• Marcel Boloș inițiază discuții cu Comisia Europeană pentru a consolida aceste bănci de stat, în vederea sprijinirii proiectelor strategice și a creșterii competitivității companiilor românești.
  • CEC Bank ajunge pe locul 3 în clasamentul național al activelor, cu o creștere de 35% în 2024, iar EximBank rapotează o majorare de 8% a activelor față de 2023.
  • Capitalizarea băncilor necesită acordul Comisiei Europene, pentru a respecta normele de concurență privind ajutoarele de stat.

Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, anunță discuții cu Comisia Europeană pentru capitalizarea EximBank și CEC Bank, bănci de stat esențiale pentru susținerea proiectelor strategice ale companiilor românești.

„Am pus pe agenda discuţiilor şi capitalizarea EximBank şi CEC Bank, în condiţii de piaţă, pentru a le consolida capacitatea să sprijine proiectele strategice ale companiilor româneşti. Este un obiectiv important pentru noi să stimulăm competitivitatea firmelor româneşti pe pieţele internaţionale şi să încurajăm investiţiile în sectoarele cu potenţial de creştere”, transmite, miercuri, Marcel Boloş.

Nu dă mai multe detalii despre acest subiect, în afară de faptul că este în discuţii cu Bruxelles-ul. Este nevoie de acordul Comisiei Europene, pentru că regulile de concurenţă de la nivel european pot considera o creştere de capital ajutor de stat.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA

La finalul primului semestru din 2024, Exim Banca Românească își păstrează locul 8 în topul celor mai mari bănci, cu active de circa 27 mld. lei, în creştere cu 8% faţă de nivelul din S1/2023. Exim Banca Românească rămâne şi în top 10 bănci după criteriul profitabilităţii în S1/2024, cu un câştig net de 44,6 mil. lei, mai mare cu circa 1% faţă de S1/2023. Acţonarul majoritar al băncii este guvernul, prin Ministerul Finanţelor. 

CEC Bank este cea mai mare bancă de stat din România şi este controlată integral de Ministerul Finanţelor. CEC Bank urcă în 2023 pe podium, pe locul 3, în topul celor mai mari bănci după active din România, cu un nivel raportat de 83,6 mld. lei, după un salt record de 35% faţă de 2022.

În aceste condiţii, faţă de anul 2022 când ocupă locul 6 în top, CEC Bank depășește Raiffeisen Bank, ING Bank şi BRD-SocGen, care coboară în clasament în 2023. Conform celor mai recente date anunţate de CEC Bank, la finalul primului semestru din 2024 mai face un salt de 35% al activelor, banca de stat ajunge până la active de peste 93 mld. lei (cotă de piaţă de peste 11%).

În anul 2023, deşi activele pentru majoritatea băncilor mari sunt pe o tendinţă ascendentă, CEC Bank, Banca Transilvania şi Exim Banca Românească, bănci cu capital majoritar românesc, se evidenţiază cu cele mai mari creşteri ale activelor faţă de 2022, de 35%, 21% şi, respectiv, 15%, și depășeșt şi avansul anual al activelor întregului sistem bancar.