• MedLife crește capitalizarea bursieră de la 530 milioane lei în 2016 la 3,2 miliarde lei în 2024.
  • Indicele BET urcă cu 138% în 8 ani, iar MedLife domină cu cea mai mare creștere.
  • Listarea MedLife deschide drumul altor companii spre piața de capital.

În 21 decembrie 2016, MedLife începea tranzacţionarea la Bursa de Valori Bucureşti la o capitalizare de 530 milioane de lei, în urma unei oferte de 230 mil. lei. La acel moment era cea mai mare listare privată de la Bursa de Valori şi deschidea un nou sector pentru ca investitorii să poată lua expunere: al serviciilor medicale private.

Astăzi, 8 ani mai târziu, MedLife are o capitalizare bursieră de 3,2 miliarde de lei, acţiunile sale sunt incluse în BET şi indici internaţionali iar fondurile de pensii private Pilon II şi indirect 8,2 milioane de salariaţi români au o expunere de circa 35%, arată o analiză ZF.

Compania domină indicele BET cu cea mai mare creștere

O creştere de circa 6 ori în ultimii 8 ani. MedLife este cel mai performant emitent din indicele BET în acest interval de timp, potrivit calculelor realizate de ZF. În 21 decembrie 2016 indicele BET era evaluat la 7.022 de puncte. Astăzi indicele este evaluat la 16.730 de puncte, o creştere de 138%, fără a lua în calcul dividendele plătite de companiile listate.

Titlurile zilei

ECOFIN APROBĂ PLANUL BUGETAR STRUCTURAL
GOOGLE INVESTEȘTE ÎN ANTHROPIC
CE CÂȘTIGI LA DAVOS?
ROMÂNIA CÂȘTIGĂ ARBITRAJUL DE LA WASHINGTON
COMPANIILE SUNT PRUDENTE ÎN 2025
ANRSPS LIMITEAZĂ DREPTUL DE PREEMPȚIUNE

MedLife nu a plătit dividende de când s-a listat, şi probabil nu va face acest lucru în viitorul apropiat, este exemplul clasic al unei companii de creştere: o politică agresivă de achiziţii şi expansiune bine articulată, dar apreciată de investitori.

MedLife inspiră alte companii să se listeze pe bursă

Un mesaj către antreprenorii români: dacă vor să fie liberi, cheia este listarea la bursă“, spunea Mihai Marcu, fondator şi acţionar al MedLife la zornăitul clopoţelului de atunci. MedLife spărgea gheaţa listărilor antreprenoriale. Iar mesajul lui Marcu avea să fie auzit şi de alţi antreprenori: Victor Bostan de la Purcari, Transilvania Broker, Sphera, şi multe alte companii antreprenoriale în anii ce au urmat.

MedLife venea în faţa investitorilor cu afaceri de 361 mil. lei la nouă luni din 2016 şi un profit net de doar 43.000 de lei.  Datoriile erau de 347 mil. lei iar activele de 438 mil. lei.

MedLife atinge afaceri de 2 miliarde de lei în 2024â

În primele nouă luni din 2024, MedLife are afaceri de 2 mld. lei şi un profit net de 21 mil. lei. Datoriile ajung la 2,4 mld. lei iar activele la 2,9 mld. lei.

Prin listarea a 44% din acţiuni – într-o ofertă de 230 mil. lei intermediată de Raiffeisen şi Wood&Co şi prin care V4C Eastern Europe vinde întreaga deţinere de 36,25%, iar International Finance Corporation (IFC) alte 7,25%, compania deschide drumul şi altor antreprenori spre piaţa de capital.

În cadrul ofertei publice iniţiale au fost oferite investitorilor 8,8 milioane de acţiuni în două tranşe: 85% investitorilor instituţionali, în perioada 6-15 decembrie, şi 15% investitorilor de retail, în perioada 7-15 decembrie.

Preţul final din cadrul ofertei este de 26 de lei pentru investitorii instituţionali, 24,7 lei pentru investitorii de retail care au subscris în primele 4 zile ale ofertei şi de 26 de lei pentru cei care au subscris ulterior, potrivit BVB. De atunci încoace MedLife a avut mai multe majorări de capital astfel că preţul s-a corectat. Acţiunile MedLife se tranzacţionau vineri la 5,99 lei, plus 51% de la începutul anului 2024.