- Donald Trump devine, de astăzi, al 47-lea președinte al Statelor Unite ale Americii și se încheie oficial era Biden.
- În ultima săptămână, S&P 500 crește cu aproape 3%, Dow Jones cu 3,7%, iar Nasdaq Composite câștigă două procente și jumătate.
- Bogdan Maioreanu, analist, eToro: „În general, pentru investitorii instituționali, capitalurile se mută unde randamentele sunt mai mari la riscuri similare, iar dacă tu în Europa ai 2% și în Statele Unite ai peste 4%, evident că vom vedea o migrație acolo.
Piețele cresc în ultima sesiune de tranzacționare în care Biden este, oficial, președinte. De azi, intră Trump la conducere. Iar principalii indici închid pe plus. Atât ultima sesiune, cât și la nivel de săptămâna.
În ultima săptămână, S&P 500 crește cu aproape 3 procente, Dow Jones cu 3,7%, iar Nasdaq Composite câștigă două procente și jumătate. Sezonul raportărilor a început. Marile bănci publică, preponderent, cifre peste forecast.
Iar în următoarele zile, publică cifrele companii precum Netflix, Protect and Gamble, Verizon sau Johnson and Johnson. Pentru prima dată în istorie, sunt, în același timp, 9 companii americane care valorează peste 1.000 de mld. $: cei 7 magnifici și Berkshire, Broadcom
În mandatul lui Biden, S & P 500 crește cu 55%, Dow Jones are un plus de 39%, iar Nasdq Composite câștigat 46%.
Advertisment
Ce se întâmplă cu bursele în mandatul noului președinte, Donald Trump?
„Un dolar puternic nu este foarte bun pentru companiile americane, pentru exportul american. M-am uitat la discursul lui Donald Trump din această dimineață și acolo el spune că în prima zi de mandat va semna 100 de ordine prezidențiale. O să vedem ordine executive, o să vedem ce înseamnă asta, dar deocamdată toate elementele economice ne duc spre acest dolar puternic.”, spune Bogdan Maioreanu, analisr, eToro, pentru Aleph Business.
„Există o diferență de dobânzi în favoarea Statelor Unite, un diferențial de randamente între obligațiunile americane și obligațiunile celorlalte țări. Dolar indexul a crescut începând din octombrie și această creștere a căpătat viteză după alegerea președintelui Trump, iar acesta este un element care este posibil să continue. De ce? 1. Avem acest diferențial de dobânzi în favoarea dolarului american și știm că, în general, pentru investitorii instituționali, capitalurile se mută unde randamentele sunt mai mari la riscuri similare, iar dacă tu în Europa ai 2% și în Statele Unite ai peste 4%, evident că vom vedea o migrație acolo.”, adaugă Maioreanu.
Titlurile zilei
„În plus, am avut o creștere a dolarului cam de 10% în ultima perioadă, dar dacă ne uităm la prima președinție a lui Trump, după ce a semnat decretele legate de tarifele vamale, am avut o creștere a dolarului din februarie 2018 până în februarie 2020 de aproximativ 13%. Deci e posibil, cel puțin o perioadă, până când piața va înțelege cum se vor aplica acele tarife despre care tot a vorbit Donald Trump, ce se va întâmpla în economia americană, cum vor scădea dobânzile în condițiile în care există temeri, că vom asista la o creștere de inflație, ce se va întâmpla cu prețul petrolului și prețul carburanților în Statele Unite, până când toate aceste lucruri vor primi răspuns, este posibil să vedem în continuare o ascensiune a dolarului.”, încheie Bogdan Maioreanu.
Mai e un aspect aici. Am avut această creștere a indexului dolarului. E posibil pe termen foarte scurt să vedem niște corecții tehnice pentru dolar, dar asta va depinde foarte mult de cum va reacționa piața.
Pe ce mizează investitorii în 2025?
Și mai e un aspect. Știți că noi facem sondajul eToro Retail Investor Beat, și i-am întrebat pe investitori în care clase de active vor investi pe parcursul anului 2025. 27% dintre ei au spus că vor investi în cripto, 13% au spus că vor crește zona de active în cash, 9% au spus că vor crește investițiile în zona de forex. Deci există în continuare interes pentru investiții. Evident, avem și 12% care au spus că vor crește investițiile în zona de acțiuni străine și 8% care vor crește investițiile în acțiuni locale, respectiv Bursa de Valori București.