Cele 20 de companii din indicele principal BET al BVB au încheiat anul 2022 cu un profit net cumulat de 25,4 mld. lei, în creştere cu 66% faţă de rezultatul net agregat al anului 2021, în contextul în care 15 dintre ele au avut profit net în creştere sau au trecut pe profit, scrie Ziarul Financiar.

În acelaşi timp, veniturile cu­mulate au crescut cu 67,5%, la 131,4 mld. lei.

„O creştere atât de mare este un semnal bun în mod normal, doar că multe firme din BET au acţionariat majoritar străin şi pot repatria profiturile. Impactul direct asupra economiei României poate fi unul limitat prin transferul de profit, dar există şi un im­pact indirect. Prin faptul că aceste companii care sunt prezente în România au mai mulţi bani şi măcar o parte din ei îi dau către sa­lariaţi sau fac investiţii în România sau cum­pără servicii de la alte companii româneşti, se produce un efect de multipli­care şi asta generează pentru toată econo­mia cifre de afaceri şi profituri mai mari“, spune analistul economic Dragoş Cabat pentru ZF.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

OMV Petrom (SNP), unicul producător local de petrol şi gaze, a avut cea mai mare contribuţie la profitul agregat, având în vedere că rezultatul net al companiei s-a majorat cu 7,4 mld. lei sau cu 260% de la un an la altul, ajungând la 10,3 mld. lei. Dacă excludem OMV Petrom din calcul, profitul net cumulat al celorlalte 19 societăţi a urcat cu 21,3% de la an la an, iar veniturile cu 33,5%, arată calculele realizate de societatea de brokeraj Goldring.

Cea mai mare creştere a profitului net a avut-o producătorul de aluminiu Alro Slatina (ALR), respectiv 840,3%, de la 35,2 mil. lei la 331 mil. lei. Podiumul creşterilor este completat de transportatorul de mărfuri Transport Trade Services (TTS), cu o apreciere a profitului net de 167,7%, la 178,9 mil. lei.

Nuclearelectrica (SNN) ocupă locul patru în privinţa creşterii profitului net – cu 163,3%, la 2,73 mld. lei. Pe de altă parte, producătorul de energie nucleară a avut cea mai mare contribuţie din punct de vedere valoric, adică 1,7 mld. lei în plus de la un an la altul.

O contribuţie importantă în profitul net agregat a avut-o şi distribuitorul şi furnizorul de energie electrică Electrica (EL). Societatea a trecut de la pierdere de 552,9 mil. lei în 2021 la profit net de 558,8 mil. lei în 2022.

Trei companii şi-au dublat profitul net în 2022 faţă de 2021 – Bursa de Valori Bucureşti (BVB) l-a majorat cu 97,1%, la 10,4 mil. lei, în cazul Sphera Franchise Group (SFG) a crescut cu 103,3%, la 38 mil. lei, iar pentru Transgaz (TGN) a urcat cu 98%, până la 350 mil. lei.

La polul opus, companiile care au înregistrat scăderi ale profitului net în 2022 au fost producătorul de materiale de construcţii TeraPlast Bistriţa (TRP), minus 63,6%, integratorul de servicii medicale private MedLife (M), minus 60,7%, Fondul Proprietatea (FP), minus 44,8%, Digi Communications (DIGI), minus 18% şi One United Properties (ONE), minus 1,4%.

În cazul Digi Communications, Goldring a luat în calcul profitul înainte de impozitare, profitul net nefiind prezentat în raportul financiar preliminar, iar cifrele au fost ajustate pe baza cursului EUR/ROM de 4,94.

În privinţa creşterii businessului, OMV Petrom ocupă primul loc în acest clasament, cu o creştere de 135,8% a veniturilor, la 61,3 mld. lei. şi în acest caz impactul în veniturile agregate este mare, având în vedere un plus de 35,3 mld. lei de la un an la altul. Dacă excludem Petrom din calculul veniturilor cumulate ale celor 20 de emitenţi, creşterea ar fi de 33,5%.

Producătorul şi furnizorul de gaze naturale Romgaz (SNG) a înregistrat a doua cea mai mare creştere a veniturilor din prima ligă bursieră de la Bucureşti, respectiv 122,2%, la 13,7 mld. lei, iar podiumul este completat de Nuclearelectrica, cu un avans de 102,8%, la 6,5 mld. lei.

Pe fondul preţurilor ridicate la energie, companiile din acest sector s-au detaşat de restul în 2022 şi au avut unele dintre cele mai mari creşteri. Din cele 20 de companii din BET, şase au depăşit pragul de 1 miliard de lei profit net, ca şi în 2021. Dintre acestea, trei sunt din energie (OMV Petrom, Nuclearelectrica şi Romgaz), una are deţineri importante în energie (Fondul Proprietatea), iar două sunt bănci (Banca Transilvania şi BRD).

Fondul Proprietatea şi Alro Slatina sunt singurele societăţi care au raportat o scădere a profitului net în 2022 comparativ cu 2021, respectiv minus 43,4% (2,9 mld. lei) şi minus 3% (3,2 mld. lei).