• Indicii bursieri se prăbușesc după anunțul lui Donald Trump.
  • Contractele futures pe Nasdaq 100 scad cu 2,5%.
  • Așa-numitul „indice al fricii” VIX crește cu aproape 6%.
  • BET scade, joi, cu 0,6% după 2 h de tranzacționare.
  • S&P 500 pierde 274 de puncte, -4,84% în ultima ședință.
  • Dow Jones scade cu 1.679 de puncte, -3,98% în ultima ședință.
  • Nasdaq Composite e pe minus cu 1.050 de puncte, -5,97%.
  • Orice produs care intră în SUA are o taxă de 10%.
  • Tariful universal de 10% intră în vigoare în 5 aprilie.
  • Tarifele de peste 10% intră în vigoare din 9 aprilie.
  • SUA taxează UE cu 20%, Japonia cu 24%, Vientam cu 46%.
  • Trump impune un tarif total de 54% pentru China, din 9 aprilie.
  • Mexicului și Canadei nu li se vor adăuga taxe adiționale.
  • UK, Brazilia, Australia, Turcia, Arabia Saudită, EAU au taxe de 10%.
  • Ursula von der Leyen: Europa e pregătită să răspundă.
  • Mexic nu are în plan să impună tarife de retorsiune Statelor Unite.
  • China cere anularea imediată a tarifelor anunțate de Trump.

Un bagaj de vești proaste pentru investitori și pentru întreaga lume: indicii bursieri se prăbușesc după anunțul lui Donald Trump. Contractele futures pe Nasdaq 100 încheie tranzacțiile de după închiderea pieței de joi cu o scădere de aproape 2,5%, în ciuda faptului că au creșteri înainte de discursul lui Trump.

Între timp, așa-numitul „indice al fricii” VIX crește cu aproape 6%. Indicele BET scade joi cu 0,6% după două ore de tranzacţionare. Și închide ziua cu minus 1,32%. Preţul petrolului coboară, joi, cu 6%, aproape de minimul ultimilor trei ani. Indicele paneuropean Stoxx Europe 600 pierde, joi 2,3%. CAC 40 scade cu 3% la Paris.

Indicele german DAX se depreciază cu 2,4%. Indicele din Milano coboară cu 2,8%. Indicii americani Dow Jones Industrial Average, S&P 500 şi Nasdaq Composite scad la debu­tul şedinţei de joi cu 3,5%, 3,9%, respectiv 4,8%.

Titlurile zilei

CE URMEAZĂ PENTRU IMM-URI?
BNR RĂMÂNE PRUDENTĂ
Prețul petrolului crește cu peste 1%
China promite să lupte până la capăt împotriva SUA
În februarie 2025, cifra de afaceri din retail scade cu 1%
GREENBRIER ÎNCHIDE FABRICA DIN ARAD

S&P 500 are cea mai mare scădere zilnică din pandemie încoace, minus 5 procente. Fiecare acțiune din indicele de referință american scade, în medie, cu 9%. Asia Dow pierde 0,6%. Iar Nikkei 225 coboară cu 2,8% la Tokyo.

Fără o bază industrială puternică și fără un sector manufacturier național, Statele Unite nu vor putea probabil să își mențină rolul de hegemon global. Iar deciziile vor avea o serie de consecințe – pentru lume, dar și pentru Wall Street, spune XTB România.

Ce spune Laurențiu Vană, investitor, pentru Aleph Business?

Piețele financiare scad după anunțul lui Trump. Dow Jones, S&P 500 si Nasdaq Composite, în linie, cu 4,5, respectiv 6%. Apple, Amazon și Meta pierd 9 procente în ultima sesiune. Indicii de referință din Franța si Germania pierd 3%. Continuă vânzarea în masă dacă tarifele rămân neschimbate? Și în ce condiții își poate reveni stock market-ul?

„Da, nu știu dacă poate cineva să prezică dacă o să continue sau cât o să continue această corecție. Cert este că, atâta timp cât avem incertitudine, clar nu vom vedea o revenire. Practic avem nevoie de puțin mai multă stabilitate și cred că trebuie să ajungă țările la o masă a negocierilor. Cred că asta vrea Trump în final până la urmă. Adică vrea să forțeze pe toată lumea să negocieze cu Statele Unite pentru niște condiții mai favorabile.

Dar dacă ne uităm puțin și la ce tarife a spus Trump că au celelalte țări pentru Statele Unite, departe de orice realitate în sensul că acelea până la urmă este dificitul comercial, nu are nicio treabă cu tarifele, ne uităm și la ce s-a întâmplat cu ultimii șapte ani de tarife pentru China, unde au fost deja 20% și nu mi se pare că s-a îmbunătățit în vreun fel deficitul comercial între Statele Unite și China. Mai mult Trump chiar spunea că o mare problemă este faptul că acele bunuri cu o valoare foarte mică intră sub statutul de duty free, adică nu sunt tarifate și ce pierdere mare a avut Statele Unite. După un calcul foarte simplu pierderele sunt de sub un miliard din perspectiva de taxe pe care Statele Unite puteau să le perceapă din achiziția acestor produse cu valoare mică. Așadar nu văd tarifele ca fiind o soluție. Mai degrabă din nou, este un mod prin care încearcă să forțeze atât țările să negocieze cu Statele Unite să fie benefic pentru ei și în același timp cred că să forțeze FED să reducă rata dobânzii”, spune el.

E investitorul sensibil la tarife și cât de mare ar putea fi impactul acestora în situațiile financiare ale companiilor și în cotațiile lor de pe bursă, long term? Și ce părere ai despre ce spune secretarul Trezoreriei SUA, care zice că piața a atins un maxim în ziua cu Deep Seek, deci scăderile de acum sunt o problemă a celor 7 magnifici, nu a programului Make America Great Again? Sau despre ce spune Trump, că piața va bubui?

„Da, mai degrabă cred că e o coincidență că se aliniază cu anunțul DeepSeek. Dacă ne uităm mai atent, vedem că semiconductoarele în primul rând sunt scutite, deci nu intre sub aceste tarife, nu văd cu ce ar afecta. Și dacă ne uităm și la Magnificent 7, cred că Apple ar fi cea mai vizată companie, dar chiar și Apple are undeva la 35-37% din veniturile sale care vin de servicii, care iarăși nu vor fi afectate, și nici partea de semiconductare care intră în componența iPhone-ului, de exemplu, nu este afectată pentru că iarăși nu intre sub tarife. Deci nu văd o problemă în Magnificent 7, mai degrabă ce se întâmplă cu corecția, ce vine din Magnificent 7 este strict din incertitudine, frică, teama pe care o au investitorii, ce se întâmplă cu Statele Unite, va mai fi o superputere în viitor, pentru că văd din ce în ce mai des această întrebare în jurul meu în ultima perioadă. Nu cred că este o problemă economică a companiilor.

Da, tarifele vor afecta în principal basic materials, ne uităm la oțel, acolo este clar că este un atac destul de direcționat. Am văzut că Trump are o problemă și cu orezul din Japonia și din China. Nu înțeleg ce dorește să obțină. Ar dori ca cetățenii din China și Japonia să cumpere orez din Statele Unite? Sunt niște aspecte care nu au niciun sens în ceea ce spune Donald Trump. În ceea ce privește Magnificent 7, nu ar trebui economic să fie la fel de afectate cum vor fi alte companii, care reprezintă o bucată mult mai mică din S&P. Ceea ce se întâmplă acum, din punctul meu de vedere, este strict teamă, nimic economic în spate, în privința corectiei. Plus că e prea devreme ca să se întâmple ceva economic”, adaugă el.