• Principalii indici americani sunt la all time high.
  • Băncile americane au plusuri de peste 10% după victoria lui Trump.
  • Investitorii aşteaptă mai puţine reglementări din partea guvernului SUA.

Principalii indici din SUA sunt la valori record și creșteri de peste 2,50% după victoria lui Donald Trump. Winneri au fost mulți, la fel și loseri. Depinde cum te poziționezi, spune Paul Maior, președintele Invest Club, pentru Aleph Business.

Sunt atractive toate companii lui Elon Musk. Toate vor avea, din punctul meu de vedere, contracte cu statul, contracte guvernamentale, atât pentru SpaceX, către Starlink, către Tesla.

Tot ce înseamnă sectorul auto care produce în interiorul Statelor Unite cred că va merge foarte bine.

Citește și

  • Acţiunile BMW, Mercedes, Porsche şi Volkswagen scad pe bursă după anunţul victoriei lui Donald Trump
  • Expoziția „Solid Gold” de la Muzeului Brooklyn prezintă piese de aur de la Cartier, Dior și YSL
  • Culturile de toamnă promit o producție bună în vara lui 2025. Fermierii sunt optimiști
  • Titlurile zilei

    ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
    CE SE ALEGE DE ENERGIE?
    BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
    LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
    NOBU BEACH INN AJUNGE ÎN BARBUDA
    BNR PERSEVEREAZĂ ÎN PRUDENȚĂ

    Vor avea de câștigat Ford și General Motors, deși Ford a scăzut în ultima vreme și cred că de acum înainte chiar ar putea să aibă niște perspective bune, dacă Donald Trump va ajuta producătorii autotoni. 

    În rest, producătorii din afara Statelor Unite, care nu au o fabrică în Statele Unite, cred că vor fi taxați cu probabil cu 30-60% sau cât hotărăște Donald Trump.

    M-aș uita pe sectorul de armament și aici e foarte important de discutat, pentru că toată lumea, mai ales cei mai anti-Trump spun că Trump va scoate SUA din NATO.

    Nu cred că se va întâmpla asta, dar ar putea obliga, într-o formă sau alta, statele NATO să se înarmeze în așa fel încât să nu vină doar el, Statele Unite, cu bani în caz de nevoie și fiecare stat să meargă pe ideea: descurcați-vă și singuri că eu sunt președintele Statelor Unite, nu al Italiei, Franței, Germaniei și așa mai departe. 

    Companiile de armament vor avea contracte în continuare de la toate țările NATO și nu numai. 

    La bănci m-aș mai uita. Au avut niște rezultate bune și niște creșteri foarte faine, mai spune Paul Maior.

    Sunt și loseri. Am văzut companiile de solar energy, panouri solare, au scăzut foarte mult. Sunnova, de exemplu, a scăzut cu circa 52% și Sunram cu 30%.

    Care-i feelingul în piețe sub o administrație Trump?

    Dow Jones crește, la închiderea din 6 noiembrie, cu 3,57%, până la 43.729,93 de puncte. Ultima dată când indicele de Blue-Chipuri creștea cu 1.000 de puncte într-o singură zi a fost în noiembrie 2022.
    Indicele Russell 2000, care reprezintă companiile small cap din SUA, crește cu 5,84%, maximul ultimelor 52 de săptămâni.
    Semn că politicile lui Trump de reducere a impozitării, care vizează și companiile small cap, mulțumesc investitorii.

    Investitorii se aşteaptă la mai puţine reglementări din partea guvernului federal. Asta ar trebui să stimuleze acţiunile bancare, criptomonedele şi acţiunile cripto precum Coinbase, precum şi companiile din sectorul petrolului şi gazelor.
    În timpul primului său mandat, Trump a promovat reduceri semnificative de taxe, atât pentru corporaţii, cât şi pentru persoanele fizice. Asta a stimulat creşterea economică şi profiturile companiilor listate pe burse.
    Măsurile lui au fost văzute ca favorabile pentru acţiuni, în special pentru sectoarele care beneficiază de scutiri fiscale, cum ar fi tehnologia, industria şi sectorul financiar.

    Cine ține topul creșterilor pe bursa din SUA?

    Câștigătorul absolut este Tesla, semn că implicarea lui Elon Musk în campania republicană și asigurarea unui loc în administrație, dă exact efectul scontat.

    Tesla crește cu 14,57% și recuperează minusul de la început de an. Acum e pe plus cu 16,1%, după ultimele două zile de creștere

    La fel se propagă și la Trump Media, care crește cu 5,8%, cu un plus de 105% de la începutul anului. Dar nu te entuziasma prea tare. Asta nu înseamnă că va rămâne așa. E un hype în jurul acțiunii de la începutul anului, dar rămâne de văzut ce are de oferit investitorilor.

    Nu la fel e și în cazul Nvidia, care a performat pe plus de la începutul săptămânii, cu peste 3%. Azi are plus 4% și sămâne peste Apple la nivel de capitalizare. Creșet cu aproape 194% de la începutul anului.

    Iar războinicul Palantir, winnerul de ieri, care câștiga 23% după raportări, rămâne pe plus la ultima închidere cu 8,6%. Poate fi un semn că e încurajat de politicile lui Trump, de reducere a impozitelor, pentru companiile americane. Palantir e pe plus 223,4% în 2024.

    Băncile americane dau semnale optimiste după victoria lui Trump

    JP Moorgan crește cu 11,5%, Wells Fargo cu 13,11%, Bank of America se apreciază cu 8,43%

    Citigroup și Goldman Sachs performează și ele cu 8,42, respectiv 13,1%.

    Trendul ascendend a început cu o zi înainte de verdictul final, cu plusuri de peste 1% pentru majoritatea băncilor americane. Acțiunile bancare sunt, teoretic, favorizate de victoria lui Donald Trump, care vizează politici de dereglementare a sectorului.