• „Investitorii s-au orientat în S1 către societăţile care au propus dividende“.
  • 13 emitenţi din 20 înregistrează creşteri ale capitalizării în ianuarie-septembrie.
  • Evaluarea OMV Petrom este în urcare cu aproape 10 mld. lei.

Cele mai mari creşterii din structura BET, vin în primele nouă luni din 2024 dinspre sectoare precum producţia de medica­mente, distribuţie, servicii medicale private şi telecomunicaţii, arată datele agregate de ZF de la Bursa de Valori Bucureşti.

Într-o perioadă în care BET s-a apreciat cu 14,6%, capitalizarea Antibiotice Iaşi a urcat cu 137%, în timp ce evaluarea Aquila Part Prod s-a majorat cu 56%, iar Sphera Franchise Group şi MedLife s-au apreciat cu 54%.

Piaţa se confruntă cu noi fluctuaţii în august şi septembrie

BET înregistrează în august și septembrie cea mai lungă serie consecutivă fără creşteri din ultimii ani, pe fondul estimărilor ce privesc deciziile de reducere a dobânzilor de către băncile centrale, corecţiilor din industria tech din Statele Unite, cât şi temerilor ce privesc sănătatea economiei americane şi principalele conflicte la nivel global.

Titlurile zilei

ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
NOBU BEACH INN AJUNGE ÎN BARBUDA
BNR PERSEVEREAZĂ ÎN PRUDENȚĂ

În august, lichiditatea pe cele două piețe de acțiuni de la Bursa locală atinge cel mai scăzut nivel din 2024, cu 1,02 miliarde lei. Iar în septembrie a fost al treilea cel mai slab rulaj, de 1,2 miliarde lei. Capitalizarea companiilor românești listate scade cu 11 miliarde lei în ultimele două luni. 6 din 20 de emitenți din prima ligă bursieră sunt pe minus.

11 companii au depășit performanța indicelui în 2024

Evoluţia Antibiotice Iaşi, liderul detaşat al clasamentului, a venit în contextul în care investitorii au apreciat planurile de dezvoltare ale conducerii, finanţările europene atrase şi rezultatele financiare în urcare. Drept urmare, societatea s-a realăturat săptămâna trecută structurii indicelui BET. Tot atunci, au fost incluse în benchmark şi acţiunile Premier Energy.

Tot datorită situaţiilor financiare îmbunătăţite s-au apreciat şi acţiunile companiei de distribuţie şi logistică Aquila şi cele ale operatorului în sistem de franciză Sphera Franchise Group (KFC, Pizza Hut şi Taco Bell). De asemenea, societăţile au beneficiat recent şi de achiziţiile realizate de fondurile de pensii private Pilon II, cel mai mari investitori de la BVB.

MedLife continua clasamentul. Compania finașizat recent achiziţia grupului Antares Clinic, care deţine trei unităţi în Piatra Neamţ, Botoşani şi Oneşti. Profitul operatorului s-a majorat de peste trei ori în S1/2024, la 17,4 milioane de lei.

Pe locul cinci se află Digi, care şi-a continuat procesele de achiziţii şi de răscumpărare de acţiuni, în contextul în care a încheiat primele şase luni din an cu un profit în urcare de la 16 milioane la 28,8 milioane de euro.

În partea de jos a topului este Fondul Proprietatea

Acțiunile Fondului Proprietatea s-au depreciat cu 56% din cauza interesului scăzut al investitorilor după vânzarea participaţiei la Hidroelectrica şi a amânării listărilor altor companii din portofoliu.

One United Properties are un declin de 43%, ce vine ca urmare a majorării de capital social derulate în ultima perioadă şi rezultatelor financiare la S1, care au surprins afaceri în coborâre cu 17% şi un profit în urcare cu 5%.

TTS înregistrează o scădere de 24% sau 1,6 miliarde de lei a capitalizării, după ce, în 2023, companiile cu activitate la Marea Neagră şi pe Dunăre, operatori portuari şi transportatori de marfă, erau unele dintre vedetele BVB, cu randamente de 100%-200%. Perspectivele au fost însă deteriorate anul acesta de fluxurile de marfă venite dinspre Ucraina – principalul factor care a stat la baza creşterilor de anul trecut.

De remarcat însă că 13 din 20 de companii din BET au înregistrat aprecieri ale capitalizării în ianuarie-septembrie 2024. În valoare absolută, OMV Petrom (SNP) a consemnat cea mai mare creştere, de aproape 10 miliarde de lei, într-un an în care compania a distribuit pentru a treia oară un dividend special, pe lângă cel cu care a obişnuit deja investitorii.