• La AGA se votează politica de dividende și bugetele de investiții.
  • Orice acționar poate participa, indiferent de numărul de acțiuni avute.
  • Dividentele ajung până la 8-9%, în unele cazuri 11%.
  • Companiile mari și stabile oferă dividende regulat.
  • Fondul Proprietatea oferă cel mai mare randament.
  • Sectoarele stabile oferă randamente bune.
  • 32 de companii listate la BVB propun dividende din profitul pe 2024.
  • Se propun dividende de 12 miliarde de lei din profiturile pe 2024.
  • Conpet dă acționarilor dividende cu randament de 8,3%.
  • Evergent distribuie dividende cu un randament de 7,6%.
  • Hidroelectrica acordă un randament de 7,5%.

Săptămâna viitoare, companiile listate la BVB intră în sezonul Adunărilor Generale ale Acționarilor. Acționarii sunt chemați să voteze politica de dividende, bugetele de investiții și direcția strategică a companiilor. În 2025, 32 de emitenți propun distribuirea unor dividende totale de circa 12 miliarde de lei, cu randamente care ajung până la 11%, chiar și în contextul unei scăderi generale față de anul precedent. Printre companiile cu cele mai mari randamente se numără Fondul Proprietatea, Conpet și Hidroelectrica. Chiar dacă unele dividende sunt mai mici din cauza scăderii profitabilității, în multe cazuri randamentele rămân peste rata inflației prognozată, ceea ce atrage interesul investitorilor.

Ce spune Răzvan Mihăescu, investitor, pentru Aleph Business?

Merită investiția pentru dividende?

Da, într-adevăr, anul acesta, la 2024, mă refer, am avut câteva contracții de profituri, mai ales la companiile care obișnuiau să ofere un randament destul de ridicat al dividendului și să aibă rate de distribuție peste medie. Totuși, această politică și strategie de distribuție s-a menținut și pentru dividendele propuse în anul 2025. Și aici mă refer în primul rând la companiile de stat, în special în sectorul de producători energetici, unde majoritatea au păstrat rata de distribuție a profitului de peste 90%. Au fost și câteva excepții la companii care necesită mai multe investiții sau au nevoie de capital suplimentar pentru a-și realiza planurile de extindere sau reabilitarea infrastructurii, unde dividendele am văzut că au un randament mai scăzut față de anul trecut. În același timp, am observat și la sectorul de utilități o dinamică negativă a dividendelor, a randamentului. Și cred că aici la fel o putem pune pe seama unei strategii mai prudente și mai conservative pentru următoarea perioadă. Și, ca de obicei, un alt sector care a performat destul de bine și dividendele sunt corelate cu evoluția profitabilității, sectorul financiar, unde din nou alături de producătorii de energie sunt cap de listă din punct de vedere al randamentului. Eu am făcut și eu o statistică zilele trecute legată de randamentul mediu al dividendului pentru companiile din indicele BED și am ajuns la un rezultat de 4,7%. Deci, în medie, randamentul dividendului pentru o companie care face parte din BET e de 4,7%

Această statistică ia în calcul doar 15 din 20 de companii care sunt în componența indicelui pentru că celelalte 5 încă nu au anunțat sau nu au un plan distribuirea unui anumit dividend. Aș spune că e în continuare peste media altor piețe, îmi pare rău că nu am aceeași statistică și pentru anul anterior ca să facem o comparație, dar în continuare rămâne peste media altor piețe, dar sub rata fără risc, sau risc free rate, adică randamentul titlurilor de stat de la noi. Atunci când vine vorba de companii de creștere, aș spune că într-o perioadă în care vorbim despre incertitudine și mai puțină stabilitate, nu știu dacă neapărat companiile de creștere sunt focusul principal pentru majoritatea participanților la piață, mai ales că avem și costuri de finanțare destul de mari, dobânzile sunt în continuare sus și se pare că majoritatea investitorilor din câte am văzut, se orientează mai mult către active mai defensive sau mai conservative care să ofere o oarecare siguranță și stabilitate”, spune el.

Titlurile zilei

RĂZBOI TOTAL
ISRAEL ȘI IRAN FAC PACE
Trump îl critică pe Jerome Powell
Prețul țițeiului WTI scade
DEFICITELE GEMENE NU MAI POT FI AMÂNATE
BEZOS E CAP DE AFIȘ

Pentru tine, cât de importante sunt AGA-urile în deciziile de investiție?

Portofoliul de dividende, mai ales pentru un investitor clasic la BVB, este o strategie destul de cunoscută, mai ales că majoritatea investitorilor care au o viziune pe termen lung se orientează către companii care să aibă o politică de remunerare standard sau constantă și care să ofere ceva către acționari în fiecare an, mai ales că și companiile de pe piața noastră sunt caracterizate de acest randament mai ridicat al dividendelor, pentru că, în general, noi avem companii care sunt într-un stadiu de maturitate mai avansat, sunt companii stabile care au o cotă de piață semnificativă pe domeniul lor de activitate și este normal ca, la acest nivel, strategia corporativă să fie de distribuție mai mare de dividende

Într-adevăr, avem și companii de creștere și câteva de succes care chiar au livrat creștere de altfel. În cazul acesta, aș spune că dacă avem o viziune pe termen lung și dacă avem încredere în companiile respective că pot livra o performanță fundamentală pe care o estimează sau pe care o promit către acționari, atunci și acestea sunt o alegere bună pentru anumite tipuri de investitori. Statistic, de-a lungul timpului, pe piața din America, spre exemplu, companiile care au livrat cele mai mari randamente au fost cele din sectorul small cap, adică companii mici de creștere care sunt într-un stadiu de maturitate mai incipient și care poate fac parte și dintr-o industrie care are mai mult potențial de creștere. Dar acest randament a venit și cu un revers al medaliei și anume o deviație standard mai mare, deviație standard însemnând nivelul de risc pe care îl poartă fiecare activ. Deci, automat, așa cum știe toată lumea, risc mai mare și randamentul este automat mai mare. Deci, tocmai de-aia spun că în momentul în care facem genul acesta de selecție sau vrem să avem o strategie cu o alocare mai activă pe zona de companii de creștere, trebuie să ne uităm și la profilul de risc sau la strategia noastră investițională”, adaugă Răzvan Mihăescu, investitor.

Merită să combinăm și cu acțiuni de creștere?

Ca să fiu cât mai succint aș spune că toate se leagă între ele și dacă vrei să fii un investitor complet și să faci o analiză sau un studiu integral al unei companii, toate lucrurile acestea se leagă între ele, deci nu o poți prefera pe una în detrimentul ceilalte sau nu poți prioritiza un anumit aspect. Pentru că politica de dividend sau planurile de investiții, așa cum ai spus și tu, se comunică de către management pentru acționari și toate aceste lucruri în general se fac în cadrul unei adunări generale, deci oarecum reușim să găsim corelația între toate aceste aspecte”, mai spune el.