Băncile s-au cam lăudat cu profiturile, însă nu a venit încă marcarea la piaţă care se face la finalul anului, astfel că ideea că băncile au profituri excesive trebuie nuanţată, a spus Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, întrebat despre expunerea mare a unor bănci pe titluri de stat.

Expunerea băncilor pe titluri de stat a continuat să crească, mai rapid în perioada pandemiei de COVID-19, depăşind 20% din activele băncilor (care au ajuns la 640 mld. lei), iar creşterea dobânzilor a creat un impact negativ şi în ceea ce înseamnă marcarea poziţiilor pe care băncile le deţin pe piaţa titlurilor de stat.

Concret, dacă băncile vând titlurile de stat marchează pierderi ceea ce afectează capitalul băncilor, în condiţiile în care preţurile titlurilor de stat româneşti au scăzut în ultima perioadă din cauza creşterii dobânzilor.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?

“Băncile s-au cam lăudat cu profiturile şi nici nu a venit marcarea la piaţă. Nu au ajuns la finalul anului şi marcarea la piaţă se face la finalul anului. Să discute cu auditorii…Sunt vremuri grele. Să apari, în contextul în care se spune că băncile fac şi dreg, că iau pielea de pe om, să apari să te lauzi cu profiturile,..pentru cine? Poate pentru acţionari”, a spus Isărescu menţionând şi unele declaraţii conform căroar profitul sistemului bancar este abia la jumătate din profitul sectorului energetic.

Profitul la nivelul sistemului bancar a ajuns în 2021 la un record de circa 8 mld. lei, peste câştigul din 2020, de circa 5 mld. lei. Iar doar în S1/2022 câştigul băncilor s-a apropiat de 5 mld. lei. Şi rezultatele financaire anunţate de unele bănci pentru primele nouă luni ale anului 2022 indică menţinerea trendului ascendent pentru profituri.

Isărescu a mai amintit şi că, BNR, ţinând lichiditatea strâns şi acţionând şi cu dobânda-cheie, a îngustat ecartul între dobânzile la depozite şi dobânzile la credite, astfel că din această marjă băncile comerciale nu câştigă foarte mult în această perioadă.

“Sursa de profit din ecartul dintre dobânzile la credite şi depozite a fost mişcoraă şi pe segmentul populaţiei şi pe corporate. Ideea că băncile au profituri execesive trebuie nuanţată. Unele bănci s-au lăudat cu dobânzile, dar nu ajuns la final de an, nu au făcut încă punctare la piaţă. Mai este de gândit care sunt profiturile actualizate ale băncilor”.