•  Cele şapte fonduri au 9,5% din capitalul social al Hidroelectrica, 13,5% din Petrom şi 25,8% din Banca Transilvania.
  • Raportat la activele totale ale Pilonului II de 117,2 mld. lei, investiţiile la cele trei companii – H2O, SNP şi TLV – reprezintă 12,4%.
  • Circa 8 milioane de salariaţi români sunt participanţi la fondurile de pensii private Pilon II.

 Cele şapte fonduri au 9,5% din capitalul social al Hidroelectrica, 13,5% din Petrom şi 25,8% din Banca Transilvania, scrie Ziarul Financiar.

Hidroelectrica (5,1 mld. lei), OMV Petrom (4,8 mld. lei) şi Banca Transilania (4,6 mld. lei) sunt cele mai mari trei investiţii din portofoliul de acţiuni al celor şapte fonduri de pensii private Pilon II pe fondul domeniului de activitate al acestor companii şi al rolului companiei în economie şi în contextul politicii de remunerare a investi­torilor cu dividende, arată datele agregate de ZF.

Aceste trei investiţii – la cel mai mare producător de energie electrică din România, unicul producător de petrol şi gaze şi la cea mai mare bancă din ţară – însumează 14,5 mi­liarde de lei şi reprezintă 58% din totalul investiţiilor în acţiuni la Bursa de Valori Bucureşti ale fondurilor de pensii.

Titlurile zilei

CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO

Raportat la activele totale ale Pilonului II de 117,2 mld. lei, investiţiile la cele trei companii – H2O, SNP şi TLV – reprezintă 12,4%.

Circa 8 milioane de salariaţi români sunt participanţi la fondurile de pensii private Pilon II şi contribuie cu o parte din salariul brut lunar pentru ca economiile lor de bătrâneţe să fie administrate privat prin investiţii pe piaţa de capital, instrumente cu venit fix şi altele.