- BET ajunge la pragul de 17.054 de puncte.
- Din cei 20 de emitenţi din indice, 15 au un avans de peste 3%.
- În ultimele 12 luni, BET scade cu 1,1%.
Moment de respiro pentru investitorii români.
Advertisment
Indicele de referinţă BET crește cu 3,5% în ultima ședință încheiata, cea mai mare creștere zilnică din martie 2022. Toţi emitenţii din structura indicelui închid ziua pe plus. Câștigătorii sesiunii sunt Electrica (+6,9%), Transgaz (+5,7%) și Antibiotice Iaşi și Sphera, ambele cu o urcare de 5,6%. Din cei 20 de emitenţi din indice, 15 au un avans de peste 3 procente. Dar astăzi, la deschidere, BET scade cu peste 2%. În 2025, BET scade ușor, cu 0,1%. Iar în ultimele 12 luni, indicele are o pierdere de 3%.
Ce spune Răzvan Mihăescu, investitor la BVB, pentru Aleph Business?
Cum explici dinamica BET prin comparaţie cu bursele din Vest?
„Da, într-adevăr, am văzut că în piața din România situația a fost puțin mai pozitivă, ca să spun așa. Colecțiile de acum două zile nu au fost la fel de ample ca în Europa sau ca în Statele Unite. Și, iată, venim după ziua de ieri, când și revenirile vedem că au fost destul de accentuate sau abrupte și indicele BED a înregistrat o performanță bună. Astăzi văd că piața a deschis iarăși pe minus un pic mai mare de 1%, ceea ce înseamnă că frica sau sentimentul negativ nu a dispărut complet, ceea ce este și normal. Dar ca să ne dăm seama de discrepanța acestor evoluții din ultimele zile, cred că trebuie să ne gândim în primul rând la impactul economic pe care reformele și politicile lui Trump le-au asupra fiecărui stat.”
Titlurile zilei
„Europa, într-adevăr, și America au scăzut mai mult pentru că coeficientul de transmisie al taxelor vamale și al tarifelor de import este mult mai mare în economia americană, care, de exemplu, este afectată atât de importuri cât și de exporturi, exportatorii mă refer, asta în cazul în care se decidă aplicarea unor taxe și tarife de retorsiune.”, argumentează Răzvan Mihăescu.
Crezi că e doar o revenire pe termen scurt?
„Europa, din nou, știm că mai ales prin prisma Germaniei este un exportator important către America, mai ales pe segmentul de automobile sau componente pentru mașini. Iar apoi dacă ne uităm către România, aici, mai ales dacă ne raportăm la companiile de pe piața locală listate, nu cred că sunt foarte multe care să fie influențate semnificativ de aceste politici.”
„Nu sunt companii care să aibă o dependență comercială semnificativă de un anumit stat sau care să se axeze foarte mult pe exporturi și pe importuri, cu toate că, într-adevăr, s-a vorbit despre un potențial risc de contracție al sectorului de piese auto pentru că și România face parte din acest lanț productiv un pic mai lung, prin exporturi către Germania de piese auto care ulterior exportă produsul finit, adică mașinile, către America. Dar, într-adevăr, momentan avem niște reforme care nu s-au materializat într-o performanță economică a companiilor și așteptăm să vedem și următoarele rezultate și cât de reziliente vor fi firmele la ceea ce se întâmplă în momentul ăsta în piețe”, spune Răzvan Mihăescu, investitor la BVB.
Cum se văd tarifele lui Trump în buzunarele și portofoliile investitorului?
„Păi, în această perioadă, într-adevăr, e o perioadă destul de, n-aș spune dificilă, dar care a cauzat o oarecare panică. Am văzut și eu pe social media sau pe alte rețele, diferiți investitori care spuneau că nu știu ce să facă, dacă să vândă tot, dacă să rămână în piață.”
„Sunt corecții prin care am mai trecut. Așa cum spuneam, momentan, cred că toate aceste scăderi sunt doar rezultatul unor percepții negative ale participanților la piață, raportat la contextul macroeconomic și la ultimele evenimente.”
„Din păcate, legat de partea de taxe, s-a materializat cam cel mai pesimist scenariu. Tocmai de aceea, probabil, și corecțiile au fost mai abrupte decât se aștepta piața inițial. Dar nu știu dacă este un motiv să vindem în panică sau să ne lichidăm portofoliile, având în vedere că economia, pe termen lung, își va păstra tendința generală, care este una ascendentă, și chiar dacă vom vedea o deteriorare a perspectivelor de creștere economică pe termen scurt sau mediu. Pe termen lung, cred că își va păstra consecvența și nu cred că impactul va fi chiar atât de major”, adaugă el.
Cum îți faci strategia de investiții în astfel de perioade?
„Păi, portofoliul meu a rămas același. Sunt taxat în continuare pe companiile pe care le-am avut și înainte de toate declarațiile lui Donald Trump și nu cred că este neapărat nevoie să fac schimbări majore sau să fac vreo schimbare în portofoliul meu, pentru că, așa cum am spus, companiile de pe piața din România nu au o dependență comercială foarte mare cu alte state.”
„Și, din acest motiv, nici rezultatele pe care le vor raporta nu cred că vor include o variație semnificativă sau o dinamică negativă în urma a ceea ce a declarat Trump. Deci, momentan, cu portofoliul sunt ok, nu fac nici o modificare și, de ce nu, poate chiar să mai acumulez ceva pe parcursul acestor scăderi.”