• BET pierde 0,9% la ultima sesiune și pierde pragul de 17.000 de puncte.
  • Până în 2026, România își asumă listarea a încă 3 companii de stat.
  • Din martie 2020 și până azi, indicele BET urcă cu aproape 150%.

Ce face statul pentru BVB în ultimii 5 ani? Nu prea multe.

Cea mai notabilă mișcare? Listarea Hidroelectrica, în 12 iulie 2023. Ceea ce a atras capital și a sporit vizibilitatea pieței locale. Dar alte companii de stat…au stat. Și stau în continuare, nelistate. Aeroporturi Bucureşti, Loteria Română, Alro sau Salrom.

România şi-a asumat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă ca până în 2026 să mai aducă la bursă încă trei companii de stat.

Titlurile zilei

ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
NOBU BEACH INN AJUNGE ÎN BARBUDA
BNR PERSEVEREAZĂ ÎN PRUDENȚĂ

În prezent, la BVB, se tranzacţionează Hidroelectrica, Romgaz şi Nuclearelectrica.

Altă măsură luată în ultimii 5 ani: creșterea impozitului pe dividende la 8%, de la 5%, din 2023. Dar romanii sunt interesați de bursă. Numărul de investitori la BVB ajunge la 200.000. De aproape 4 ori mai mult decât în 2020.

De la minimul din martie 2020, indicele BET crește cu 145% până astăzi. Asta după ce ieri pierdea 0,9%, iar BET pierde pragul de 17.000 de puncte. Și e la minimul ultimelor 8 luni.

Ce spune Marius Luican, CEO, Reveal Marketing Research, pentru Aleph Business:

Piața de capital din România este afectată la nivel global. În momentul în care investitorii văd un astfel de climat pe o anumită piață, preferă să fie rezervați, preferă să facă doi pași în spate, preferă să mute pe alte piațe. Deci, iarăși suntem într-o poziție în care răul s-a întâmplat deja. (…) Până să aducem companiile la cota bursei, în primul rând, ele vor trebui deparazitate de toate interesele, de toți managerii făcuți din sfoară, puși acolo pe criterii politice, de toți nepoții, de toate rudele și așa mai departe.

În momentul ăla, putem avea niște brand-uri românești cu care să putem să avem niște indicatori funcțional sănătoși, care să poată fi listați într-o bursă, care să poată capitaliza. (…) românii ar fi foarte deschiși. Dacă ne uităm numai la atracția, pe care o au Jocurile de Noroc în România, și la numărul românilor care joacă pe toate platformele astea. Dacă românii ar avea o educație financiară cât de cât bine făcută, apetitul lor pentru astfel de activități și pentru emoția investiției și a profitului și a beneficiilor, cred ca ar fi foarte mare.

Dar prima dată, înainte ca lucrul ăsta să se întâmple, trebuie ca imaginea acestor, multora dintre jucătorii importanti care încă sunt la stat, să fie cea care trebuie și atunci lucrurile s-ar putea regla.”