- În ianuarie 2025, rulajul tranzacțiilor cu acțiuni pe Piața Reglementată este de 657 milioane de lei, cel mai scăzut nivel din ultimele 22 de luni, scrie ZF.
- Investitorii analizează impactul măsurilor fiscale promise de guvern și efectele asupra companiilor listate, ceea ce duce la o reducere semnificativă a volumului tranzacțiilor.
- Deși BET înregistrează o creștere de 1,7% și numărul tranzacțiilor este de 94.627, lichiditatea pieței este mult mai scăzută față de aceeași perioadă din 2024.
În decembrie, investitorii anticipează un început de an marcat de prudență, iar acest scenariu se concretizează parțial.
Advertisment
Datele arată că valoarea medie zilnică a tranzacțiilor pe cele două piețe de acțiuni ale Bursei de Valori București (BVB) scad anul trecut cu 31% și ajung la aproximativ 70 de milioane de lei, potrivit ZF.
Ianuarie 2025 este cea mai slabă lună din ultimii doi ani
Prima lună a anului 2025 înregistrează cel mai redus rulaj din ultimele 22 de luni pe Piața Reglementată a BVB, cu un total de 657 de milioane de lei.
Titlurile zilei
Anterior, cel mai scăzut nivel este în aprilie 2023, când valoarea tranzacțiilor se ridică la 455 de milioane de lei, dintr-un număr de 65.264 de operațiuni.
Indicele BET crește, dar lichiditatea e redusă
Indicele BET crește cu 1,7% în ianuarie 2025, iar numărul tranzacțiilor pe piața principală ajunge la 94.627.
Cu toate acestea, lichiditatea este la jumătate față de ianuarie 2024. Participanții la piață sunt precauți și analizează impactul măsurilor fiscale promise de guvern asupra emitenților și implicit asupra propriilor portofolii.
Investitorii adoptă o strategie de așteptare
Evoluția Bursei de la începutul anului este caracterizată de stabilitate, iar investitorii par să fie în expectativă.
Potrivit Elenei Uleia, broker la Prime Transaction, aceștia urmăresc forma finală a bugetului și rezultatele financiare ale companiilor.
„Evoluţia Bursei la început de an a fost una destul de stabilă, investitorii pare că sunt în aşteptare. Pe plan politic, vor să vadă forma bugetului, cât şi rezultatele financiare. Ordonanţa austerităţii va avea cu siguranţă un impact asupra companiilor, însă nu ştiu dacă impactul va fi semnificativ pe termen scurt, mai degrabă pe termen lung“, spune Uleia.
Efectele ordonanței austerității ar putea avea un impact mai semnificativ pe termen lung, decât pe termen scurt.