• BET scade cu 1,55% în ultima ședință și ajunge la 16.250 de puncte.
  • Doar în luna mai, BET scade cu peste 5%.
  • BET are un declin de 2,81% în 2025.
  • 2 emitenți din BET cresc: ONE (+0,58%) și ATB (+0,56%).
  • Ceilalți 18 emitenți din BET scad în ultima ședință.
  • Cea mai mare scădere din ultima sesiune o are Sphera, -6%.

BET scade în ultima ședință cu 1,55%. Și ajunge la un minus de peste 5 procente în luna mai. BET se tranzacționează la 16.250 de puncte, adică un declin de 2,81% în 2025.

Doar 2 companii termină sesiunea în urcare: +0,58% au acțiunile One United, iar acțiunile Antibiotice Iași cresc cu 0,56%. Dar restul celor 18 emitenți scad. Cele mai mare pierderi sunt înregistrate de Sphera Group, 6 procente, MedLife și Transgaz cu -4,3% ambele și OMV Petrom cu -3,3%.

Ce spune Răzvan Mihăescu, investitor la BVB?

„Ca să nu mai vorbesc despre factorul psihologic, care a avut clar o influență asupra cotațiilor în ultimele două săptămâni și care a arătat exact modul în care percepția investitorilor cu privire la contextul politic din România se reflectă și în încrederea lor față de economie sau față de potențiale investiții sau sectoare din business. Aș pune accent mai mult pe un alt factor care consider că a accentuat corecțiile din această perioadă și anume sezonul raportărilor trimestriale.

Titlurile zilei

A fost semnat acordul politic de guvernare
Prețul petrolului crește după atacurile SUA asupra Iranului
CINE SUNT MINIȘTRII CARE INTRĂ LA GUVERNARE?
SUA ATACĂ IRANUL
TRUMP ATACĂ IRANUL
Atacurile SUA cresc prețul petrolului

Am avut săptămâna asta, probabil, perioada cu cel mai mare număr de raportări la trimestru 1, mai ales zilele de ieri și alaltăieri și am văzut că într-adevăr, cum este și normal, intensitatea focusului a avut o tranziție din zona de context politic și rezultat al alegerilor către zona de performanță financiară a companiilor, investitorii încercând să identifice cine a raportat în linie cu așteptările și cine le-a confirmat sau infirmat estimările. Așa că, atunci când vine vorba de raportări, aș spune că tendința a fost ușor descendentă.

Pe majoritatea companiilor am văzut o dinamică negativă a profitului net, chiar în multe cazuri scăderi semnificative ale profitabilității, în timp ce, pe segmentul de venituri, am văzut, în majoritatea cazurilor, o stagnare sau o creștere moderată. Practic, cred că ăsta a fost un leading indicator pentru o ușoară contracție a economiei în trimestrul întâi și o încetinire a mediului de afaceri sau o prudență mai mare din partea consumatorilor și a investitorilor.

Lucrul care, ulterior, s-a reflectat și în raportul legat de creșterea PIB-ului, pe care INS-ul l-a publicat aseară, unde vedem că economia României s-a majorat cu doar 0,2% în primul trimestru, deci, dacă continuăm în această tendință, probabil va fi destul de dificil să atingem prognoza pe care a dat-o Guvernul la începutul anului cu privire la creșterea PIB-ului.

Deci, eu cred că acest semnal, pe lângă ceea ce am spus mai devreme, prin prisma scăderilor de profitabilitate, arată și faptul că contextul operațional a devenit mai dificil pentru antreprenori sau pentru companiile mari și că există și o serie de factori structurali, cum ar fi politica monetară mai restrictivă sau cheltuielile mai mari și inflația care rămâne la un nivel destul de ridicat, care pun presiune pe marjele companiilor și duc la o performanță fundamentală, poate sub așteptări sau mai negativă.

Nu știu dacă sunt companii care să-mi ofere 100% încredere și cred că niciodată, indiferent de context, n-ar trebui să existe companii care să ofere 100% încredere, pentru că în general viitorul, prin definiție, este incert, deci este greu să facem estimări foarte concrete, dar dacă ar fi să mă gândesc la câteva active mai defensive și mai stabile pe zona de acțiuni, așa cum am spus și în alte intervenții, cred, în continuare, că sectorul energetic, atât pe partea producătorilor de energie cât și pe partea de companii de utilități, are potențial să fie un sector sau o industrie care să livreze un randament constant sau care măcar să vină cu o politică de dividend stabilă pe care să o respecte și astfel să mai compenseze din potențialele scăderi pe care piața le poate avea în următoarea perioadă.

În general, în contexte dominate de incertitudine sau impredictibilitate, investitorii se orientează către companii care au rate de distribuție a profitului mai mari sau care au obișnuit acționarii cu o politică de remunerare standard pentru că, așa cum am spus, aceste dividende pot fi o componentă compensatorie sau parțial compensatorie pentru potențiale scăderi în piațe. Deci, aș spune sectorul acesta, sectorul bunurilor de consum și al produselor și serviciilor indispensabile pentru că pe genul acesta de bunuri va fi mereu cerere și indiferent de prudența consumatorului sau de sentimentul celor care participă la piață. Întotdeauna vom vedea o oarecare stabilitate pe genul acesta de companii.

Și, în ultimul rând, nu aș spune neapărat că m-a luat prin surprindere, dar am văzut că a fost un sector care s-a dovedit a fi mai rezilient la T1 și unde rezultatele pe majoritatea companiilor au fost bune și în câteva cazuri s-au livrat și creșteri destul de semnificative, aș spune sectorul farmaceutic, în general partea de producție de medicamente, pentru că și aici am văzut câteva raportări pentru cele mai mari și mai reprezentative companii din acest sector care sunt și listate. Și rata de creștere, atât pe partea de profit cât, și pe venituri, în unele cazuri, a fost destul de consistentă, probabil, peste media altor companii din BET sau altor companii similare care au mai raportat în acest sezon”, spune Mihăescu.