• Hidroelectrica împlinește astăzi un an de când a devenit companie publică.
  • Statul român, prin Ministerul Energiei, deține peste 80% din acțiunile H20.
  • Acțiunile Hidroelectrica, cumpărate acum un an în oferta de listare la prețul de 104 lei, au un randament de 37% cu tot dividendele de 14 lei.

Hidroelectrica împlinește astăzi un an de când e companie publică. FP a vândut 20% din companie, într-o ofertă record. Și a strâns 9,3 mld. lei. Celelalte 80 de procente sunt deținute de statul român, prin Ministerul Energiei. A fost cea mai mare listare pe o bursă de valori din Europa în anul 2023 şi a patra cea mai mare la nivel mondial la acel an.

„Entuziasmul şi energia pozitivă generate de oferta şi listarea Hidroelectrica au pus România pe harta investitorilor instituţionali străini“, spune Adrian Tănase, CEO al Bursei de Valori Bucureşti, pentru ZF.

Ce plusuri a adus perla energiei într-un an?

Hidroelectrica este a 3-a companie ca pondere din indicele principal BET. Care a urcat cu peste 20% year-to-date. De la listare, mai multe recorduri au fost doborâte. Noi maxime pentru BET, la peste 18.500 de puncte. Numărul investitorilor de la bursa locală a urcat la 200.000 de conturi, plus 35% faţă de primăvara lui 2023 şi triplu faţă de 2019.

Titlurile zilei

CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
NETANYAHU ȚINE UN DISCURS ÎN CONGRESUL SUA
FLORIN TALPEȘ APARE LA NYSE ȘI NMS TV
FERRARI BAGĂ CRIPTO ÎN VITEZĂ
LOEWE FURĂ PRADA
ANAF ÎȘI FACE NORMA DE COLECTARE

Circa 5,2 miliarde de lei s-au tranzacţionat cu acţiuni H2O în ultimul an, adică 42 de milioane de acţiuni. Spre comparaţie, în oferta de listare au fost vândute 90 de milioane de acţiuni. Ceea ce înseamnă că de la listarea încoace s-au tranzacţionat echivalentul a 50% din ofertă, scrie ZF.

Oferta de listare s-a derulat din 23 iunie şi până pe 4 iulie. A înregistrat peste 50.000 de ordine. Investitorii de retail, care au avut 20% din ofertă, au subscris de circa 6 mld. lei.

Hidroelectrica a raportat pentru primul trimestru din 2024 un profit net de 1,3 mld. lei, minus 23% faţă de aceeaşi perioadă din 2023, în timp ce veniturile s-au diminuat cu 22% la 2,5 mld. lei. Producţia de energie electrică brută a scăzut cu 3% la 4.403 GHW, potrivit raportului financiar la Bursa de Valori.