Care este secretul succesului listării companiei Hidroelectrica la bursă? Listarea la două burse. Cea de la București și una internațională. Este scenariul în care valoarea capitalizării ar putea porni de la pragul minim de 2,3 mld. de dolari și ar merge spre 4 mld. de dolari. Altfel, Fondul Proprietatea nu ar fi dispus să vândă 15% din acțiunile companiei, iar obiectivul impus prin PNRR statului român nu ar putea fi îndeplinit, spune Marius Dan, director adjunct al Franklin Templeton, fond de investiții care administrează Fondul Proprietatea.

“De aceea este foarte important ca listarea să aibă loc, atât la Bursa de Valori București, cât și pe o piață internațională, pentru a permite accesul tuturor investitorilor potențiali la nivel global interesați de această tranzacție. În condiția în care listarea ar avea loc doar pe BVB, accesul ar fi semnificativ diminuat și numărul de fonduri globale care s-ar putea muta la această tranzacție ar fi semnificativ mai mic.

Scopul nostru este să maximizăm valoarea companiei și asta ar fi în beneficiul statului român și ca acționar majoritar, care rămâne cu o deținere de 80% din Hidroelectrica după ce va avea loc această listare. Și, pentru ca acest succes să se poată întâmpla, avem nevoie și de listarea pe o piață internațională.”, a declarat Marius Dan, director adjunct Franklin Templeton Investments.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Băncile care sunt interesate să participe în procesul de listare consideră că tranzacția ar fi prea riscantă dacă listarea s-ar realiza doar la BVB, în condițiile în care dimensiunea tranzacției ar putea depăși 2 mld. de euro, iar decalajul între fondurile disponibile pe piața de capital din regiunea Europei Central-Estice și centrele financiare deja stabilite este ridicat, spune Marius Dan.

Deci, listarea Hidroelectrica, la bursă, sau la burse? Statul român, care este acționar majoritar al celui mai mare producător de energie electrică de la noi, nu ia în calcul o listare duală. De cealaltă parte, Fondul Proprietatea, cu o deținere de 20% în Hidroelectrica, susține o listare atât la Bursa de la București, cât și pe o piață de capital internațională, cum ar fi Bursa de Valori de la Londra.

Care ar fi avantajele? IPO-ul ar atrage o gamă largă de investitori globali, suplimentar față de cei care investesc deja în România sau în regiune. Listarea ar transmite un mesaj de deschidere a mediului de afaceri românesc față de capitalul internațional. Evaluarea companiei va fi una corectă, iar prețul acțiunilor va fi susținut după listare. Sunt câteva dintre motivele evocate de Fondul Proprietatea.

În cazul în care listarea s-ar realiza doar la BVB, băncile ar fi foarte îngrijorate de riscul tranzacției, în condițiile în care dimensiunea ei ar putea depăși 2 mld. euro.

Cum ar trebui să se realizeze cea mai așteptată listare a unei companii românești? Am discutat cu Tibi Oprea, jurnalist ZF.

“Într-adevăr, am discutat cu ministrul energiei, Virgil Popescu, acum câteva zile și a spus că statul nu ia în calcul o listare duală. În schimb, se gândeau la o emisiune de acțiuni noi după listarea efectivă a pachetului deținut de Fondul Proprietatea la Bursă pentru capitalizarea companiei, practic. Și nu doar Ministerul Energiei ar fi împotrivă. Și președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu, spunea că ar trebui să ne iasă din vocabular o altă listare decât din România.

Așadar, cumva, piața este împărțită acum în două tabere, le-aș spune pro și contra listării duale. Argumentul celor ce susțin listarea Hidroelectrica doar la BVB fiind că astfel se dezvoltă și mai mult piața de capital din România, iar pe de altă parte sunt cei care vor ca Hidroelectrica să ajungă și pe o bursă externă și să permită accesul și altor investitori mari, importanți, care altfel nu ar avea acces la BVB.”, a declarat Tibi Oprea, jurnalist ZF.