• Inflația CPI și core CPI scad față de luna precedentă în SUA.
  • Inflația CPI ajunge în februarie la 2,8%.
  • Inflația core CPI ajunge în februarie la 3,1%.
  • Ambele sunt sub forecast și mai mici decât în ianuarie.
  • E pentru prima dată din iulie 2024 când ambele scad.
  • S&P 500 și Nasdaq Composite închid ședință pe plus.
  • Dow Jones scade subtil, cu 0,2%.
  • S&P 500 scade cu 10% din maximul istoric.
  • Goldman Sachs scade ținta pentru S&P 500 de la final de an.
  • Goldman Sachs vede S&P 500 la 6.200 de puncte la final de an.
  • Astăzi, în SUA, vin datele pentru inflația PPI/februarie.
  • Acțiunile Tesla cred cu 7,6% în ultima ședință.
  • Tesla este câștigătorul emitenților din S&P 500.
  • Acțiunile Nvidia cresc cu 6,4% în ultima sesiune.

Pentru prima dată din iulie 2024, atât inflația CPI, cât și core CPI scad față de luna precedentă. Inflația CPI ajunge în februarie la 2,8%, iar CORE la 3,1%, ambele sub forecast.

Șansele ca FED să reducă dobânda-cheie la următoarea ședință, din 19 martie, sunt de 3%, potrivit Fed Watch Tool. Iar piața reacționează. S&P 500 și Nasdaq Composite închid ședință pe plus, iar Dow Jones scade subtil. Goldman Sachs este prima bancă din SUA care îți revizuiește ținta pentru indicele de referință din SUA pentru finalul de an. Targetul lor scade, de la 6.500 de puncte, la 6.200 de puncte. Adică un posibil randament de aproape 11% față de nivelul actual.

Stock market-ul american este într-o perioadă de tranziție, spune secretarul de presă de la Casa Albă, declarație care se aliniază și cu cele ale secretarului Trezoreriei din SUA, Scott Bessent, care spune că economia are nevoie de o detoxifiere și că focusul lui și al președintelui Trump este pe obligațiunile de 10 ani.

Titlurile zilei

Huawei lansează Pura X
RISCĂ MUSK SĂ PIARDĂ TESLA?
preia europa apărarea?
Meta Estate Trust efectuează exitul din proiectul The Lake Home
Aeroportul Heathrow își suspendă operațiunile din cauza unui incendiu
Apple este dată în judecată

Trump, întrebat acum câteva zile dacă vede o recesiune anul acesta”, el răspunde „Urăsc să prezic așa ceva”.

Ce spune Șerban Florea, fondator, Selective Capital, pentru Aleph Business?

Este închiderea de aseară doar un relief rally sau începutul unei inversări de trend pe termen scurt și mediu?

„M-aș axa asupra acestui termen de detoxifiere, pentru că cred că acesta este cheia discursului și anume trecem acum, practic, printr-o perioadă în care se retrasează anumite fluxuri de bani, anumite fluxuri de producție, pentru că de fapt acesta este și scopul marelui plan MAGA, și anume de a muta cumva producția, de a aduce din nou zona manufacturieră în Statele Unite. Se știe că în ultimii 10-15 ani economia Statelor Unite s-a bazat mai ales pe creșterea serviciilor și mai puțin pe cea manufacturieră, iar acest lucru desigur a favorizat partea financiară și Wall Street, dar din păcate a defavorizat acea zonă de Main Street.

Și spunem acest lucru în contextul în care Make America Great Again are ca platformă-program, de fapt, toate aceste reveniri ale producției în Statele Unite, de relocare a unor fabrici și forțarea a unor companii să-și mute aceste elemente de gestiune, de producție, din zona adiacentă sau chiar din zona îndepărtată”, spune Florea.

„Zona adiacentă desigur Mexic-Canada, pentru că, de aceea, există această insistență a tarifelor și mai îndepărtate, știu și eu, iată că este salutată foarte bine partea aceasta de la Taiwan Semiconductor. Însă toate aceste lucruri necesită investiții, investiții care sunt, normal, pe termen lung. De ce spune Trump că-l interesează mai mult dobânda la 10 ani? Pentru că o astfel de investiție nu o să dureze 3 luni, ci o să dureze câțiva ani buni, să muți o fabrică dintr-o parte în alta.

