• BET crește în prima zi din luna aprilie cu 0,32%.
  • BET crește cu 4,7% în T1/2025.
  • BET este pe plus cu 3,2% în ultimele 12 luni.
  • BET crește cu 5,07% în 2025.
  • De la maximul înregistrat în iulie 2024, BET coboară cu 6,5%.
  • SNP are un buget de investiţii de 8,1 mld. lei, plus 21% an/an.
  • Bugetul de investiţii al OMV Petrom include proiectul Neptun Deep.
  • Sphera vrea să facă investiții de 100 mil. lei în 2025, +71% an/an.

Început de trimestru pozitiv pentru BVB. Și nu e o glumă. Toți indicii de la BVB închid prima zi a lui aprilie pe plus. Iar indicele principal BET crește cu 0,32%.

Câștigătorii primei zile din T2? Aquila, +1,8%, MedLife, +1,3%, şi Premier Energy, +0,9%. BET are o creştere de 5,1% de la începutul acestui an şi un avans de 3,2% în ultimele 12 luni.

Ce spune Paul Maior, președinte, Invest Club, pentru Aleph Business?

După 2 trimestre de scădere, BET crește în T1 cu 4,7%. Prima zi din T2 aduce urcări pentru indicii de la BVB. Păstrează tot anul acest trend început în primele 3 luni din an? Și unde sunt oportunitățile în momentul de față la BVB? Care sunt top 3 companii, în opinia ta, care vor performa în 2025?

„Da, a fost un trimestru interesant, care a venit după o volatilitate produsă de alegerile de la finalul anului trecut. A fost și o volatilitate pe piețele externe, plus discuțiile despre deficit, plus anunțurile interminabile despre tarifele pe care Donald Trump are de gând și pe unele, chiar le-a și impus atât europeanilor, cât și canadienilor, cât și în Mexic, și așa mai departe, China. Deci au fost foarte multe lucruri care au cauzat o volatilitate în piață.

Titlurile zilei

CE URMEAZĂ PENTRU IMM-URI?
BNR RĂMÂNE PRUDENTĂ
Prețul petrolului crește cu peste 1%
China promite să lupte până la capăt împotriva SUA
În februarie 2025, cifra de afaceri din retail scade cu 1%
GREENBRIER ÎNCHIDE FABRICA DIN ARAD

Pe piața de România, în schimb, aș putea spune chiar de fiecare dată, cam în general, la noi în România, pe bursa din România, avem o întârziere, să zic așa, de exemplu dacă vin niște scăderi pe piețele externe, noi avem o scădere uneori și de o lună, sau ceva de genul ăsta, până apar scăderile și la noi în piață, bineînțeles, dacă nu e ceva foarte, foarte grav întâmplat în piețele externe”, spune el.

„Însă, poate să fie chestia asta și un noroc pentru noi, pentru că, dacă întârzierea respectivă vine într-un moment bun pe piață, adică când se rezolvă anumite probleme în piață, s-ar putea să nu mai avem parte de acele scăderi. Deci au fost niște creșteri frumoase la unele companii, la BVB, cred că ați anunțat și voi, despre Transgaz, Fondul Proprietatea și Aquila, aici la Transgaz, au făcut foarte multe investiții în ultima vreme, în ultimii ani, aș putea spune, și iată că se și văd aceste investiții.

La Transgaz, Fondul Proprietatea vine după o scădere foarte mare din ultimul an, mai ales după ce a fost listată la bursă Hidroelectrica, într-o evoluție în scădere la Fondul Proprietatea, și atunci a avut de unde să crească anul acesta, plus, faptul că au raportat profit de vreo 307 milioane, după ce au raportat o pierdere foarte mare pe aceeași perioadă a anului trecut, și a mai fost și o creștere la Aquila, care, după cum știm, e o companie care e afectată pozitiv, să zic așa, de intrarea României în Schengen, o să aibă niște venituri în creștere și datorită acestui lucru, și Transelectrica a avut raportări bune, datorită faptului că ANR-ul le-au mărit tarifele, în schimb au fost și companii care au mers rău, dar ce vreau să spun e că, apropo, și de oportunități din viață, e că sunt companii care au mers rău în sensul că le-au scăzut acțiunile și care ar putea să aibă o evoluție bună în perioada următoare”, adaugă el.

„Aici aș include, inclusiv, Fondul Proprietatea care, repet, a scăzut foarte mult, din punctul meu de vedere. Este la un preț încă destul de ieftin, chiar dacă a crescut în ultimele două luni, să zicem așa, dar e la un preț foarte bun, din punctul meu de vedere, în continuare, mai ales că vor veni din nou anunțuri de listări pentru companii din portofoliul lor, cum ar veni Salrom, aeroportul București, sau cine știe ce alte active.

Teraplast Bistrița e o companie care, începând de anul acesta, eu cred că vor raporta profituri frumoase, mă rog, cât pot să fie de frumoase după o perioadă în care s-au axat mai mult pe creșterea cotei de piață, însă, de anul acesta, din câte am înțeles, se vor concentra pe profitabilitate și lucrul ăsta se va vedea, posibil, și în prețul acțiunii. M-am uitat și la One United Properties, care au făcut, acum recent, o investiție majoră, și e o companie care, din punctul meu de vedere, poate să performeze bine în perioada următoare, au foarte mulți bani în bancă, vor să facă investiții bune în perioada următoare.

