• Huang vine cu noua generație de cipuri la GTC 2025 și vorbește în fața a 17.000 de oameni
  • GM bate palma cu Nvidia pentru a construi mașini autonome
  • Jensen Huang, Nvidia: Industria robotică ajunge la mii de mld. $
  • Jensen Huang: Industria robotică ajunge cea mai mare din lume
  • Jensen Huang: Fiecare centru de date va fi limitat de puterea de calcul
  • Jensen Huang: Venitul companiei e limitat de puterea de calcul
  • Jensen Huang: Suntem o industrie limitată de puterea de calcul
  • Jensen Huang: Blackwell este de 40 de ori mai performant decât Hopper
  • Nvidia vine cu Dynamo, sistemul de operare a unei fabrici A.I.
  • Jensen Huang: Sectorul A.I. se află într-un punct de inflexiune
  • Acțiunile Nvidia se tranzacționează la 121,4 $ pe unitate, în scădere cu 9,6% în 2025

Nu degeaba i se spune Taylor Swift-ul sectorului tech. La evenimentul GTC din San Jose, Jensen Huang, CEO-ul Nvidia, prezintă, în fața a 17.000 de oameni, cum arată viitorul inteligenței artificiale.
Huang vine cu noua generație de cipuri a companiei. Următorul GPU al companiei, Blackwell Ultra, e disponibil din a doua jumătate a lui 2025. Are memorie mai mare decât generația sa actuală, deci suportă modele de A.I. mai mari. Noile cipuri de rețea ale Nvidia, SPECTRUM-X ȘI QUANTUM-X, vor permite fabricilor de inteligență artificială să conecteze milioane de GPU-uri pe diverse site-uri. Adică să consume mult mai puțină energie decât în prezent. Compania vine și cu Dynamo, sistemul de operare a unei fabrici A.I..
Ce spune Huang? Inteligența artificială se află într-un punct de inflexiune. Acum un an, cu toții am greșit. Puterea de calcul necesară pentru agenții A.I. e de peste 100 de ori față de estimările de acum un an. Industria robotică ajunge la mii de mld. $ și va deveni cea mai mare din lume. Iar venitul companiilor este limitat de puterea de calcul, de asta e nevoie de o eficientizare cât mai bună a utilizării energiei.
Huang anunță un parteneriat cu GM, pentru a le construi următoarea flotă de mașini autonome. Inclusiv unul cu cu Deep Mind și Disney, pentru a crea roboți open-source.

Ce spune investitorul Laurențiu Vană, pentru Aleph Business, despre Nvidia?

Cum ți se par lucrurile prezentate la GTC, ce ți-a atras cel mai mult atenția? Și cum ți se pare „viitorul” prezentat de Huang la GTC?

Pot să spun că Nvidia nu a dezamăgit în acest moment. Adică, se pare că avansul tehnologic nu încetinește, din contră, pare că este mai rapid și mai rapid. Cele mai importante două lucruri pe care eu le-am văzut, pe lângă faptul că Huang a vorbit de noi chip-uri Blackwell Ultra, Rubin Ultra și așa mai departe, cred că partea de Isaac Groot, adică roboții umanoizi și faptul că va fi o platformă open source pentru a dezvolta Și partea de Halo Systems, care reprezintă FSD, competitor pentru Tesla, au fost cele mai importante, inclusiv parteiatul cu GM. Pentru că, dacă ne uităm la ultimele știri bombastice din piață.

Titlurile zilei

AROBS estimează pentru 2025 o cifră de afaceri de 460 mil. lei
ANAF identifică 22.000 de persoane care închiriază locuințe prin Airbnb și Booking
Nokian Tyres începe livrările de anvelope
RAFINOR bate palma cu MAGNOR
VINE PRIMĂVARA ÎN AGRICULTURĂ
ÎNLOCUIEȘTE A.I.-UL CREATIVITATEA?

Practic, Tesla cu anunțul că ar trebui ca investitori să stea liniștiți, vine Nvidia și rivalizează. Practic, Nvidia devine un rival, un competitor, pentru alte companii în piață și creează niște partenariate strategice foarte importante. De exemplu, cel cu DeepMind și Disney. Cred că Nvidia își lărgește puțin mai mult decât ne așteptam segmentul lor de business. Își diversifică segmentul de business și intră și în alte piețe noi, ca astfel, uitându-ne la veniturile pe care le are Nvidia, să nu fie strict blocată în pur vânzarea de semiconductoare pentru antrenarea de AI. Lucrul acesta ajută compania foarte mult să reducă riscul pe care îl avea din apariția competitității sporite pe piață cu AMD și alți potențiali competitori.

Și, în același timp, cred că ajută și evaluarea sa de piață, uitându-ne la potențialul său de creștere. Pentru că, dacă ne uităm la cât este PE, adică acel preț raportat la câștigul companiei pentru fiecare acțiune, acesta este undeva la 40. Iar dacă luăm în calcul o creștere de aici înainte cam care estimarea analiștilor, suntem undeva la 20. Lucru care înseamnă că Nvidia nu e totuși supraevaluată. N-aș putea să spun că este perfect evaluată, pentru că este un pic dificil în momentul de față să evaluăm Nvidia. Adică, este la început cu aceste noi segmente de business, încă nu monetizează atât de mult. Principalul venit vine, în continuare, din semiconductoarele pentru antrenare de AI-uri. Dar va ajuta automat cu stabilizarea companiei pe de-a-ntregul.

Deci, aș putea să spun că Nvidia este ok evaluată. Nu cred că dacă am investi în acest moment în companie am face o greșeală atât de mare încât să rămânem blocați în timp. Și, ce să mai, putem să profităm de ceea ce va urma, pentru că potențialul este unul chiar foarte fain”, spune el.