• Apple, Microsoft și Tesla sunt magnificii care scad în ultima sesiune.
  • Meta, Nvidia, Google și Amazon cresc în ultima sesiune.
  • S&P 500 scade cu 0,23% în ultima ședință.
  • Dow Jones închide ultima ședință cu o scădere de 0,91%.
  • Nasdaq Composite crește cu 0,1% în ședința de ieri.
  • Trump: FED trebuie să scadă ratele.
  • Trump: Nu este inflație în SUA.
  • Trump: China riscă o creștere a tarifelor de 50%.
  • Bessent: Aproape 70 de țări au luat legătura cu Trump.
  • China: Dacă SUA insistă cu tarifele, ne luptăm până la final.
  • Comisia Europeană propune tarife de 25% pentru câteva bunuri din SUA.
  • Tarifele pentru unele mărfuri intră în vigoare pe 16 mai.
  • Mărfurile includ diamante, ouă, ață dentară, cârnați și păsări de curte.
  • Alte tarife intră în vigoare în 1 decembrie, mai arată documentul.
  • Tarifele UE pentru migdale și soia intră în vigoare în 1 decembrie.
  • Jamie Dimon, JPM: Tarifele duc la o creștere a inflației.

Bursele din SUA închid mixt ultima ședință de tranzacționare. Tarifele lui Trump rămân în prim-planul investitorilor, într-o ședință volatilă, care duce S&P 500 de la -4,7% la +3,5%, în decurs de câteva minute.
Motivul: Un zvon neconfirmat difuzat de CNBC, potrivit căruia președintele Trump lua în calcul o pauză de 90 de zile pentru unele tarife vamale, Fake news, spune Casa Albă.

Trump spune că FED trebuie să scadă ratele, că nu există inflație în SUA. Jamie Dimon, șeful JP Morgan, e de părere că tarifele duc la o creștere a inflației. Iar Larry Fink, CEO-ul BlackRock, spune că nu exclude încă o scădere de 20% pe S AND P 500. Și că ia în considerare inclusiv o creștere a dobânzilor din partea FED.
Iar șeful BlackRock crede că SUA se află deja într-o recesiune. Și spune că și majoritatea executivilor cu care discută cred același lucru. Între timp, războiul tarifar continuă.

Comisia Europeană propune tarife de 25% pentru câteva bunuri din SUA, care includ diamante, ouă, ață dentară, cârnați și păsări de curte. Și intră în vigoare pe 16 mai. Alte tarife, pentru migdale și soia de exemplu, intră în vigoare în 1 decembrie. China impune tarife de 34% pentru importurile din SUA din 10 aprilie. Iar dacă SUA insistă cu tarifele, ne luptăm până la final, spun oficialii chinezi. Iar Trump răspunde și amenință China cu o mărire a tarifelor cu 50%, dacă tariful nu este eliminat astăzi.

Titlurile zilei

GOOGLE ARE VENITURI DE 90,2 MLD. $ ÎN T1
CUM SE MIȘCĂ BVB?
NE VOM ÎMPRUMUTA EXTERN DUPĂ ALEGERI?
RETAILERUL E AFECTAT DE INCERTITUDINE
CUI ÎI APARȚINE VIITORUL?
BANII CÂȘTIGĂ TEREN

Ce spune Laurențiu Vană, investitor, pentru Aleph Business?

Unii spun că tarfile duc la creșterea inflației, alții că SUA este deja în recesiune. În tot acest amalgam, investitorii suferă, în toate piețele. Indicii de referință din Franța și Germania scad cu peste 4 procente, indicii asiatici scad ieri, deși azi au o mica revenire, iar Dow Jones și S&P 500 sunt la o muchie de cuțit de a intra în bear market. Există motive de speriat când privim aceste scăderi? Sau valorile ajung, în sfârșit, într-o zonă rezonabilă din punct de vedere al evaluării?

„Motive de speriat clar sunt. Pentru că asistăm la un joc între, în primul rând, SUA și China, acolo sunt tarifele cele mai mari. Parcă încearcă să vadă care o să clipească prima. Și nu știu dacă e un joc la care am dori să participăm, dar nu avem ce să facem. Da, avem motive de speriat și pentru că inflația va veni, dacă tarifele vor subzista. Să nu uităm că economia și bursa sunt decuplate, în sensul că economia resimte efectele pe care le resimte bursa după șase luni, poate chiar nouă luni. Și e oarecum normal, pentru că dacă acum sunt impuse tarife, clar nu o să vedem a doua zi efectele în buzunarul nostru. Dar, în ceea ce privește valorile, nu știu dacă era ceva neapărat necesar.

