Indicele VIX care măsoară volatilitatea din piețe este în scădere cu 1 procent și ajunge la 24 de unități. Stabilitatea economică poate fi mai aproape decât pare

Bursa de Valori București a deschis ședința de tranzacționare de astăzi pe plus. La ora 10 și 30 de minute indicele principal BET se aprecia cu 0,15%, BET AERO cu 0,30% și BET-FI scădea cu 0,25%. Lichiditatea medie zilnică ajunge la 107 milioane de lei, iar capitalizarea pe segmentul principal de piață este de 189 de miliarde de lei.

Trecem la bursele americane, care închid pe plus. Dow Jones crește cu 2,43%, Nasdaq cu 3,11% și S&P 500 cu 2,76%. Indicele VIX care măsoară volatilitatea din piețe este în scădere cu 1 procent și ajunge la 24 de unități, ceea poate fi un semn că stabilitatea economică este mai aproape decât pare.

În schimb, piața commodities este dominată de scăderi. Petrolul scade cu 1,3%, gazele RBOB cu 1% și păcura ULSD cu 0,4%.

Dacă ne uităm la metalele prețioase, aurul scade cu 0,24%, însă argintul crește ușor cu 0,09% și cuprul se apreciază cu 2 procente. Alte scăderi mai apar la bunurile alimentare: grâu -0,18%, soia -1,03% și porumb -1,13%.

Am discutat subiectul cu Cristian Istrătescu, consultant în investiții.

„După cum ne-a obișnuit în ultimul timp S&P, ne putem aștepta la orice. Chiar mă uitam pe grafic zilele trecute – cred că nu am văzut în utlimii mulți ani de zile atât de mulți „dinți de fierăstrău”. Adică avem atât de multe ups and downs în intervalul 3.700 – 3.900, ceea ce înseamnă peste 5% ca și volatilitate. Deci bursa ne surprinde. Crește, apoi coboară. Pe măsură ce vin veștile poate să crească sau poate să scadă destul de semnificativ. Nimic nu este concludent și, din păcate, nu avem știri sau vești notabile care într-adevăr să dea un trend.”, a povestit Cristian Istrătescu, consultant în investiții.