• Indicii principali din SUA închid ședința pe minus.
  • S&P 500 scade cu 3,5%, iar Dow Jones pierde 2,5%.
  • Inflația CPI în SUA scade la 2,4% în martie an/an.
  • Indicele DXY scade sub 100 de puncte, prima data din 2023.
  • Europa e în discuții cu China să renunțe la tarifele EV-urilor.
  • Casa Albă: Tariful aplicat Chinei e de 145%.

Principalii indici din SUA închid pe minus ultima sesiune, după raliul istoric din ședința de miercuri.
S&P 500 scade cu 3,5%. Dow Jones pierde 2 procente și jumătate. Iar Nasdaq Composite e pe minus cu 4,3%.
Piața pare să-și dea seama că tarifele sunt doar amânate, nu și anulate. Europa suspendă și ea cu 90 de zile tarifele planificate pentru SUA.
În plus, Europa este în discuții cu China pentru a renunța la tarifele pentru mașinile electrice chinezești. Iar CASA Albă clarifică: Tariful aplicat Chinei e de 145%: 20% de la fentanil, iar 125% cel anunțat de Trump. Incertitudinea încă rămâne ridicată. Iar războiul comercial continuă.

Ce îi neliniștește pe investitori? Anularea tarifelor pentru 90 de zile aduce un relief rally. Revin investitorii la realitate după euforia de miercuri?

„În primul rând, ceea ce îi neliniștește foarte mult este ceea ce a neliniștit și Casa Albă foarte mult, și anume piața bond-urilor, care dă semne de stres foarte mare. Am mai avut, practic, această situație în anul 2008 și 2009, am mai avut perioada de COVID în 2020 și puțin la începutul lui 2023, iar acum o avem din nou. Practic, asta poate face și desface orice fel de politică și poate și orice fel de lider în putere. Asta este neliniștea principală. Am văzut că, deși a fost un raliu exuberant acum două zile, piața bond-urilor americane nu a crescut, doar s-a oprit din creștere, după care ieri a continuat să scadă și azi continuă să scadă. Deci, din punctul acesta de vedere, amânarea cu 90 de zile a tarifelor, din punctul meu de vedere, nu face nimic bun în mod special pentru piața financiară, iar cea mai importantă parte a acestei politici haotice, aș zice, comerciale, de tarifare, este totuși cea legată de China. Adică, dacă ne uităm la piața americană, tarifele legate de comerțul cu China vor avea cel mai mare impact asupra calității vieții și calității potenției financiare a consumatorilor americani.”, spune Andrei Bogdan pentru Aleph Business.

Azi raportează marile bănci din SUA. Dacă cifrele sunt bune, ne așteaptă o revenire a pieței, cel putin pe termen scurt?

„Dacă cifrele sunt bune, putem să avem reveniri punctuale pe băncile care au prezentat cifre bune, dar să știți că nu contează cifrele, cât contează ghidajul, forecast-ul pentru perioada următoare. Ăsta e un aspect. Și al doilea, tot astăzi avem consumer confidence, unde este o probabilitate mare să vedem o înrăutățire, ceea ce ar fi un element negativ în plus pentru piață.Deci, dacă ar fi să sumarizez, să concluzionez tot ceea ce am spus până acum, piața rămâne pesimistă și asta se vede în evoluția indicelui S&P 500.”, adaugă Andrei Bogdan.

Titlurile zilei

BET CREȘTE CU 2,4% ÎN 2025
CHISĂLIȚĂ E NOUL PREȘEDINTE ROMGAZ
BET CREȘTE CU 0,3% MARȚI
CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
LYFT CUMPĂRĂ FREE NOW pentru 175 mil. €
CE URMEAZĂ PENTRU 3DINBOX ÎN 2025?

Crezi că tensiunile din jurul pieței bond-urilor au disparut? Și ce se întîmplă cu dolarul, care tot scade în valoare, indicele DXY ajunge sub 100 de puncte pentru prima dată din iulie 2023

„Tensiunea de pe piața bond-urilor, și anume a obligațiunilor americane, nu a dispărut. Dimpotrivă, continuă să se mențină la nivele înalte. Practic, bond-urile americane la 20 de ani sunt aproape la nivelul minim la care au fost și acum 3 zile. Din punctul ăsta de vedere, acum 2 zile, când asta a și generat reacția, după părerea mea, reacția administrației, adică a trebuit să facă ceva. Rezerva Federală, dacă se ajunge într-o situație foarte neplăcută pe piața bond-urilor, nu va avea încotro și va trebui să intervină în forță, indiferent de forecast-ul inflației.

În ceea ce privește dolarul, este greu de spus. Sunt mișcări extraordinar de importante pe piața internațională. Sunt fonduri suverane care pot să ia decizii neașteptate datorită acestor presiuni. Aș vrea să spun că scăderea bond-urilor, deocamdată, se pare că s-a datorat investitorilor de retail. Nu vreau să mă gândesc ce s-ar întâmpla dacă niște fonduri suverane mari și țări care sunt afectate de această politică comercială, cum ar fi China, Japonia, ar lua decizii de vânzare a bond-urilor pe care le dețin sau măcar, mă rog, a unei părți din ele. Probabil că am ajunge foarte repede într-o situație de criză majoră.”, concluzionează Andrei Bogdan.