E drept, aveam și companii care erau puțin supraevaluate, altele sever supraevaluate, de exemplu Palantir era sever supraevaluată, Crowdstrike încă este sever supraevaluată, Meta, care era doar puțin supraevaluată, însă aveam destul de multe companii în care puteam să investim fără grijă. Adică piața n-aș fi zis că era la un maxim record care era decuplat de realitatea economică. Aveam mare parte din companiile din topul S&P care aveau o evaluare destul de corectă, mă uit la Google, Amazon, chiar și Microsoft aveau o evaluare corectă. Și multe altele din real estate, din partea de consum, în care merita să investim. Deci, ce se întâmplă acum, din nou, este un joc.

Noi asistăm la o ceartă oarecum în media, din partea liderilor din lume. Rămâne de văzut dacă aceste tarife vor rămâne pe termen lung. Dacă vor rămâne, vor afecta cu siguranță economia, și va băga lumea în recesiune, sau deja este în recesiune, acum depinde de pe cine dorește să asculti. Dar în același timp, pentru că Trump insistă atât de mult ca Fed să reducă dobânda, dar dacă va obține ce își dorește, eu sunt de părere că automat și tarifele vor dispărea în mare măsură, adică nu zic de tot, dar vor fi reduse, sau vor fi negociate, ca să folosim terminologia corectă, și, de asemenea, cred că piața va intra din nou pe o creștere. Dacă se va întâmpla asta într-un timp relativ scurt, sperăm”, spune Vană.

Crezi că mai continuă scăderile în piețe? Și ce companii sunt undervalued acum?

„Depinde. Depinde pentru că nu știu ce se va întâmpla de aici înainte. Am văzut, de exemplu, chiar ieri, cât de fragilă este piața în sine, economia încă nu ne-am dat seama. Cât de fragilă este bursa. Un singur zvon a ridicat multe companii, 20%, în 30-45 minute, a ridicat indici peste 5% în doar câteva zeci de minute, și la fel de bine a putut să doboare înapoi. Deci n-aș putea să spun. E suficient, se pare, un zvon să distrugă tot sau un zvon să ridice tot. Trebuie doar să așteptăm, să fim pregătiți și cu bani să investim, dar să fim pregătiți și să ducem greul dacă acesta va subzista de aici înainte”, adaugă el.

Crezi că S&P 500 termină anul în teritoriul pozitiv? Acum, S&P 500 are o scădere de 14 procente în 2025.

„Dacă mă uit puțin istoric, și luăm două momente istorice, 2020 și 2018-2019. În 2020 am avut o corecție, o cădere a S&P și a marilor indici în jur de 20 de zile. A durat tot, până s-a ajuns în punctul cel mai mic. În 2018-2019 a fost puțin mai mult, a fost în jur de 60 de zile, dacă nu mă înșel, până, tot așa, am ajuns în punctul cel mai mic. Însă, revenirea a fost la fel de rapidă. A durat jur de 100-120 de zile în 2020 și aproximativ la fel și în 2018. Ce vreau să subliniez este faptul că dacă acea corecție, și această corecție pe care noi o vedem, este rapidă, mă aștept ca și revenirea să fie la fel de rapidă.

Am văzut acum două zile sau ceva de genul acesta, sau chiar ieri de fapt, cât de repede a putut să coboare și cât de repede a putut să urce. Și dacă ne uităm la ultimele trei zile, am avut o corecție de 14,7%, din nou, în doar trei zile de burse deschisă. Așadar, cu ce împiedică asta ca marii indici, companiile, să revină la acei 14,7% înapoi și să urce și mai departe? Avem până la finalul anului destul de mult timp, sunt peste 200 de zile. Și, din nou, dacă Trump obține, probabil, ce își dorește sau ceva cu care să fie mulțumit; dacă tarifele vor dispărea din formula actuală, nu zic să dispară neapărat de tot, dar în niciun caz în formula actuală, mă aștept ca da, să terminăm anul pozitiv și poate chiar puternic pozitiv. Adică aș putea să o văd ca un efect de arc. Arcul a fost presat și după bursa să pompeze puternic mai departe”, spune el.