• ZF: BVB are o scădere de 7,5% de la începutul lui 2022, prin BET
  • Bursa locală e pe locul 13 în topul celor mai performante burse
  • Anul trecut, BVB ocupa locul șase în acest top

Bursa de Valori București a deschis ședința de tranzacționare de astăzi pe plus. La ora 10:23, indicele principal BET era în creștere cu 0,67%. Prin BET, Bursa de Valori Bucureşti are o scădere de 7,5% de la începutul acestui an, calculează ZF.

Bursa locală e pe locul 13 în rândul celor mai performante burse europene şi americane. Anul trecut, România a ocupat locul şase în topul celor mai performante burse, cu o apreciere de 33,2% a indicelui de referinţă.

Cele mai performante burse de la începutul lui 2022 sunt cele din Turcia, Portugalia şi Luxemburg, de altfel şi singurele care sunt pe plus în această perioadă. Cele mai mari scăderi sunt înregistrate de principalii indici americani, bursa poloneză sau cea suedeză.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Am discutat subiectul cu Dragoș Cabat, economist.

“Toți acești factori pe i-ați precizat sunt cei care determină ce evoluție au avut bursele mondiale în perioada în care ne aflăm. În primul rând, este o vreme cu inflație foarte mare, o perioadă de asimilare cu o stagnație, adică economia stagnează sau chiar putem avea recesiune în anumite zone ale lumii în timp ce inflația este foarte ridicată, avem un război aici în Europa. Avem condițiile perfecte pentru o furtună importantă pe piețele mondiale de capital.

Din păcate pentru investitori, ei nu prea au ce să facă în momentul acesta, sunt captivi pentru că dobânzile bancare, și la instrumentele cu venit fix, adică titluri de stat, și obligațiuni corporative, toate sunt în teritoriu negativ din cauza inflației foarte mari, care și ea, istoric vorbind, este cea mai mare de zeci de ani încoace, în funcție de unde ne ducem în Statele Unite, în Marea Britanie sau Europa. Dar, oricum, de multe zeci de ani nu a mai fost inflația la acest nivel. Și atunci nici investițiile în alte instrumente nu dau randamente pozitive. Nici aurul nu se simte prea bine.”, a declarat Dragoș Cabat, economist.