• 3 din 4 companii care au falimentat în UK nu au primit niciun avertisment.
  • Audit Reform Lab a derulat studiul pentru 250 de companii, în perioada 2010-2022.
  • 10 dintre cele 38 de companii care au dat dividende erau în pierdere.

Cât de mare mai e Big Four? Firmele de audit nu au reușit să tragă un semnal de alarmă înainte de colapsul a trei sferturi din marile companii din Marea Britanie. Studiul este derulat în rândul a 250 de companii listate la bursă.

Cea mai slabă performanță vine de la EY. Care ridică, astfel, înrijorări despre eficiența firmelor de audit. Și despre îndeplinirea funcției lor de bază. Raportul este realizat de Audit Reform Lab, de la Univ. din Sheffield. Care a analizat 250 companii din UK, listate la bursă, din perioada 2010-2022.

Companiile erau supuse multor riscuri legate de continuitatea activității. Iar pentru multe dintre ele, nu au emis avertismente nici atunci când exista riscul de faliment.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA

Cum arată avertismentele pe fiecare companie de audit?

EY a avut cea mai slabă performanță dintre cele patru mari firme. A emis avertismente în doar 20% din cazuri. PwC a emis pentru 23% dintre cazuri, Deloitte pentru 36%, iar KPMG pentru 38%. Alte firme de audit au emis pentru 17% dintre cazuri.

38 dintre companiile falimentare au plătit dividende, iar 10 dintre ele au făcut-o în ciuda pierderilor. Indicatorii celor 10 companii arătau un risc ridicat de insolvență.

Ce măsuri s-au luat în acest sens? Financial Reporting Council (FRC) a mărit amenzile aplicate firmelor. Dar raportul le consideră prea mici pentru a avea un impact semnificativ. Audit Reform spune că ele vor fi plătite în continuare pentru eșec.

Guvernul britanic planifică reguli mai stricte pentru sectorul de audit, dar implementarea lor a fost amânată. Și a avut loc înființarea Autorității de Audit, Raportare și Guvernare s-a confruntat cu dificultăți din cauza lipsei de finanțare și a legislației.

În concluzie, raportul cere sancțiuni mai dure, o instituție de reglementare, o reformă a auditului și recompense pentru performanță, nu pentru eșec.