După o săptămână încheiată pe plus, BVB a deschis ședința de tranzacționare de astăzi în creștere

După o săptămână încheiată pe plus, Bursa de la București a deschis ședința de tranzacționare de astăzi în creștere. La ora 10 și 30 de minute indicele principal BET se aprecia cu 0,69%. Lichiditatea medie zilnică se ridică la 101 milioane de lei, iar capitalizarea pe segmentul principal e de 196 de miliarde de lei.

Piețele externe au închis ultima ședință pe verde în ciuda bear market-ului. S&P are un avans de 0,22%, iar Nasdaq este pe plus cu 1,43%. La polul opus, indicele Dow Jones, a închis ședința de vineri în scădere cu 0,13%.

În piața commodities scăderile întrec creșterile, cu un minus de 2,47% pentru gazele naturale și o scădere de 4,23% pentru grâu, comparativ cu o creștere de doar 0,08% în cazul aurului și 0,24% în cazul petrolului.

Am discutat subiectul cu Paul Maior, președintele Invest Club.

„Nu m-aș hazarda să spun că va fi la fel ca în 2008, dar întotdeauna sunt două școli de gândire – unii spun că va fi la fel, alții spun că va fi diferit. Trebuie să ne gândim că din 2008 s-au schimbat foarte multe: digitalizare mult mai multă, populația e mai diferită, multe chestii economice s-au diferențiat. În 2008 știm că a fost o problemă cu un surplus de case pe piață care au dus la scăderea prețurilor. Apoi investitorii nu și-au putut rambursa împrumuturile, erau foarte multe derivate financiare care au scăzut drastic, iar împrumuturile s-au oprit.

Nu înseamnă că nu se va întâmpla la fel și acum. Sunt foarte multe aspecte care se repetă, o ciclicitate. Dar nu m-aș hazarda să merg pe faptul că această criză va fi la fel ca în 2008.”, a povestit Paul Maior, președintele Invest Club.