Acţiunile UBS scad cu 8,8% luni, la deschiderea burselor, după ce banca a încheiat un acord de salvare a Credit Suisse în valoare de 3,25 miliarde de dolari.

Acţiunile Credit Suisse au scăzut cu 62% după ce tranzacţia, care a fost negociată în weekend, a evaluat acţiunile la un preţ mult sub preţul de închidere de vineri.

Pieţele pe scară mai largă au scăzut şi ele, indicele Stoxx Euro 600 şi FTSE 100 din Londra, ambele cu 1% în primele tranzacţii.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Acţiunile bancare au fost afectate în mod deosebit. Indicele Stoxx 600 Europe Banks a deschis în scădere cu 3,9%.

Prăbuşirea preţului acţiunilor a venit ca urmare a faptului că Credit Suisse a acceptat o reducere substanţială a preţului, respectiv 0,76 de franci elveţieni Credit Suisse, faţă de 1,86 franci la închiderea de vineri.

UBS, principala bancă a Elveţiei, a fost nevoită să cumpere peste noapte rivalul Credit Suisse cu numai 3,25 mld. dolari într-o tranzacţie prin care Credit Suisse este salvată de la o prăbuşire care ar fi dus la un colaps al întregului financiar mondial având în vedere expunerile acestei bănci pe pieţele internaţionale.

“Odată cu preluarea Credit Suisse de către UBS, s-a găsit o soluţie pentru a asigura stabilitatea financiară şi a proteja economia elveţiană în această situaţie excepţională”, susţine banca Naţioanlă a Elveţiei.

Banca Naţională a Elveţiei a fost de acord să ofere o linie de lichiditate de 100 de miliarde de franci elveţieni, susţinută de o garanţie federală de neîndeplinire a obligaţiilor de plată, ca parte a tranzacţiei, a precizat Ministerul elveţian de Finanţe. De asemenea, guvernul oferă o garanţie de pierderi de până la 9 miliarde de franci elveţieni, dar numai după ce UBS va suporta primele 5 miliarde de franci elveţieni de pierderi din anumite portofolii de active.