Impactul deciziilor luate de cancelarul englez asupra burselor europene

  • BVB deschide ședința de astăzi pe plus
  • Jeremy Hunt renunță la reducerile de taxe propuse de Liz Truss
  • Lichiditatea medie la BVB ajunge astăzi la 93,6 mld. lei

Bursa de Valori București deschide ședința de tranzacționare de astăzi pe plus. La ora 10:30 indicele principal BET era în creștere cu 1,4% Lichiditatea medie ajunge astăzi la 93,6 mld. lei, la o capitalizare de 176,2 mld. lei, în scădere cu 16,3%, anul acesta.

Trecem la bursele americane, care închid ședința din 17 octombrie pe plus. S&P 500 are un plus de 2,65%, Dow Jones are un raliu de 1,86%, iar Nasdaq vine cu un plus de 3,43%. Motivul? Suntem în plin sezon al raportărilor.

De partea cealaltă a baricadei, însă, Cancelarul englez Jeremy Hunt a anunțat ieri că renunță la aproape toate reducerile de taxe propuse de Nou alesul Prim-Ministru, Liz Truss. Asta duce la creșteri și pe bursele europene. Plus 0,91% pentru FTSE, plus 1,06% pentru DAX și un raliu de 1% pentru CAC 40.

În piața commmodities petrolul Brent crește cu 0,52%, gazele naturale pierd 0,52%, aurul 0,34%, iar argintul are un plus de 0,03%.

Am discutat subiectul cu Dragoș Mesaroș, director de tranzacționare, Goldring.

„Primul-ministru al Marii Britanii cred că a făcut destul de multe greșeli. E doar de șase săptămâni Prim-ministru. Acum două săptămâni a venit cu un mini-buget în care creștea taxele pentru companii și pentru cei bogați în funcție de veniturile pe care le avea fiecare. Piețele n-au primit destul de bine lucrul acesta. S-a văzut o panică destul de mare și pe lira sterlină.”, a povestit Dragoș Mesaroș, director de tranzacționare, Goldring.