BVB a deschis ședința de tranzacționare de astăzi în scădere. La ora 10:00, indicele principal BET se deprecia cu 0,8%, la o capitalizare de 40,74 mld. de euro. Lichiditatea medie pe zi ajunge la 21,55 de milioane de euro, mult sub media anuală de 107 mld.

Cele 20 de companii din BET au încheiat primul trimestru din 2022 cu venituri de 30 de miliarde de lei, dublu față de anul trecut. Profitul net a crescut cu 66% la 5,5 miliarde de lei. Acestea sunt cele mai mari venituri ale unui început din an pentru companiile BET din istorie.

Totuși, prețul acțiunilor este decorelat de rezultate. În primul trimestru, indicele BET înregistrează o scădere de 2,7%.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?

Trecem la Wall Street, care închide cu o scădere puternică. S&P 500 scade cu 4,04% într-o singură zi și ajunge sub pragul de 4.000. Toți cei 11 indici sectoriali din S&P sunt pe minus. Acțiunile retailerului american Target scad cu 25%, cea mai slabă închidere, de la Lunea Neagră din 19 octombrie 1987.

Am discutat subiectul cu Cătălin Chivu, analist piețe de capital.

“A fost cel mai performant trimestru, dar într-un context aparte, în sensul că multe din componentele indicelui BET, indicele reprezentativ, au beneficiat de niște condiții de piață excepționale, cu prețuri record în energie. Amintesc aici OMV Petrom, Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz, Conpet, Fondul Proprietatea prin Hidroelectrica, Electrica, Transelectrica, băncile care vor fi favorizate cumva de nivelul dobânzilor până la un anumit nivel, iar operatorul pieței BVB beneficiază de această volatilitate care a fost odată cu declanșarea războiului.

Dar asta a fost. Iar pe bursă nu se tranzacționează trecutul, ci viitorul. Și suntem, pe de o parte, în apropierea unui vârf, să spunem, cu aceste prețuri în energie. E posibil ca pe viitor aceste profituri și venituri să nu mai fie la acest nivel, cu atât mai mult cu cât avem un context macro incert și dificil. Nu mai amintesc aici de inflație, de cota dobânzilor, care vor aduce o stagnare sau chiar o recesiune și, evident, va reduce din aceste venituri și profituri ale companiilor.”, a declarat Cătălin Chivu, analist piețe de capital.