• BT anticipează +17% la venituri în 2025 an/an.
  • BT vede un profit net de 3,9 mld. lei, +11% an/an.
  • BT estimează o creștere a activelor de 13,9% în 2025 an/an.
  • H2O estimează venituri de 10,3 mld. lei în 2025, +2% an/an.
  • H2O estimează un profit net de 3,5 mld. lei în 2025, -13% an/an.
  • H2O vrea să acorde dividende de peste 90% din profitul din 2024.
  • H2O face un profit de 4,1 miliarde lei în 2024, -35% an/an.
  • SNP estimează un profit net de 3,4 mld. de lei în 2025, -17% an/an.
  • SNP estimează o creștere a veniturilor din vânzări de 12% an/an.
  • SNP are un buget de investiţii de 8,1 mld. lei, plus 21% an/an.
  • BET ajunge la 17.570 de puncte, +5,08% în 2025.
  • BET crește în ultima săptămână cu 1,61%.

Emitenții din BET fac bugetul pentru 2025. În prim-plan sunt Banca Transilvania, OMV Petrom, Hidroelectrica și Sphera.

Banca Transilvania anticipează un plus de 17% a veniturilor de la an la an și un profit net de 3,9 mld. lei, adică un plus de 11% față de 2024.

OMV Petrom se așteaptă la o creștere a veniturilor din vânzări de 12% an/an. Și un profit net de 3,4 mld. de lei în 2025, -17% an/an. Plus un buget de investiţii de 8,1 mld. lei, cu 21% mai mare față de 2024, care include și proiectul Neptun Deep.

Titlurile zilei

UE pregătește o amendă de 1 mld.$ pentru platforma X
OPEC+ crește producția de petrol pentru luna mai
China impune un tarif vamal de 34% pentru produsele din SUA
Giganții auto rezistă cu brio tarifelor masive „Trumpiste”
Cei mai bogați 500 de oameni din lume pierd 208 mld.$ într-o singură zi
TRUMP PUNE TAXE, BURSELE TAXEAZĂ. PIERDERI ISTORICE PE BURSĂ

Perla energiei românești estimează venituri de 10,3 mld. lei în 2025, în creștere cu 2% de la an la an. Și un profit cu 13% mai mic față de 2024.

Iar Sphera Group, cel mai mare grup de food service din România, vede o creștere de 12% a veniturilor de la an la an. Și un avans de 8,2% al profitului net. Pentru investiții, compania alocă 100 de milioane de lei, cu 71,2% mai mult faţă de anul anterior.

Ce spune Răzvan Mihăescu, investitor la BVB, pentru Aleph Business?

Avem pe tapet bugetele primelor 3 companii ca pondere din BET. BT vede un plus de peste 10 procente atât la venit, cât și la profit. Dar OMV Petrom și Hidroelectrica văd un minus de peste 10% la profit în 2025 față de 2024. În plus, Sphera Group vede venituri mai mari, profit mai mare și investiții mai mari față de anul trecut. Ce îți place și ce nu îți place la bugetele publicate?

„Păi, ca să încep cu ce îmi place, cred că aș putea să spun că îmi place că sunt în linie cu așteptările mele, în sensul în care am mai spus în cadrul emisiunilor la care am mai participat că în 2025 cred că unele dintre sectoarele care vor performa cel mai bine și vor fi favorizate de context sunt consumul și sectorul financiar și vedem că fix companiile din sectorul ăsta au raportat bugete mai optimiste cu o creștere față de anul anterior și așa cum ai menționat și tu, BT-ul și Sfera se încadrează aici.

BT-ul cred că mizează pe faptul că această politică monetară mai restrictivă și dobânzile mai mari pe care le practică BNR-ul în momentul ăsta vor rămâne în piață pentru o perioadă mai lungă de timp, ceea ce va favoriza companiile din această industrie, cum s-a văzut și în ultimii doi ani și cum s-a reflectat, de altfel, în performanța lor financiară și până acum. Deci, cred că mizează în continuare pe conjunctura aceasta favorabilă pentru ei”, spune el.

„Și la Sfera Francia Ex Group, așa cum am spus, probabil consumul se va menține ca și catalizator principal pentru economia românească. Chiar dacă am avut câteva majorări de fiscalitate sau reduceri de facilități și beneficii fiscale pentru angajații din anumite sectoare, cred că în continuare această componentă a economiei va fi destul de accentuată ca și impact asupra creșterii economice și companiile din acest sector vor fi în continuare favorizate de acest lucru. Pe de altă parte, dacă ne uităm la companiile din sectorul energetic, vedem, așa cum ai spus și tu, legat de Petrom, dar și de Romgaz sau Hidroelectrica, care și ele au publicat bugetul săptămânile trecute, vedem niște bugete mai conservative și mai prudente, cu o ușoră contracție a indicatorilor financiari față de anul trecut și cred că acest aspect este pus pe seama unor prețuri mai mici la energie, poate și producții mai mici în unele cazuri, nu în toate.

Și, de ce nu, cred că aceste bugete includ și majorarea de fiscalitate pe care a implementat-o Guvernul și care va avea un impact asupra profitabilității companiilor. Și aici mă refer la unul din taxele și impozitele care are cel mai mare impact asupra companiilor din sectorul energetic, și anume acea taxă pe construcții speciale pe care până acum nu am mai avut-o, n-am mai avut-o din 2018, de fapt, și probabil companiile au luat în calcul în bugetul lor și acest element”, adaugă el.

Mai vedem o tendință, o creștere a investițiilor în 2025 față de 2024. E cea mai bună variantă a companiilor pentru 2025, în contextul economic și politic actual, să facă investiții atât de mari anul acesta?

„Cred că investițiile sunt o componentă și o parte din strategia oricărei companii, indiferent de moment, și putem să spunem și că o parte din aceste bugete se bazează pe investițiile realizate sau prognozate pentru a se realiza. De exemplu, creșterea la BT sigur este catalizată și estimată și pe baza achiziției OTP care a avut loc anul trecut, deci o investiție destul de semnificativă. Sau la Sphera am văzut că, așa cum ați spus și voi, estimează o creștere destul de semnificativă a venitorilor, dar nu este o creștere, așa cum am menționat și în publicarea bugetului.

Nu este o creștere bazată doar pe majorarea vânzărilor pe restaurantele pe care le au deja în portofoliu. Este o creștere care ia în calcul și deschiderea de noi restaurante. Și chiar am văzut că va fi un an în care vor să deschidă un număr destul de mare, peste medie, ca și locații deschise într-un singur an. Și probabil de acolo vin și majoritatea investițiilor. Iar la companiile din sectorul energetic, cred că și aici investițiile sunt planificate din timp. Și în special cele de mentenanță și reabilitare infrastructurii de producție, de exploatare sau de transport, cred că trebuie să fie făcute la anumite momente, fără să se țină cont prea mult sau fără să fie influențate aceste investiții de contextul economic sau politic în care ne aflăm. Deci investițiile rămân în continuare o componentă destul de importantă și cred că sunt unul din factorii care influențează companiile să raporteze bugete mai optimiste sau mai pozitive”, adaugă Mihăescu.