TTS-ul trebuie urmărit sub 4 lei pe acțiune, undeva 3 lei pe acțiune, sau chiar mai jos, dacă se poate, după care e posibil să aibă o evoluție bună. Deci sunt companii bune, și băncile le-aș raporta la acele companii care ar putea avea, Banca Transilvania, de exemplu, eu cred că va avea un sfârșit de an bun, nu știu exact dacă va începe acum creșterea, sau dacă va fi o perioadă de volatilitate înainte, însă va avea un 2025 bun Banca Transilvania. Urmează să se vadă și rezultatele datorită achiziției de la OTP Bank și sunt convins că va avea și pentru anul acesta, anul viitor, niște dividende bune, și atunci investitorii se poziționează deja pentru acea investiție, că altfel și-ar marca din profituri, dar nu văd de ce ar face lucrul acesta.

Deci cam astea sunt pentru mine Fondul Proprietatea, băncile, Romgaz, care știm că profită de, mă rog, și are de investit încă la Neptun Deep, ca să se dea drumul la exploatare începând cu 2027, însă, chiar și până atunci, din punctul meu de vedere, Romgazul, mai ales, că au intrat să achiziționeze cel mai mare client al lor, și anume Arzomureș, adică producătorul de gaz, să achiziționeze cel mai mare consumator de gaz din acea țară, eu cred că e o afacere foarte bună.

Și împreună, mai ales datorită gazului Neptun Deep, dacă le vor da gazul mai ieftin, că vor avea cum, să le dea, de exemplu, cu un 30% discount la prețul gazului, Azomureș, cu siguranță, va fi mult mai competitiv pe piață, atât pe piața din România, cât și pe piața europeană, posibil, și atunci, Romgazul are perspective bune, din punctul meu de vedere, pe următorii ani, nu doar până în 2027, mai ales că și exploatarea din Neptun Deep va aduce bani frumoși. Sunt multe companii la BVB, trebuie doar să le analizăm și, sigur, găsim oportunități”, continuă el.

Avem bugetele publicate de majoritatea companiilor. Și vedem o tendință clară, o creștere a investițiilor în 2025 față de 2024. E cea mai bună variantă a companiilor pentru 2025, în contextul economic și politic actual, să facă investiții atât de mari anul acesta?

„Da. Din punctul meu de vedere, știrile acestea, în care s-au anunțat investiții majore, pentru mine au fost niște știri foarte bune, pentru că, creșterea unei companii, dacă vrei să o scalezi, să ajungi la niște creșteri frumoase pe următorii ani, trebuie făcute pe bază de investiții. Așa cum vă spuneam, Transgazul, de exemplu, a făcut foarte multe investiții în ultimii ani și iată că este perla, cum ar veni, anul acesta, din punctul de vedere al creșterilor pe bursă.

OMV și Romgaz, amândouă investesc masiv în proiectul acesta Neptun Deep. Romgaz s-a și împrumutat, din câte știu, cu un miliard de euro, sau ceva de genul, pentru că au nevoie de bani ca să-și facă acele platforme pentru exploatarea gazului. La Electrica, am auzit, investiții. Digi, în continuare, se împrumută ca să facă investiții. One United Properties a făcut o investiție acum majoră din nou într-un teren de nu știu câte zeci de hectare, așa mai departe”, spune el.

„Marea majoritate a companiilor, așa cum ai anunțat și tu, au făcut investiții și, cu siguranță, în următoarea perioadă se vor vedea. Evident, după ce se face o investiție, trebuie să se integreze și așa mai departe, durează ceva, însă, o investiție, dacă e făcută în folosul companiei, la un moment dat, își va vedea rezultatele în raportări și, evident, ulterior și în creșterea prețului acțiunilor.

Deci, e o știre pozitivă, e un trend, sper să continue trendul ăsta cu investițiile, pentru că multe companii sunt obișnuite să dea dividende mari, pentru că așa sunt obișnuiți românii, să primească dividende mari în România. În afară, dividendele sunt și de 0,5%, 1%. La noi, dacă auzim așa ceva, râdem de acele companii. Nouă ni se pare normal să primim dividende de 6, 7, 8, 9%.

Însă, dacă aceste companii ar decide să dea mai puțin bani spre dividende și ar prefera, adică, nu știu, din profit să dea, nu 90% din profit spre dividende, ci să dea un 50% sau un 30% din profit spre dividende și restul banilor să investească, cu siguranță, asta, în următorii ani s-ar transpune într-o evoluție mult mai mare a cifrei de afaceri, a capitalizării și direct a prețului acțiunii pentru investitori.

Deci, eu sunt adeptul investițiilor și nu a aruncatului banilor pe apa sâmbetei prin dividende. Îmi place să primesc dividende, bineînțeles, dar prefer să văd că acele companii vor crește. Pentru că, companiile din State, de asta au ajuns așa mari, pentru că nu și-au dat toți banii de pomană la acționari, ci au investit bani”, adaugă el.