• Guvernul vrea să crească impozitarea pentru investitori: de la 1% la 3% pentru deţinerile de peste un an şi de la 3% la 5% pentru cele sub un an.
  • Totodată, executivul intenţionează să majoreze şi impozitul de pe dividende, de la 8% la 10%, după ce anterior îl majorase de la 5%.
  • Intenţia de modificare vine după ce de la începutul acestui an investitorii au beneficiat de impozitare cu reţinere la sursă, dar şi de impozite mai mici – de 1% şi 3% – aduse de Guvern pentru a face mai atractive investiţiile la bursă.

La scurt timp după ce a redus şi simplificat impozitarea câştigurilor din tranzacţii bursiere, Guvernul vrea să crească taxele, de la 1% la 3% pentru deţinerile de peste un an şi de la 3% la 5% pentru instrumentele deţinute mai puţin de un an, potrivit unui draft al OUG privind codul fiscal şi alte măsuri financiar-fiscale.

Guvernul a făcut mai atractive investiţiile la bursă la început de an

Intenţia de modificare vine după ce de la începutul acestui an investitorii au beneficiat de impozitare cu reţinere la sursă, dar şi de impozite mai mici – de 1% şi 3% – aduse de Guvern pentru a face mai atractive investiţiile la bursă. Totodată, executivul intenţionează să majoreze şi impozitul de pe dividende, de la 8% la 10%, după ce anterior îl majorase de la 5%.

Cotele de impozitare ar urma să se aplice la fel şi pentru operaţiunile cu instrumente financiare derivate, respectiv 3% pentru deţinerile de peste 365 de zile şi 5% pentru cele deţinute mai puţin de 365 de zile. „Pentru determinarea perioadei în care au fost deţinute se consideră că titlurile de valoare şi instrumentele financiare sunt înstrăinate/răscumpărate în aceeaşi ordine în care au fost dobândite, respectiv primul intrat – primul ieşit, pe fiecare simbol”, se arată în draft.

Titlurile zilei

ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
NOBU BEACH INN AJUNGE ÎN BARBUDA
BNR PERSEVEREAZĂ ÎN PRUDENȚĂ

Modificarea ar putea descuraja investițiile

Recent, Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF), Asociaţia Brokerilor din România, dar şi organizaţii patronale au solicitat Guvernului să menţină actualul sistem de impozitare, considerând că „o nouă modificare a Codului Fiscal nu va face decât să descurajeze investiţiile”.