• Trump pune un tarif adițional de 50% pentru importurile din China.
  • Tariful total al Chinei ajunge la 104%.
  • Trump: SUA face 2 mld. $ pe zi din tarife.
  • Azi intră în vigoare tarifele Canadei pentru industria auto din SUA.
  • Canada aplică un tarif de 25% pentru unele mașini fabricate-n SUA.
  • Trump: SUA poate produce iPhone-uri.
  • Casa Albă: Peste 70 de țări negociază tarifele cu noi.
  • Casa Albă: Tarifele reciproce intră în vigoare.
  • Trump: China vrea să facă un deal cu noi.
  • Trump: Am avut un apel grozav cu președintele din Coreea de Sud.
  • Bessent: Tarifele aplicate de China sunt o mare greșeală.
  • China impune tarife de 34% pentru importurile din SUA din 10 aprilie.
  • CAC și DAX cresc în ultima ședință cu 2,5%.
  • S&P 500 pierde 1,57% în ultima ședință.
  • Dow Jones scade cu 0,84% în ultima ședință.
  • Nasdaq Composite scade cu 2,15% în ultima sesiune.
  • China: Dacă SUA insistă cu tarifele, ne luptăm până la final.
  • Comisia Europeană propune tarife de 25% pentru câteva bunuri din SUA.
  • Tarifele pentru unele mărfuri intră în vigoare pe 16 mai.
  • Mărfurile includ diamante, ouă, ață dentară, cârnați și păsări de curte.
  • Alte tarife intră în vigoare în 1 decembrie, mai arată documentul.
  • Tarifele UE pentru migdale și soia intră în vigoare în 1 decembrie.
  • Jamie Dimon, JPM: Tarifele duc la o creștere a inflației.
  • Trump: Nu intrați în panică!
  • UE declară că e pregătită să discute un sistem de tarife 0 cu SUA.
  • JPM: Tarfiele anunțate de Trump duc SUA într-o recesiune.
  • JPM: FED trebuie să scadă rata înainte de ședința din mai.

Trump nu se joacă și se ține de cuvânt. Pune un tarif adițional de 50% pentru importurile din China, iar tariful total ajunge la 104 procente. SUA răspunde la tariful de 34% aplicat de China. Care, la rândul ei, răspundea tarifelor aplicate de SUA, tot de 34%.

China face o mare greșeală, spune secretarul Trezoreriei din SUA, Scott Bessent. Până nu fac un deal cu noi, atât este tariful, spune Trump.

Azi intră în vigoare tarifele reciproce anunțate de Trump acum o săptămână. La fel și cele ale Canadei, de 25%, asupra anumitor mașini fabricate în SUA. Iar de mâine este valabil tariful aplicat de China asupra importurilor din SUA, cel de 34%.

Titlurile zilei

GOOGLE ARE VENITURI DE 90,2 MLD. $ ÎN T1
CUM SE MIȘCĂ BVB?
NE VOM ÎMPRUMUTA EXTERN DUPĂ ALEGERI?
RETAILERUL E AFECTAT DE INCERTITUDINE
CUI ÎI APARȚINE VIITORUL?
BANII CÂȘTIGĂ TEREN

Cum reacționează bursele? De la o deschidere pozitivă, care duce indicele de referință până la un plus de 4,5%, S&P 500 închide pe minus cu 1,57%. Aceeași direcție o păstrează și Dow Jones și Nasdaq Composite, care scad cu 0,84%, respectiv 2,15%. Iar in această dimineață, randamentul obligațiunii de 10 ani crește, la 4,5%, +4% față de valoarea de ieri.

Ce spune Șerban Florea, fondator, Selective Capital, pentru Aleph Business?

Știm că administrația Trump vrea ca randamentul obligațiunilor pe 10 ani să scadă, însă se întâmplă fix opusul. Numai în ultimele 3 zile, valoarea lor crește cu 15 procente. Ce se întâmplă în piața bondurilor, ce indică aceste mișcări neobișnuite? Vinde China din obligațiunile americane sau de ce cresc exponențial aceste randamente azi? E nevoită FED să intervină de urgență și să scadă dobânda-cheie?

