Un român care a investit 100 de lei lunar în acţiuni din structura indicelui principal BET al Bursei de Valori Bucureşti din decembrie 1998 şi până în octombrie 2022 a tras linie după aproape un sfert de veac cu o sumă totală de 252.300 de lei, cu tot cu dividende reinvestite, relatează Ziarul Financiar.

Pe de altă parte, 100 de lei lunar la saltea din decembrie 1998 şi până în toamna lui 2022 înseamnă circa 30.000 de lei în timp ce un depozit bancar a adus 60.000 de lei.

Aceeaşi investiţie recurentă de 100 de lei în indicele american S&P 500 a adus 159.000 de lei iar în acţiuni din MSCI World Total Return circa 121.000 de lei, potrivit celor mai recente calcule realizate de BVB.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Cu alte cuvinte, investiţia în acţiuni din prima ligă bursieră de la Bucureşti, precum Petrom, Banca Transilvania, Romgaz, şi chiar şi în acţiuni care au fost în BET dar ulterior retrogradate, precum Antibiotice, Compa, a adus astăzi un câştig de opt ori mai mare faţă de cât ar fi adus pusul deoparte al banilor şi de patru ori peste dobânda bancară. „Este demonstrat că pe termene lungi de timp, 10-20-30 de ani, investiţiile în acţiuni aduc cele mai mari câştiguri, semnificativ peste depozitele bancare sau orice instrumente cu venit fix, lucru care vine şi cu asumarea unor fluctuaţii mai mari şi pierderi temporare în anumite perioade. Cu cât durata investiţiilor este mai mare cu atât randamentele medii generate de acţiuni sunt mai predictibile, iar efectul de compu­nere a câştigurilor creşte exponenţial, acesta fiind şi motivul pentru care vedem diferenţe mari la suma acumulată după perioade lungi de timp“, spune Adrian Cojocar, direc­tor general adjunct al Patria Asset Management.