Cei mai mari investitori ai Bursei de Valori București, respectiv cele șapte fonduri de pensii private Pilon II – alimentate lunar cu circa 850 de milioane de lei din contribuțiile a câtorva milioane de români – ar putea, în curând să publice LUNAR structura detaliată a investițiilor, și NU trimestrial, așa cum se întâmplă din decembrie 2020 încoace.

Autoritatea de Supraveghere Financiară e entitatea care schimbă frecvența de raportare, scrie ZF. Într-o mișcare de solicitare de transparență din partea ASF, administratorii fondurilor de pensii private Pilon II, adică NN Pensii, Allianz Țiriac Pensii Private, Metropolitan Life Pensii, Aegon, Generali Pensii Private, BCR, respectiv BRD Pensii, vor să publice valoarea totală a remunerațiilor, numărul de persoane care au beneficiat de remunerații, inclusiv comisioanele de performanță.

Şi companii listate la Bursa de la Bucureşti, precum Petrom, BRD, Chimcomplex, chiar şi SIF-uri, au început în 2022 să publice remuneraţiile conducerii, ca parte a unei directive europene implementată anul acesta în legislaţia locală.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Am discutat acest subiect cu Liviu Popescu, jurnalist ZF.

“Așa cum spune și ASF-ul, e un pas în față pentru trasparență pentru că marii investitori, raportând acum portofoliile lunar, noi ca participanți ai fondurilor de pensii, dar și investitorii de retail-uri, vom putea să vedem ce cumpără și ce vând cei mai mari investitori ai bursei locale care, în același timp, sunt și printre cei mai mari creditori ai statului român. Să nu uităm că, în titlul prestat pentru Pilonul II, aproximativ 60% din cele 90 de miliarde de lei sunt către obligațiuni de stat, fiind, cred, pe locul 2 în topul celor mai mari creditori ai statului român, după bănci.”, a declarat Liviu Popescu, jurnalist la Ziarul Financiar.