• Investitorii trăiesc cu ideea unei crize financiare, după picajul burselor de la începutul săptămânii.
  • XTB face o strategie de răspuns rațional, pentru situațiile în care există evoluții dramatice ale piețelor de capital.
  • Printre sfaturile de bază: situațiile trebuie abordate cu calm și cu o evaluare complexă, înainte de a acționa.

Ce faci, ca investitor, când bursele se prăbușesc? După declinul bursier de la începutul săptămânii, mulți trăiesc cu ideea că urmează o criză financiară. Atunci, unii participanți la piețele de capital vindeau în panică. Era efectul datelor slabe din piața muncii din SUA, la care se adăuga decizia de politică monetară din Japonia. Există teama de recesiune de pe Wall Street și există comportamentul investitorilor, care poate amplifica sentimentul de frică.

Atunci când piața bursieră scade dramatic, investitorii trebuie să-și păstreze calmul și să evalueze cu atenție toate soluțiile înainte de a acționa, potrivit XTB. Contează să ai un portofoliu bine echilibrat, dar și să acționezi cu tact atunci când se produc mișcări neașteptate.

Cum îți pregătești portofoliul pentru scăderile bursiere

  • Diversificare

Un portofoliu diversificat, cu investiții în diferite tipuri de active, ar putea reduce riscul specific și minimiza riscul total. În funcție de apetitul la risc, o parte din portofoliu poate reprezenta investiții cu risc scăzut (acțiuni cu dividende, titluri de trezorerie, metale prețioase și numerar). Restul banilor pot fi utilizați în active mai riscante.

Titlurile zilei

ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
NOBU BEACH INN AJUNGE ÎN BARBUDA
BNR PERSEVEREAZĂ ÎN PRUDENȚĂ
  • Investiții recurente

Este imposibil să alegi întotdeauna momentul perfect pentru realizarea unei investiții. Așa că nu investi întregul buget deodată. Soluția: o strategie de mediere a prețurilor de achiziție, fie cumpărări periodice, de exemplu.

Atunci când piața este în creștere și prețurile sunt ridicate, sunt achiziționate mai puține unități. Când piața este în scădere și prețurile sunt mici, sunt cumpărate mai multe unități. În final, acest lucru poate contribui la reducerea riscului și la creșterea potențialului de randament pe termen lung.

  • Controlarea riscului

Este important nivelul de risc pe care investitorul îl acceptă. Fie la nivel individual, pentru fiecare dintre acțiuni sau ETF-uri, fie la nivelul întregului portofoliu. Hotărârea unui nivel de risc confortabil, care să stea la baza deciziilor de vânzare sau de stabilire a nivelurilor de închidere a unei poziții (Stop Loss) este importantă.

Cum acționezi când piața este în scădere?

  • Păstră-ți calmul

Investitorii au tendința de a se lăsa duși de val și de a lua decizii impulsive, în situații dificile. În primul rând, este importantă informarea cu privire la motivele scăderilor, originea lor și posibilele consecințe.

Apoi, trebuie evaluat dacă situația poate fi temporară sau permanentă și cum îți poate afecta portofoliul. Nu urmări intens evoluția prețurilor, pentru că poți acționa impulsiv.

  • Este recomandată reducerea riscului portofoliului de investiții

Pentru reducerea riscului portofoliului de investiții există mai multe alternative. Pe de o parte, pot fi efectuate vânzări parțiale care să îi reducă dimensiunea, cu scopul de a le răscumpăra odată ce perioada de scădere s-a încheiat. Dacă nu vrei să vinzi, poți căuta active de investiții care să acționeze ca o protecție pentru portofoliu.

Cotațiile fondurilor tranzacționate la bursă (ETF) cresc atunci când indicele pe care îl urmăresc scade. Pe de altă parte, există și posibilitatea de a obține o expunere descendentă utilizând instrumente derivate precum contractele futures sau opțiunile.

  • Profită de situație

Perioadele de scădere oferă și oportunități de cumpărare. Dacă investitorul dispune de lichidități, este recomandat să nu se lase influențat de „vânzările” pe care le vede pe piață, ci să cumpere în mod ordonat.