- InterCapital Asset Management lansează un ETF pe Bursa de Valori București pentru a oferi investitorilor acces la obligațiuni guvernamentale românești denominate în euro.
- Obligațiunile guvernamentale românești oferă un randament atractiv de 5,5%, mult mai mare decât titlurile de stat ale altor țări europene.
- ETF-ul asigură lichiditate, rebalansare automată și reinvestirea cupoanelor, este o oportunitate pentru investitori retail și instituționali.
InterCapital Asset Management, cel mai mare manager de investiții independent din Croația, cu active de 550 milioane de euro, anunță că va lansa un nou ETF pe Bursa de Valori București. Ce oferă investitorilor?Posibilitatea de a cumpăra obligațiuni guvernamentale românești denominate în euro, adică titluri de stat ale României în euro.
Advertisment
ETF-ul, numit InterCapital EUR Romania Govt Bond 5-10yr UCITS, este deja listat pe Bursa din Zagreb și a strâns 5,5 milioane de euro în primele șase luni de la lansare. Ivan Kurtovic, președintele companiei, spune că aceste obligațiuni românești oferă un randament de aproximativ 5,5%, ceea ce le face o opțiune atractivă. Având în vedere că România are un rating de credit similar cu cel al Greciei și Ungariei.
Obligațiunile pe 10 ani ale Germaniei oferă un randament de 2,16%, în timp ce cele ale Greciei și Ungariei sunt în jur de 4,5%
InterCapital a mai lansat și un alt ETF pe Bursa din Croația, care urmează performanța indicelui BET-TRN. În contextul global actual, unde băncile centrale au crescut ratele dobânzilor pentru a combate inflația, obligațiunile oferă acum randamente atractive pe măsură ce dobânzile se stabilizează.
Titlurile zilei
Obligațiunile românești denominate în euro oferă randamente mult mai mari decât titlurile de stat ale altor țări europene cu rating similar. De exemplu, obligațiunile pe 10 ani ale Germaniei oferă un randament de 2,16%, în timp ce cele ale Greciei și Ungariei sunt în jur de 4,5%. În schimb, România oferă un randament de 5,5%. Ivan Kurtovic consideră că acest ETF va fi o oportunitate importantă atât pentru investitorii mici, cât și pentru cei mari. ETF-ul asigură lichiditate, rebalansare automată și reinvestirea cupoanelor.
Ce mai spune InterCapital despre ETF?
„Comparativ cu achiziţia individuală a obligaţiunilor, ETF-urile oferă avantaje semnificative, precum lichiditate, prin posibilitatea de tranzacţionare directă pe Bursa de Valori Bucureşti, şi diversificare, prin expunerea la un portofoliu echilibrat de obligaţiuni cu scadenţe între 5 şi 10 ani. Rebalansarea automată asigură reinvestirea cupoanelor şi înlocuirea obligaţiunilor cu maturitate pe termen scurt cu altele pe termen mai lung, menţinând durata ţintă şi optimizând randamentele. Deşi ETF-ul este clasificat ca fiind activ, administrarea acestuia respectă reguli stricte, menţinând o maturitate medie între 5 şi 10 ani, cu o taxă de administrare redusă de 0,5% şi un plafon de 1% pentru raportul total al cheltuielilor.
În prezent, spread-ul obligaţiunilor româneşti pe 10 ani faţă de Germania este de 3,3%, comparativ cu doar 0,9% în cazul Croaţiei, o ţară care a realizat reforme financiare şi structurale semnificative în ultimii ani. Reformele similare în România, alături de o integrare mai profundă în UE şi o disciplină fiscală îmbunătăţită, ar putea reduce acest spread, generând câştiguri suplimentare pentru deţinătorii de obligaţiuni.
Evoluţia Croaţiei din ultimul deceniu oferă un studiu de caz relevant pentru potenţialul României. Pe măsură ce România progresează în dezvoltarea economică şi integrarea europeană, randamentele obligaţiunilor româneşti vor urma un traseu descendent similar, creând oportunităţi pentru câştiguri solide.”