• Dintre cele 12 semne ale zodiacului chinezesc, șarpele are cea mai slabă performanță istorică pentru piața de capital din SUA. Din 1953, S&P 500 crește doar în 3 din cele 6 ocazii în care a fost anul șarpelui, cu un avans mediu de doar 0,8%.
  • Deși datele istorice ale anului șarpelui sugerează incertitudine, ianuarie 2024 se încheie cu o creștere de 3% pentru S&P 500. Statistic, un început de an pozitiv aduce un an pe plus în 87% din cazuri, cu un randament mediu de 12,2%.
  • După doi ani consecutivi cu creșteri de peste 20% pentru S&P 500, așa cum s-a întâmplat în 2023 și 2024, anul următor a fost mereu pozitiv, cu un randament mediu de 20%. Această tendință s-a confirmat în toate cele patru cazuri din 1950 încoace.

Bun venit în anul Șarpelui, sau, mai precis, în anul incertitudinii pe piețele de capital. Dintre cele 12 simboluri ale zodiacului chinezesc, șarpele pare să fie cel mai slab pentru piața de capital din SUA. Datele istorice arată că S&P 500 crește doar în jumătate din cazurile în care este anul șarpelui, iar avansul mediu este modest, de 0,8%.

Dar ianuarie, luna care tocmai se încheie, contrazice această tendință, cu un plus de 3% pentru S&P. Iar statisticile spun că un început de an pozitiv duce, în 87% din cazuri, la un an de creștere, cu un randament mediu de 12,2%.

Cele două perspective se contrazic. Dar mai există o regulă care, până acum, are dreptate în 100% din cazuri: după doi ani consecutivi cu +20% pentru S&P 500, anul următor este mereu pe plus, cu un gain mediu de 20%. Se repetă istoria?

Titlurile zilei

INVESTITORII CER DEMISIA LUI MUSK DIN FUNCȚIA DE CEO A TESLA
Meta AI devine disponibil în UE
Grindeanu: România va avea anual aproximativ 250 de kilometri de autostradă
ce se alege de pib?
Guvernul prelungește ajutorul de stat pentru marii consumatori de energie
Guvernul finanțează Start-Up Nation 2025 cu 440 mil. euro

Ce spune investitorul Laurențiu Vană, pentru Aleph Business?

Cred că vor fi creșteri pentru S&P. Pentru că dacă ne uităm la cum au raportat companiile până acum, în special parte din aceste Magnificent Seven, au raportat foarte bine. Și dacă ne uităm și puțin la evaluările lor de piață, nu am putea să spunem că sunt atât de supraevaluate, încât ar trebui să ne facem griji.

Practic, cifrele se aliniază cu ceea ce livrează și e un lucru bun care să întărească această creștere. Pe lângă acest lucru, suntem totuși, cred că, într-o fază de început, când vine vorba de această nouă eră a AI-ului. Cred că putem să facem o comparație cu începutul anilor 2000, era internetului, când abia se construia toată infrastructura. Acum la fel, se construiește infrastructura și după vom avea roadele, cu adevărat. Așa că nu văd motiv ca S&P să nu performeze”, spune investitorul.

Care este influența politică asupra pieței?

Cred că va veni performanță nu doar din zona de tehnologie. Cred că Trump va face tot posibilul să demonstreze că, cel puțin parțial, din ceea ce a promis, va și livra. Nu am așteptări ca Trump să livreze absolut tot sau ca ceea ce va livra să fie de multe ori diluat, pentru că el are obiceiul ăsta să promită mult, dar să facă mai puțin. E, până la urmă, un businessman la origine”, spune Vană.

„Dar, din nou, va face tot posibilul. Cred că vor fi destul de multe, nu știu dacă certuri, aș putea să le numesc, dar contradicții cu Fed. Și, automat, în prima jumătate a anului sau, cel puțin, până prin primăvară, vom avea un pic de volatilitate cauzată de aceste contradicții. Trump deja a anunțat că este dezamăgit de Fed și, automat, va pune puțin presiune, dar toate aceste lucruri sunt cu scopul de a restarta puternic economia. Odată ce restartezi economia sau îi dai, să zic așa, pui mai mulți cărbuni în foc, clar că S&P ar trebui să se aprecieze”, adaugă el.

Care sunt estimările pentru S&P 500?

Iată și estimările mele, uitându-mă puțin și la alte statistici, pentru că găsim statistici peste tot pe internet, atât pozitive cât și negative. În principiu primul an de mandat nou este unul pozitiv. Estimările mele personale, și din nou, este total subiectiv ceea ce spun, sunt ca S&P să încheie undeva între 6.700 și 7.200. S-ar încadra în acei 20% despre care ați vorbit și voi, cred că vine undeva la 18-19% pentru anul acesta. Eu nu sunt pozitiv, din nou, nu văd în acest moment, cel puțin fără un eveniment special, Black Swan, de ce S&P nu ar performa în 2025”, conchide Vană.