• Mugur Isărescu rămâne guvernator al BNR pentru un nou mandat.
  • Consiliul de Administrație al BNR are 9 membri, iar numirile sunt discutate politic și votate în Parlament.
  • Numele vehiculate pentru noile poziții includ Nicolae Istudor, Dumitru Nancu și Mihai Neamțu.

Alegerile pentru noul Consiliu de Administrație al BNR intră în linie dreaptă. Mandatul actualului Consiliu expiră în prima parte a lunii octombrie.

Surse politice afirmă că există deja o listă pentru noul Consiliu de Administrație, discutată cu partidele parlamentare. Mugur Isărescu rămâne guvernator pentru un nou mandat. Leonardo Badea devine prim-viceguvernator, susținut de Marcel Ciolacu și PSD. Cosmin Marinescu, consilier prezidențial pe probleme economice, devine viceguvernator din partea PNL. Florin Georgescu rămâne viceguvernator, susținut de PSD.

Discuțiile despre Florin Georgescu s-au încheiat cu susținerea lui de către PSD. Csaba Bálint își păstrează funcția de membru în CA din partea UDMR. Cristian Popa, membru din partea USR, rămâne și el în funcție. Trei noi nume sunt vehiculate pentru restul pozițiilor: Nicolae Istudor, rectorul ASE, Dumitru Nancu, directorul FNGCIMM, și Mihai Neamțu, politician din partea AUR.

Titlurile zilei

CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
NETANYAHU ȚINE UN DISCURS ÎN CONGRESUL SUA
FLORIN TALPEȘ APARE LA NYSE ȘI NMS TV
FERRARI BAGĂ CRIPTO ÎN VITEZĂ
LOEWE FURĂ PRADA
ANAF ÎȘI FACE NORMA DE COLECTARE

Noul Consiliu de Administrație al BNR se discută în următoarele două săptămâni în comisiile parlamentare de specialitate. Apoi, urmează votul în plenul Parlamentului și promulgarea legii de către președintele Klaus Iohannis.

Mugur Isărescu, în vârstă de 75 de ani, este guvernator al BNR din 1990 și face parte din al șaselea Consiliu de Administrație. Consiliul de Administrație are 9 membri, dintre care 4 executivi și 5 neexecutivi. Politicienii discută numirile, deoarece sunt votate în Parlament.

Istoric, numirile urmează un algoritm politic. Oricine poate să își depună CV-ul la Comisiile de Specialitate și să participe la audieri. În final, membrii comisiei și parlamentarii votează conform indicațiilor liderilor de partid.