• Din 29 mai, investitorii de la BVB au expunere directă pe cele 20 de companii din BET, prin ETF-ul listat de InterCapital, potrivit comunicatului publicat de Bursa de Valori București.
  • InterCapital este cel mai mare administrator independent din Croaţia, cu active de 500 mil. euro.
  • ETF-ul este tranzacţionat în euro la Bursa de Valori din Zagreb din 31 mai 2023 şi la Bursa de Valori din Ljubljana din 23 ianuarie 2024.

BVB are, de azi, primul ETF străin, care urmărește indicele BET-TRN. Investitorii pot lua expunere directă pe cel mai important coş de acţiuni de la bursa locală. Adică cele mai lichide 20 de companii, ca Hidroelectrica, Petrom, Banca Transilvania, plus randamentul net al dividendelor.

O unitate de fond costă 74,35 de lei la preţurile curente. Pentru comparație, replicarea indicelui ar fi 23.000 de lei. Prin acest ETF, și investitorii de la Bursa de Valori din Zagreb şi cea din Ljubljana pot lua expunere pe blue chip-urile româneşti.

BET-TRN reprezintă „Total Return Net”. Indicele reflectă nu numai evoluţiile preţurilor acţiunilor, presupune şi reinvestirea dividendelor nete. Acestea vor fi reinvestite automat în aceleaşi acţiuni care le-au generat.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Cine listează primul ETF străin la BVB?

InterCapital este cel mai mare administrator independent din Croaţia. Este prima companie străină care listează un ETF la București. Patria AM administrează celelalte două ETF-uri de la BVB, unul cu expunere pe BET, altul pe BET-NG.

Investimental, Market Maker-ul ETF-ului, oferă clienților o reducere a comisionului de tranzacţionare pentru o perioadă nedeterminată. Comisionul redus este de 0,26%, pe lângă comisionul standard ASF de 0,04%. Adică un comision total de tranzacționare de 0,3%. InterCapital aplică și un cost de administrare de 0,6% pe an.

Investitorii pot cumpăra unităţi de fond în BET-TRN UCITS (simbol ICBETNETF) prin intermediul tuturor intermediarilor autorizaţi la BVB.

“De ce să cumperi fonduri cu expunere pe S&P500 când poţi cumpăra pe BET, care are evaluări mai bune, randamente mai mari şi fundamente macro mai stabile”, spune Ivan Kurtovic, preşedinte Intercapital.

„De ce România? E un răspuns în trei puncte: povestea comercială a României, dimensiunea economiei și piața de capital. Mărimea contează, în finanțe. Și dacă adaugi aspectul comercial prin care trece România, oportunitățile arată bine.”, mai adaugă Kurtovic.