• Primele zece societăţi de brokeraj de la Bursa de Valori Bucureşti ajung anul trecut la tranzacţii cumulate în valoare de 32,3 miliarde de lei, cu o cotă de piaţă de 90,9%, potrivit datelor agregate de ZF de la BVB.
  • BCR cade de pe prima poziţie pe locul al cincilea, iar cota de piaţă coboară de la 40% la 8%.
  • Şapte companii înregistrează creşteri ale valorii tranzacţiilor intermediate.

Primele zece societăţi de brokeraj de la Bursa de Valori Bucureşti ajung anul trecut la tranzacţii cumulate (acţiuni şi unităţi de fond) în valoare de 32,3 miliarde de lei și o cotă de piaţă totală de 90,9%, potrivit datelor agregate de ZF de la BVB.

Prin comparaţie, în 2023, aceleaşi zece companii intermediază de 45,9 miliarde de lei, cu 94,16% din piaţă. Diferenţa între valoarea tranzacţiilor poate fi explicată prin listarea istorică de 9 miliarde de lei a Hidroelectrica, cel mai mare debut din Europa din acel an.

Cum arată topul companiilor de la BVB?

Locul întâi este ocupat în 2024 de Swiss Capital, în urcare de pe poziţia secundă. Brokerul are tranzacţii de 7,5 miliarde de lei, în scădere de la 9,4 miliarde. Cota de piaţă crește de la 19% la 21%.

Titlurile zilei

CE PROIECTE ARE VISUAL FAN?
ROLLS-ROYCE INVESTEȘTE 360 MIL. € ÎN GOODWOOD
SE ALĂTURĂ ROMÂNIA LA VISA WAIVER?
FOXCONN RAPORTEAZĂ PESTE FORECAST
ITALIA NEGOCIAZĂ CU SPACEX
MICROSOFT INVESTEȘTE 80 MLD. $ ÎN CENTRE A.I.

BT Capital Partners, divizia de investment banking şi brokeraj a grupului financiar Banca Transilvania (TLV), este pe locul al doilea, cu 14,8% din piaţă, în creştere de la 9% în 2023. Tranzacţiile cresc de la 4,4 miliarde la 5,3 miliarde de lei.

TradeVille, cel mai mare broker de retail de la BVB, completează podiumul cu o cotă de 14,6% şi 5,2 miliarde de lei în ceea ce priveşte tranzacţiile. Cu un an mai devreme, compania ajungea la 6,6%, respectiv 3,3 miliarde.

Wood & Company, cea mai mare societate de brokeraj din Europa Centrală şi de Est ,este pe locul 4, cu tranzacții în creștere de la 3,1 miliarde la 4,7 miliarde de lei. Cota de piaţă se dublează la 13,2%.  

De pe prima poziţie anul trecut (cu tranzacţii de 20 de miliarde de lei şi 40,5% din piaţă), BCR coboară pe locul al cincilea. Intermedierile scad la 2,9 miliarde de lei, iar cota la 8,3%.  

BCR a fost deţinător comun al Registrului de Subscrieri în cadrul IPO-ului Hidroelectrica din 2023, când indicele de referinţă BET s-a apreciat cu 31,8%. Anul trecut, benchmark-ul înregistrează un avans de 8,8%, iar în a doua jumătate a anului se depreciază pe fondul incertitudinii la nivel politic.