Companiile listate la bursă vor avea profituri foarte bune în urma creșterii prețurilor pe piețele internaționale

Bursa de Valori București a deschis pe plus ședința de tranzacționare de astăzi. La ora 10 și 30 de minute indicele principal BET se aprecia cu 0,33%. În același timp BET-TR creștea cu 0,33% și BET AeRO cu 0,11%. De la începutul anului indicele principal BET al BVB a scăzut cu 5%, pe când indicele de calcul pentru dividende pentru acționari, a crescut cu 1,5%, potrivit ZF.

Trecem la bursele americane, unde nu avem mișcări importante. Dow Jones închide pe minus cu 0,15%, Nasdaq cu 0,15% și S&P 500 cu 0,13%.

Și piața commodities urmează un trend descendent. Petrolul scade cu 2,2%, gazele naturale cu 1,87% și ULSD Heating Oil cu 1,14%. Nici metalele prețioase nu o duc prea bine. Aurul scade cu 0,21%, argintul cu 0,63% și cuprul cu 1,71%. Cele mai mari scăderi apar la grâne -2,4%, porumb -2,34% și soia -1,89%.

Am discutat subiectul cu Paul Maior, președinte Invest Club.

„Privind în ansamblu, România trăiește niște momente de glorie în ultima vreme, inclusiv în ceea ce privește conflictul din Ucraina. Are o poziție geografică chiar foarte bună, avem ieșire la Marea Neagră, am preluat porturile din Ucraina și suntem a doua țară ca populație după Polonia în Europa de Est. Nici nu depindem energetic de Rusia, avem listate companii energetice care produc și care au performat excelent în urma creșterii prețurilor pe piețele internaționale, care au reușit să ducă cât mai ușor creșterile de prețuri către consumatori.

Avem companii precum Romgaz, Nuclearelectrica care dau dividende chiar foarte bune. Mai ales dacă prețurile la combustibili nu cred că vor scădea prea mult sau nu vor scădea chiar deloc în perioada următoare, asta înseamnă că aceste companii vor performa, vor avea profituri foarte bune și vor avea din ce da dividende chiar și la anul.”, a povestit Paul Maior, președinte Invest Club.