• BET trece peste pragul de 17.000 de puncte.
  • BET crește cu 2,5% în ultima ședință încheiată.
  • BET are un avans de 2% în 2025.
  • Toate cele 20 de acţiuni din BET închid ultima ședință pe plus.

Moment de respiro pentru investitori.
Bursa de la Bucureşti are avans de 2,5% la finalul ședinței de ieri, pe fondul optimismului generat de amânarea tarifelor pentru Europa. Trump amână tarifele pentru toate țările, cu excepția Chinei, pentru 90 de zile.
Cele mai mari creşteri din BET le au acţiunile Transelectrica (7,9%), TeraPlast (6,2%), Transgaz şi Banca Transilvania (3,8%) și Electrica (3,7%). Toate cele 20 de acţiuni din BET închid în teritoriul pozitiv.
Iar În 2025, BET are o urcare de 2%.

Crezi că această creștere din sedinta de ieri e doar o revenire pe termen scurt?

„Eu sunt convins de acest lucru. Bursa din România, ca și restul burselor, depinde foarte mult de cea din SUA. Asta dacă nu avem evenimente locale mai importante. Donald Trump are o misiune ingrată pe care și-a asumat-o: de a reduce cheltuielile bugetare. Trebuie să privim totul prin această cheie. Vedem acel departament de eficientizare guvernamentală, al cărui scop e de a reduce cheltuielile, de a optimiza cheltuielile din bugetul Statelor Unite. Vedem reducerea cheltuielilor militare, retrageri, strângeri. Însuși Donald Trump a avertizat că pe termen scurt lucrurile nu vor fi bine pentru America. Deci ne-a cam pregătit pentru un impact. Dar pe termen lung o să fie bine. Și de obicei, până acum, a fost bine pe termen lung. Deci, da, cred că este doar un mic recul, cum spunem noi de bursă, deși nu sună foarte bine – este “death bounce”. Ceva care, dacă arunci ceva pios, mai sare puțin în sus.”, spune Marius Alexe pentru Aleph Business.

Cum îți faci strategia de investiții în astfel de perioade? Crezi ca s-a schimbat fundamentul modul în care trebuie să investim, având în vedere tot contextul geopolitic și economic actual?

„Da, se merge pe, uitați-vă, pe războaie – chiar militare, tarifare, economice. Lumea nu mai cooperează la nivel global. Asta nu arată deloc bine. Cum avem în Statele Unite acel deficit comercial și mai ales bugetar, avem și în România. În România, deficitul bugetar a fost de 8%. După alegerile prezidențiale, cineva probabil își va asuma și în România o mulțime de tăieri și de concedieri din aparatul bugetar, o mulțime de creșteri de taxe. Criza plutește deja în aer de ceva timp. S-a tot amânat prin împrumuturi, prin tipăriri de monedă. Cel mai bun indicator este Warren Buffett, cel mai mare investitor, care stă de foarte mult timp pe cash. Acumulează cash, a ieșit din acțiuni gen Apple și el se pregătește de o scădere, unde multe companii s-ar putea să intre la prețuri foarte bune, pentru că se va genera acea panică generală în care toată lumea va ieși de pe bursă. Și atunci, când este sânge pe străzi, atunci e momentul să cumpere.”, adaugă Alexe.

Titlurile zilei

BET CREȘTE CU 2,4% ÎN 2025
CHISĂLIȚĂ E NOUL PREȘEDINTE ROMGAZ
BET CREȘTE CU 0,3% MARȚI
CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
LYFT CUMPĂRĂ FREE NOW pentru 175 mil. €
CE URMEAZĂ PENTRU 3DINBOX ÎN 2025?

Ce companii sunt atractive pentru tine acum, la BVB?

„În acest moment, în Europa pare să se prioritizeze apărarea, cele care au contracte cu industria de apărare. Dacă ar fi să investesc în ceva, acelea ar fi titlurile de stat care au dobânzi mai mari decât depozitele. Sunt aproape 100% garantate pentru marejele în lei. Pentru că, dacă este nevoie de lei, statul o să tipărească. Și mai au un avantaj: sunt neimpozabile. În acțiuni, nu știu, acel risc-reward pare că nu merită în acest moment.”, mai spune Marius Alexe.

Cu ce produse noi de investiții crezi că trebuie să vină BVB pentru a crește lichiditatea și atractivitatea bursei?

„BVB este o bursă destul de limitată. Randamentele se pot face doar pe creșteri. Acum avem o perioadă de scăderi. Se lucrează de vreo 4 ani la contrapartea centrală. Sunt acele produse derivate în care investitorii pot investi și să facă hedging, să se protejeze de alte scăderi. Dacă le cumpără pe acelea când vor fi disponibile, cu cât scade mai mult un activ, un suport, o acțiune, un indice, o resursă naturală, investitorul face randamente mai mari.”, conchide Alexe.

Momentan nu le avem și de aceea bursa noastră are lichiditate mică.