• Indicele BET crește cu 2,16%, atinge o capitalizare de 5,3 miliarde lei.
  • Valoarea totală a companiilor listate pe BVB ajunge la 361 miliarde lei.
  • Volatilitatea crescută pe bursă aduce o primă de risc, dar investitorii locali susțin tendința de creștere.

Indicele BET de la Bursa de Valori București înregistrează o creștere de 2,16% în ultima ședință, ceea ce a dus la o capitalizare de 5,3 miliarde de lei. Valoarea totală a companiilor listate a ajuns la 361 de miliarde de lei. Creșterea vine după decizia Curții Constituționale de a anula primul tur al alegerilor prezidențiale.

Toate cele 20 de companii incluse în BET au înregistrat creșteri. Antibiotice Iași a avut o creștere de 0,4%, în timp ce Electrica, MedLife, Teraplast și TTS au înregistrat creșteri de până la 6,4%. Alte companii, precum Romgaz, Transgaz și Nuclearelectrica, au avut creșteri între 2,3% și 4,4%.

Indicele S&P ajunge de la 15.371 la 17.010 puncte, în acest an.

Titlurile zilei

BITCOIN AJUNGE LA 108.300 $, NOU ATH
INDUSTRIA CREȘTE CU 8,2% ÎN OCTOMBRIE
NUMAI MÂINE NU-I 19 IANUARIE
CUM ARATĂ TOPUL CELOR MAI ATRACTIVE ORAȘE DIN LUME?
MOODY'S RETROGRADEAZĂ FRANȚA
CARE SUNT TRENDURILE ÎN MARKETING ÎN 2025?

Cele mai tranzacționate companii au fost Banca Transilvania, OMV Petrom și Hidroelectrica, reflectând interesul constant al investitorilor pentru aceste titluri.

Ce spune, Horia Braun, CEO, Erste AM pentru Aleph Business:

“Ce am văzut în ultima perioadă a fost că crește volatilității.

În general, atunci când volatilitatea crește pe bursă, sigur ea trebuie compensată de un potențial mai mare de creștere. Deci există această primă de risc legată de volatilitatea crescută și atunci, sigur, investitorii sunt ceva mai sceptici, în special dacă vorbim de investitorii străini. Pentru că investitorii locali, de bine de rău, au o ancoră puternică în piața românească.

Și dacă vorbim de fondurile de pensii și fondurile de investiții, probabil și investitorii individuali, ei se uită cu precădere la piața locală și vor ieși, vor intra în piață, dar cred că mai degrabă așteptarea este când să intre, decât neapărat când să iasă din piața locală. Și atunci, investitorii locali pot ține o nouă tendință de creștere, chiar și fără participarea neapărat a investitorilor străini, dar lucrul acesta se va vedea și din perspectiva lichidității pieței, care este în continuare o vulnerabilitate pentru Bursa de Valori de la București.”