• Giganții Microsoft, Google, Meta, Amazon și Apple raportează săptămâna asta pe Wall Street.
  • Indicii principali din SUA închid a 3-a săptămână consecutivă pe plus, raliu alimentat de datele macroeconomice pozitive.
  • FED are ședință de politică monetară în 31 ianuarie, iar vineri sunt publicate datele despre forța de muncă, NFP și rata șomajului.

Săptămână plină pe Wall Street. Giganții din big tech ies la raport: Microsoft, Google, Meta, Amazon și Apple. Au o valoare combinată de piață de peste 10.000 de mld. $. Pe lângă acestea, Pfizer, AMD, UPS, GM, Boeing, Qualcomm, Novo Nordisk, Mastercard, Altria, Peloton, ExxonMobil, Chevron sau Abbvie mai raportează săptămâna asta.

Cum se mișcă bursele din SUA?

În SUA, principalii indici sunt la all time high. Și închid a 3-a săptămână consecutivă pe plus. Indicele de referință, S&P 500, crește cu 1,06% în ultimele 5 ședințe de tranzacționare. Nasdaq 100, indice concentrat pe tech, urcă subtil cu 0,62%, iar Dow Jones are un plus de 0,65% în ultima săptămână.

Microsoft trece pe locul 1 după capitalizare, peste Apple, la o valoare de peste 3.000 de mld. $. Iar în clubul companiilor cu o valoare de piață de peste 1.000 de mld. $ intră și Meta, după o urcare de peste 11% în 2024.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

De unde vin creșterile? Datele macroeconomice pozitive din SUA alimentează raliul bursier. Prima estimare a PIB-ului în T4/2023 este peste așteptări, +3,3%, față de forecastul de +2%. Iar indicatorul de inflație preferat de Fed, core PCE, coboară sub 3% pentru prima dată din martie 2021. Core PCE (de la an la an) scade la 2,9% în decembrie (de la 3,2% în noiembrie), situandu-se ușor sub prognoza pieței de 3 procente.

Ce date macroeconomice urmează săptămâna asta? La ce trebuie să fie atenți investitorii?

Mâine, la ora 12:00, apare prima estimare pentru PIB în zona Euro, în T4. Forecastul este de +0%. În 31 ianuarie vine decizia FED cu privire la politica monetară. Așteptările? Să stagneze la 5,5%.

Luna februarie începe în forță, iar în prima zi a lunii sunt publicate cifrele pentru inflație în zona Euro, pentru luna ianuarie. E așteptată să scadă ușor, de la 2,9% la 2,8%. Iar vineri, în 2 februarie, urmează datele despre forța de muncă din SUA: non farm payrolls și rata șomajului, a cărei valoare e estimată la 3,8%, în creștere cu 0,1% față de luna precedentă.