• Indicii bursieri se prăbușesc după anunțul lui Donald Trump.
  • Contractele futures pe Nasdaq 100 scad cu 2,5%.
  • Așa-numitul „indice al fricii” VIX crește cu aproape 6%.
  • BET scade, joi, cu 0,6% după 2 h de tranzacționare.
  • S&P 500 pierde 274 de puncte, -4,84% în ultima ședință.
  • Dow Jones scade cu 1.679 de puncte, -3,98% în ultima ședință.
  • Nasdaq Composite e pe minus cu 1.050 de puncte, -5,97%.
  • Orice produs care intră în SUA are o taxă de 10%.
  • Tariful universal de 10% intră în vigoare în 5 aprilie.
  • Tarifele de peste 10% intră în vigoare din 9 aprilie.
  • SUA taxează UE cu 20%, Japonia cu 24%, Vientam cu 46%.
  • Trump impune un tarif total de 54% pentru China, din 9 aprilie.
  • Mexicului și Canadei nu li se vor adăuga taxe adiționale.
  • UK, Brazilia, Australia, Turcia, Arabia Saudită, EAU au taxe de 10%.
  • Ursula von der Leyen: Europa e pregătită să răspundă.
  • Mexic nu are în plan să impună tarife de retorsiune Statelor Unite.
  • China cere anularea imediată a tarifelor anunțate de Trump.

Investitorii stau față în față cu Trump, într-un val de vânzări pe pieţele de capital după „Ziua eliberării“. Indicii bursieri se prăbușesc după anunțul lui Donald Trump.

Contractele futures pe Nasdaq 100 încheie tranzacțiile de după închiderea pieței de joi cu o scădere de aproape 2,5%, în ciuda faptului că au creșteri înainte de discursul lui Trump.

Între timp, așa-numitul „indice al fricii” VIX crește cu aproape 6%. Indicele BET scade joi cu 0,6% după două ore de tranzacţionare. Și închide ziua cu minus 1,32%.

Titlurile zilei

CE URMEAZĂ PENTRU IMM-URI?
BNR RĂMÂNE PRUDENTĂ
Prețul petrolului crește cu peste 1%
China promite să lupte până la capăt împotriva SUA
În februarie 2025, cifra de afaceri din retail scade cu 1%
GREENBRIER ÎNCHIDE FABRICA DIN ARAD

Preţul petrolului coboară, joi, cu 6%, aproape de minimul ultimilor trei ani. Indicele paneuropean Stoxx Europe 600 pierde, joi 2,3%. CAC 40 scade cu 3% la Paris. Inindicele german DAX se depreciază cu 2,4%.
Iar FTSE-MIB coboară cu 2,8% la Milano.

Indicii americani Dow Jones Industrial Average, S&P 500 şi Nasdaq Composite scad la debu­tul şedinţei de joi cu 3,5%, 3,9%, respectiv 4,8%. Asia Dow pierde 0,6%. Iar Nikkei 225 coboară cu 2,8% la Tokyo.

Fără o bază industrială puternică și fără un sector manufacturier național, Statele Unite nu vor putea probabil să își mențină rolul de hegemon global. Iar deciziile vor avea o serie de consecințe – pentru lume, dar și pentru Wall Street, spune XTB România.

Ce spune Claudiu Cazacu, consulting strategist la casa de brokeraj specializată în burse internaţionale XTB România, pentru Aleph Business?

Piețele financiare scad după anunțul lui Trump. Dow Jones, & P 500 si Nasdaq Composite, în linie, cu 4,5, respectiv 6%. Apple, Amazon și Meta pierd 9 procente în ultima sesiune. Indicii de referință din Franța si Germania pierd 3%. Continuă vânzarea în masă dacă tarifele rămân neschimbate? Și în ce condiții își poate reveni stock market-ul?

„Piețele au fost, realmente, șocate de prima versiune prezentată, de anunțurile oferite de președintele american, atât prin amploarea, prin cuprinderea lor, cât și prin nivelurile, mai ales către state asiatice. Așa că, reacția este una puternică și cumva reflectă un sentiment de îngrijorare semnificativă vizavi de impactul asupra economiei americane. În plus, unii participanți se gândesc și la repercusiunile potențiale pentru că giganții din tehnologie operează în piețe precum cea europeană unde se pun pe masă inclusiv pachete de măsuri de tip anticoerciție între care forțarea oferirii de produse fără publicitate practic o lovitură la adresa veniturilor pe care le înregistrează giganții digitali.

Așa că, în momentul de față, se caută un nivel de echilibru, dar par să se adapteze la un risc de recesiune pe termen scurt în Statele Unite, la risc de repercusiuni, la venituri mai mici pentru că multe din companiile pe care le vedem, cu pierdere americană, produc în afacerea granițelor țării și importă, ceea ce înseamnă că, până la urmă, avem o taxă uriașă impusă consumatorilor și companiilor în procente diferite, dar, per total, este o creștere a taxei. Și este de așteptat ca această nesiguranță să genereze fluxuri de emoție negativă pentru o perioadă mai lungă. Dacă nu cumva, apar, bineînțeles, schimbări. Președintele Trump s-a arătat deja dispus la negocieri. Este posibil să fie loc de ajustări”, spune Cazacu.

Azi vorbește Jerome Powell și avem și datele din piața muncii, non farm payrolls și șomajul pentru luna martie. În condițiile actuale, e forțat Powell să scadă ratele sau crezi că se ține de cuvânt și nu se grabește să le scadă, mai ales dacă datele de azi vin în linie cu așteptările, adică un șomaj care stagnează la 4,1% și 137 de mii de noi locuri de muncă adăugate în economie?

„Este o speranță a piețelor ca momentele de volatilitate să intervină banca centrală pentru a reașeza foarte rapid lucrurile și a reporni optimismul. Sunt multe piețe în mișcare în momentul de față și probabil că va fi nevoie de timp pentru a le analiza. Pe de o parte avem un impact de creștere a prețurilor, pe urma majorării taxelor vamale, pe de altă parte un impact, un efect de frânarea economiei și cred că va trebui să le ia în calcul pe amândouă și mai mult să facă o prognoză pentru viitor.

Cred că în momentul de față este mai degrabă o fază de așteptare, de motorizare, nu de a lua decizia, dar cu siguranță piețele văd o presiune descendentă pe dobânzi și au evaluat considerabil în scădere nivelul dobânzii la finalul acestui an și fiind reacțiile acestea tind să fie luate cumva în seamă, cred că de rezerva federală, ne mai uităm și la prețul petrolului care a scăzut considerabil, chiar masiv în sesiunea de ieri și nu pare a se redresa deocamdată așa încât asta ar însemna loc pentru ajustări de politică monetară.

Dar cred că deși se va semnaliza o deschidere în acest sens, se poate semnaliza o deschidere în acest sens nu neapărat astăzi dar, în perioada următoare, o acțiune directă, efectiv o tăiere a dobânzii nu este în momentul de față asigurată. Dacă piețele continuă declinul abrupt, așa cum am văzut în perioada aceasta pentru o perioadă mai lungă, mai multe sesiuni la rând, atunci probabilitatea crește foarte puternic”, adaugă Cazacu.