• Indicele BET crește astăzi cu 1,4% și ajunge la un nou maxim istoric.
  • BET ajunge la 18.850 de puncte, un avans de 12,7% în 2025.
  • BET crește cu 2,8% în ultima săptămână.
  • Numărul de investitori la BVB ajunge la 245.934 la final de T1/2025.
  • Numărul de investitori la BVB crește cu 8,8% față de T4/2024.
  • Numărul de investitori la BVB crește cu 28% an/an.
  • 55.343 dintre ei dețin doar titluri de stat emise de statul român.

Cu BET la noi maxime istorice, urmează impactul viitoarelor măsuri fiscale, care poate afecta profitabilitatea companiilor listate pe piața locală. Din cei 20 de emitenți care fac parte din indicele principal, 6 raportează cifre mai bune în T1/2025 comparativ cu un an în urmă.

Totuși, BET se tranzacționează la 18.820 de puncte, o nouă valoare record, după ce crește cu aproape 13% în 2025. Iar dacă aceste companii vor resimți din plin măsurile fiscale, ce se întâmplă cu evaluările companiilor și, implicit, cu bursa locală?

Ce spune Alex Dobre, deputy CEO, Tradeville?

„O perioadă, într-adevăr, foarte bună pentru indicele BET. Am avut o perioadă de câteva luni în care eram într-un trend descendent. Acest trend descendent s-a oprit odată cu alegerile prezidențiale. A fost destul de multă euforie, a fost multă lichiditate în piață, evident, și fondurile de pensii care au ajutat chiar și în perioada în care piața a avut o evoluție negativă, comparând lună de lună. Acum a revenit și retailul.

Titlurile zilei

A fost semnat acordul politic de guvernare
Prețul petrolului crește după atacurile SUA asupra Iranului
CINE SUNT MINIȘTRII CARE INTRĂ LA GUVERNARE?
SUA ATACĂ IRANUL
TRUMP ATACĂ IRANUL
Atacurile SUA cresc prețul petrolului

Noi, în calitate de cel mai mare broker de retail, am resimțit acest lucru și am văzut entuziasmul din partea clienților și acest lucru evident că s-a tradus în creșteri spectaculoase, atât pe indicele BET și unele chiar și mai spectaculoase pe emitenți individuali. Au fost câteva anunțuri pozitive ale unor companii, lăsând la o parte rezultatele trimestriale de care vorbeați și voi mai devreme. Măsurile fiscale evident că au stârnit foarte multe discuții între clienții pe care îi avem. Ce s-a vehiculat până acum în presă, încă nu știm care vor fi măsurile finale. Evident că vor avea un efect foarte negativ asupra evoluției Bursei.

Dacă stăm să ne uităm puțin la cât de bine a evoluat numărul de investitori la creștere, care au fost la BVB în ultima perioadă, orice astfel de măsură care, pe de-o parte ar putea crește impozitul pe dividende. Știm foarte bine că mulți dintre investitorii de la BVB se uită la dividende, iar o creștere de la 8 la 10 pe care am avut-o și acum de la 10 la eventual 16% ar avea un impact negativ.

Totodată, o altă creștere semnificativă a investițiilor la bursă a avut de-a face și cu acea impozitare a profitului cu 1, respectiv 3 %, în funcție de perioada pe care dețineai compania respectivă. Și acum o revenire la 10% ar scădea din competitivitatea atât a brokerilor români, dar și a Bursei în general.

Deci, toate măsurile care se vechiculează nu vor avea rolul decât de a înfrâna această creștere a Bursei și, totodată, Bursa reprezintă din ce în ce mai mult o pondere importantă din economia României și cred că nu era momentul acum să înfrânăm acest vehicul care poate aduce, de asemenea, bani la buget.

Cred că aici este dificil de spus dacă ne pregătim de o corecție sau nu. Și aș vrea să dau exemplu – Germania anul trecut. Toți analiștii vorbeau de intrarea în recesiunea a Germaniei. Germania a și intrat, dacă ne uităm din punct de vedere al definiției recesiunii, însă bursa din Germania a atins noi maxim pe parcursul anului trecut și a continuat acest trend ascendent și în 2025.

De regulă, bursa prices in toate știrile care sunt în piață și chiar dacă rezultatele trimestriale ale companiilor nu au fost grozave, trebuie să ne uităm și la evaluările pe care le au aceste companii. Dacă comparăm evaluările companiilor din BET cu cele de pe piețe din jurul nostru, cele de pe piețele europene, cele de pe piețele internaționale, în continuare, la BVB există foarte multe oportunități în acest punct de vedere.

Evident că, pe termen scurt, o serie de măsuri fiscale nefavorabile ar putea duce la o mini corecție, însă, trendul început pe volume foarte mari odată cu alegerile prezidențiale este greu de crezut că va putea fi șters cu buretele în doar câteva ședințe. Cei care au cumpărat în acele momente știau foarte bine că ar putea apărea câteva măsuri fiscale, nu se discutaseră și cele care au impactat bursa, probabil va fi o reacție negativă de o zi, două, trei ședințe bursiere, însă, per total, acest trend e greu de crezut că s-ar putea inversa peste noapte.

Iar când toată lumea este extrem de negativă când vine vorba de bursă și se așteaptă la o corecție, de cel mai multe ori avem surprize plăcute. Deci, eu zic să rămânem cautiously optimistic pentru moment.

De regulă, companiile care cresc în perioade de stagnare sau cresc mult mai mult în perioade de creștere sunt adevărații lideri ai pieței. Într-adevăr, dacă ne uităm la companiile care au avut randamente spectaculoase în ultima perioadă, aici vorbim de Purcari, vorbim de Antibiotice, aceste două companii au venit pe fondul unor știri individuale. Fie că e vorba de o preluare la un preț mai mare decât cel din piață cum e la Purcari, fie că vorbim de noi parteneriate în Anglia pentru Antibiotice, sunt două excepții.

Dacă ne uităm la piață overall și ne uităm la companiile care au crescut mai puțin, în special cele din indicele BET, într-adevăr, pot exista numite oportunități, însă, m-aș uita spre companiile care și-au îmbunătățit în ultima perioadă business-ul, companiile care încearcă să facă față noilor provocări din piață. Nu înseamnă că dacă o companie a performat sub indicele BET în momentul în care indicele BET ar putea continua această creștere, va recupera mai mult.

De regulă, la fel cum spuneam și mai devreme, piața totdeauna are dreptate și dacă o companie e ținută jos dintr-un anumit motiv, e foarte posibil ca, în continuare, această performanță să continue. Deci, nu m-aș uita neapărat la companiile care au mers mai prost crezând că ar putea să revină mai spectaculos decât celelalte. Liderii rămân lideri până când se schimbă povestea cu totul, acel moment e foarte important, atât pentru investitori, cât și pentru fondurile de pensii și așa mai departe”, spune el.