• Creditul privat total ajunge în octombrie 2024 la o creştere anuală de circa 9%, aproape dublă faţă de viteza din 2023.
  • Ceditarea prinde viteză din toamnă, după scăderile de dobânzi din vară. 
  • Populaţia este locomotiva la creditarea în lei.

Creditul privat, cea mai importantă sursă de finanţare a economiei reale, continuă să crească în 2024. Scăderea dobânzilor, demarată de BNR în luna iulie şi continuată în august, devine tot mai vizibilă în planul creditării, ceea a stimulat finanţările bancare.

Creditul privat total, retail şi corporate crește cu aproape 9% în octombrie, cea mai mare viteză din ultimii doi ani, până la un sold de 416 mld. lei. Semnele de revigorare a creditării încep să apară din august, când creşterea finanţărilor era de 7,7%.

Ritmul de creştere al creditului privat se apropie în octombrie de avansul anual al depozitelor totale, de 9,8%. Soldul depozitelor se apropie de 602 mld. lei.

Titlurile zilei

ANULAREA CREANŢELOR FISCALE RESPECTĂ PREVEDERILE CODULUI DE PROCEDURĂ FISCALĂ
TENDINȚE, RISCURI ȘI COMPANII DE URMĂRIT ÎN TEHNOLOGIE, INDUSTRIE ȘI ENERGIE
ANGAJAȚII DIN AGRI NU MAI AU FACILITĂȚI
E DOVADĂ DE CULTURĂ?
TAXĂ, DU-MĂ UNDE VREI!
CE SPUNE EY ROMÂNIA DESPRE NOILE REGULI?

Cum crește creditarea privată la 10 luni/an?

Pe parcursul primelor zece luni din 2024, creditarea crește cu ritmuri anuale cuprinse între 4,7% şi 8,9%. Practic, ritmul mediu de creştere al creditării în 10 luni/2024 este de 6,5%.

Finanţările luate de populaţie de la bănci în lei în 2024 sunt motorul creditării, în timp ce împrumuturile corporate sunt mai în urmă. Luna octombrie aduce o creştere anuală de două cifre, de peste 12% a soldului creditelor pentru populaţie în moneda naţională, la peste 170 mld. lei.

Pe segmentul corporate, ritmul anual de creştere a creditelor pentru firme în lei este de 11%, iar soldul ajunge la 121,5 mld. lei, conform datelor BNR.

Soldul creditelor în valută crește în octombrie cu 3% an/an, la 124,5 mld. lei, din care împrumuturile luate de populaţie se ridică la echivalentul a 18 mld. lei, în scădere cu 17,9% faţă de octombrie 2023. Creditele în valută luate de companii totalizează echivalentul a 106,4 mld. lei, în creştere cu 7,6%.

Creditului guvernamental înregistrează în octombrie o creştere de 2,5% faţă de luna septembrie 2024, până la 228 mld. lei. În raport cu octombrie 2023, acesta crește cu 23,8% (18,2% în termeni reali).