De asemenea, când avem nevoie de lichiditate, mai avem nevoie și de alte aspecte. Nu numai partea aceasta de dobânda la 10 ani, ci și dobânzile imediate. Și cred eu că de aici este și presiunea pe care încearcă să o exercite, în momentul de față Trump către federalizări de a duce Dobânda din ce în ce mai jos, astfel încât planul acesta să nu aibă piedici pe un termen mediu cel puțin, sau dacă nu, chiar pe termen scurt. Și cred că vedem într-adevăr un asalt asupra lui Jerome Powell ca acesta să se conformeze și să lase lichiditatea să zburde în piață pentru a fi atrase aceste investiții. Pe de altă parte, pentru a reuși, totuși, să ai iarăși un exces de lichiditate, vedem și această slăbire a dolarului din ultimul timp, care, desigur, vine din această dorință de a avea o anumită competitivitate a produselor din Statele Unite către alte piețe”, adaugă el.

„Însă, ceea ce remarcăm, este că la nivel financiar sau la nivel al pieței de capital, vedem fluxuri de fonduri de ieșire din Statele Unite și de intrare către alte piețe. În momentul de față este favorizată piața europeană. Dacă își va reveni sau dacă avem relief rally, dar mai de gravă, pentru că avem relief rally, pentru că ceea ce vedem în momentul de față sau în zilele în care piața nu scade și își revine, cum a fost ziua de ieri, vedem că sunt exact acele companii care au fost cel mai mult lovite de scăderi, și anume cele care au scăzut 30%, 20%, 40%, chiar 50%. Acestea își revin destul de mult, 5%, 6%, 7%, iar, de obicei, acest lucru ne indică faptul că nu există o revenire bine fundamentată, ci, din potrivă, doar o pauză a acelui trend descendent, care, desigur, are nevoie de o anumită perioadă de timp să fie digerată, astfel încât lucrurile să se reașeze, să se consolideze pe alte considerente sau pe alte fundamente.

Însă, în acest moment, avem foarte multă incertitudine vizavi de cum vor fi aplicate sau cum vor influența toate aceste tarife, cum va fi, până la urmă, politica monetară în Statele Unite, dacă vom avea o slăbire a acestei politici restrictive impuse de către Powell sau nu, și până atunci, atâta timp cât avem incertitudine, este greu să ne putem gândi la o revenire a încrederii, de fapt, a investitorului în Statele Unite și de sigur e nevoie de timp pentru acest lucru”, spune Florea.

Ce urmează pentru piață?

„Diferențele de opinie, și nu numai, între Trump și Powell datează încă din primul mandat al lui Trump. Iată că acestea au fost reinițiate încă din primele săptămâni ale noului mandat. Da, așa cum am spus mai devreme, cred că se încearcă această forțare. De ce văd o anumită încăpățânare a Jerome Powell? Nu neapărat încăpățânare, ci de fapt o fermitate mai degrabă, aș putea spune, pentru că cel mai rău lucru care se poate întâmpla în momentul în care încrederea consumatorului este puțin afectată, așa cum este în acest moment, este să trecem dintr-o economie cu o inflație sub control și cu o creștere, iarăși, oarecum previzibilă către o economie cu o scădere posibilă, destul de abruptă, având în vedere incertitudinile de politică și de retrasare a fluxurilor comerciale, cu o creștere a inflației, adică stagflație”, spune Florea.

„Stagflația este o amenințare foarte pregnantă în mintea lui Jerome Powell și cred că acționează în acest moment prin întârzierea unei relaxări monetare, tocmai în acest sens, astfel încât, pe măsură ce lucrurile se așază și mă refer pe măsură ce acele trasee comerciale sunt mult mai bine definite, putem să vedem mai departe și un Fed care este dispus să relaxeze, dar nu pe un tărâm, știu și eu, un tărâm volatil sau un tărâm mocirlos, ci mai degrabă, sau nisipos, să zicem, ci mai degrabă pe un fundament mult mai clar al modului în care funcționează economia cu noua politică implementată de către administrația Trump.

Până când nu vom vedea această stabilitate sau un statu-quo nou al economiei americane, până atunci cred eu că nici piața bursieră nu își va găsi liniștea, dar, desigur, există deja preocupare în acest sens pentru că remarc în aceste relief rallies, de asemenea, și anumite campanii de bargaining hunting, adică de vânătoare de chilipir”, adaugă Florea.