- 76% dintre investitorii români estimează continuarea pieței bull și sunt mai optimiști decât media globală (60%).
- Tesla domină preferințele investitorilor, iar acțiunile din domeniul inteligenței artificiale sunt văzute ca motoare de creștere.
- Realegerea lui Donald Trump a determinat o creștere a alocărilor în criptomonede și numerar, reflectând adaptarea la un mediu politic și economic incert.
Un nou raport realizat de eToro, intitulat eToro Retail Investor Beat, evidențiază un optimism puternic al investitorilor individuali pentru 2025. Românii, în mod special, sunt mai încrezători decât media globală în privința continuării pieței bull, iar tendințele din domeniul inteligenței artificiale (AI) și din sectorul tehnologic le alimentează perspectivele pozitive.
Advertisment
Conform raportului, 76% dintre investitorii români se așteaptă ca piața bull să se mențină pe tot parcursul anului 2025, comparativ cu 60% la nivel global. Alegerea lui Donald Trump este un factor determinant, ce influențează semnificativ strategiile de investiții ale multora. Aproximativ 48% dintre investitorii români își ajustează portofoliile după tendințele observate în mandatul anterior al fostului președinte, când indicele S&P 500 a înregistrat creșteri consistente.
În acest context, criptomonedele atrag atenția investitorilor și înregistrează o creștere a alocărilor. Această schimbare reflectă încercările investitorilor de a se adapta la un mediu economic și politic imprevizibil, dar și la dinamica pieței generate de susținerea publică a lui Elon Musk pentru Donald Trump.
Titlurile zilei
Tesla și „Cei Șapte Magnifici” sunt liderii portofoliilor
Acțiunile Tesla continuă să domine preferințele investitorilor individuali și sunt deținute de 14% dintre aceștia. Alte companii din grupul „Cei Șapte Magnifici” – Apple, Amazon, Nvidia, Alphabet, Microsoft și Meta – se bucură, de asemenea, de un interes semnificativ. Deși doar 13% dintre investitori cred că acest grup va depăși semnificativ performanțele medii ale pieței, majoritatea estimează o ușoară supraperformanță.
Un aspect interesant al raportului este analiza diferențelor de gen: femeile sunt mai predispuse să investească în Apple și Amazon, în timp ce bărbații își concentrează atenția asupra Tesla.
Inteligența artificială rămâne un punct de interes major pentru investitori. Peste 55% dintre cei chestionați consideră că acțiunile AI vor continua să crească. Acest sector, combinat cu performanțele solide din trecut, consolidează încrederea în piața americană, pe care 46% dintre investitorii români o consideră cea mai promițătoare pentru 2025. Europa și China urmează în clasament, cu 37%, respectiv 24%.
Care este rolul acțiunilor A.I., dar și al lui Trump în piața bull?
Potrivit analistului Bogdan Maioreanu, optimismul investitorilor este susținut de condițiile actuale de piață și de performanțele remarcabile ale acțiunilor AI. În ciuda incertitudinilor geopolitice și economice, investitorii adoptă strategii echilibrate și combină alocările în numerar și criptomonede pentru a face față unui 2025 cu multe provocări:
“Dacă ne uităm și la acțiunile din cei 7 magnifici unde investitorii au spus că își vor mări deținerile, primul loc ocupat de Tesla reflectă nu numai încrederea în inovația acestei companii, ci și impactul susținerii explicite a lui Elon Musk pentru Donald Trump și ne arată cât de important este politicul în ziua de astăzi în zona de investiții. Dar mai reflectă și creșterea rapidă a acțiunilor Tesla de după alegeri. Și nu este o întâmplare, să știți, Tesla a fost cea mai deținută acțiune către investitorii de pe platforma eToro pe tot parcursul anului 2024, indiferent de fluctuațiile prin care a trecut.
Dacă ne uităm, în general, investitorii când au un sentiment extrem de puternic legat de o creștere, poate să fie adesea un semnal opus, care să semnifice un recurs. Și am văzut-o de mai multe ori.
Dar, istoric, piețele au performat bine atunci când un nou președinte a intrat la Casă Albă. Probabil și de aici vine optimismul pe care îl vedem în sondaj. Realegerea lui Donald Trump a introdus și o nouă dinamică pentru investitorii individuali la nivel global și local.
Mulți dintre aceștia au luat o abordare proactivă în ajustarea portofolilor lor și putem vedea că am avut o creștere accentuată a alocărilor cripto, care reflectă într-un fel și creșterea încrederii în această clasă de active, susținută și de retorica pro-cripto a lui Trump.
Dar am văzut, pe de altă parte, și decizia unor investitori de a crește deținerile de numerar, asemănătoare cu mișcarea recentă a lui Warren Buffett. Asta evidențiază o abordare echilibrată a gestionării risculor potențiale într-un mediu macroeconomic și politic în schimbare și înaintea unui 2025 plin de necunoscut, inclusiv în România.”
Ce evenimente economice importante avem în următoarea perioadă?
18 decembrie:
- ora 9:00, inflația CPI în UK, luna noiembrie.
- ora 12:00, inflația CPI în zona Euro, luna noiembrie.
- ora 21:00, decizia FED (asteptat să scadă cu 0,25, până la 4,25-4,5%) + proiecții economice de la FED.
- ora 21:30, conferința de presă cu Jerome Powell
19 decembrie:
- 05:00 (5 dimineața), decizia Băncii Centrale a Japoniei (rata cheie, așteptată să stagneze la 0,25%)
- 14:00, decizia BoE (rata cheie în UK, așteptată să stagneze la 4,75%).
- 15:30, PIB SUA T3 (de la trimestru la trimestru, +2,8% așteptat)
20 decembrie:
- 15:30, inflația PCE și Core PCE în SUA, luna noiembrie.