„Este posibil să vândă și China, este posibil să vândă mai multe instituții financiare, pentru că atunci când avem o piață dezordonată, așa cum avem în acest moment, de obicei fondurile speculative, cele care aveau un anumit grad de risc și efect de levier în piață, sunt obligate să facă matching, să facă potrivirea cu noile cerințe din partea prime brokerilor. Și atunci când apar astfel de momente, așa numite emerging calls, trebuie să se vândă, ori trebuie adus și bani de acasă, ori trebuie să se vândă cam toate tipurile de investiții care pot oferi lichiditate și pot oferi un răgaz cel puțin pentru aceste fonduri speculative. Da, există posibilitatea să fie nevoie din ce în ce mai mare a rezervei valutare chineze, ca aceasta să crească pentru a susține de fapt o ieșire a investitorilor străini din China, care o ieșire a investitorilor străini din China ar însemna desigur o presiune foarte mare pe cursul yuan-ului.

O presiune foarte mare pe cursul yuan-ului implică, desigur, intervenția posibilă a Băncii Centrale Chineze, iar aceasta se face de obicei desigur în cadrul instrumentelor pe care le folosește prin vânzare de dolari și cumpărare a monedei domestice, yuan-ul, cazul de față. Da, există posibilitatea să fie și aici o nouă presiune a vânzării de trezorerie, a titlurilor de trezorerie pe termen lung și se știe deja un lucru arhicunoscut, faptul că rezerva chineză este foarte generoasă în cadrul acestor titluri, depășește undeva peste 700 miliarde și, într-adevăr, acestea se pot fi adăugate la tot ceea ce se întâmplă, așa cum ziceam mai devreme, cu dezordinea piețelor financiare din acest moment. Am văzut scădere atât de aur, atât a trezorerii, a bunurilor de tezaur și desigur a acțiunilor, toate acestea au fost generate în luna asta”, spune el.

Numai în aprilie, S&P 500 pierde peste 11 procente, iar contractele futures de azi indică încă o pierdere de 2 procente astăzii, ceea ce ar însemna un bear market pentru indicele de referință american. Continuă acest șir al scăderilor în piețele de capital și când ne dăm seama că suntem aproape de finalul deprecierilor?

„Deja de câteva zile, de fapt de puține zile, pentru că avem această scădere abruptă într-un termen foarte scurt, se vorbește despre când va veni această capitulare, pentru că istoria ne-a învățat că de fiecare dată când avem o astfel de reacție panicată în piață, acestea se termină în momentul în care avem capitulare din partea tuturor investitorilor participanți. Sunt câteva avertismente din partea anumitor instituții financiare prin care rezultă că această capitulare este posibilă la nivelul instituților, dar nu este încă la nivelul investitorilor privați sau de tip retail. Chiar există destul de mulți investitori sau cei care erau pe margine, care se gândesc să intre în aceste niveluri atât de favorabile față de acum o lună, cel puțin, și pe anumite instrumente. Cu toate acestea, problema care există în momentul de față este o problemă, cumva, de schimbare de paradigmă, de schimbare a modului în care se realizează liberul schimb, interschimb, și această problemă, din păcate, are o variabilă care este aproape greu de prezis.

Avem foarte multe impredictibilitate în ceea ce privește modul în care va gestiona administrația Trump. Avem într-adevăr o reacție de tip, aș spune, bullying, în zona aceasta de interschimb din partea Statelor Unite, care desigur nu este apreciată de nimeni, cei care încearcă să riposteze până la urmă, au efect de bumerang asupra lor. Rămâne de văzut, însă, dacă strategia sau acest lucru face parte dintr-o strategie, pentru că există trei pași în cadrul administrației și programului Trump, și anume unul – erau aceste tarife, care erau partea cea mai nocivă pentru economie, dar mai sunt încă două care, în mod normal, ar trebui să stimuleze economia, și anume unul de reglementarea sistemului financiar bancar pentru o velocitate mai bună a liberei circulații a capitalului, și ultima era stimularea întreprinderilor mici și mijlocii prin taxe. Le așteptăm și pe acestea două să vedem dacă vor, măcar, vor opri cât de cât această scădere”, adaugă el.