• Companiile multinaționale se împrumută din străinătate, iar numărul companiilor bancabile din România este scăzut.
  • Creditarea sectorului privat este anemică, cu o creștere anuală modestă, sub 7% până în iulie și 7,7% în august.
  • În septembrie, pe piaţa interbancară, suma depusă de bănci la BNR prin facilitatea de depozit a fost de 39,5 mld. lei medie zilnică.

Excedentul mare de lichiditate din piaţa interbancară arată că băncile au bani, dar preferă să îi țină la BNR la dobândă de 5,5-6%, în loc să dea mai multe credite, scrie ZF.

Motivul? Numărul scăzut al companiilor bancabile sau faptul că firmele multinaţionale se împrumută din străinătate.

Piaţa interbancară are pe ansamblul primelor nouă luni din 2024 un excedent de lichidi­tate mare, de aproape 50 mld. lei (10 mld. euro), medie zilnică. În timp ce ROBOR la 3 luni stagnează la 5,55% după o perioadă de scăderi, iar credi­ta­rea sectorului privat merge destul de anemic.

Titlurile zilei

VOLUMUL CONSTRUCȚIILOR SCADE CU 3,1% ÎN 2024
ÎNGHITE-N SEC
POATE ÎNCASA ROMÂNIA 4 MLD. € DIN PNRR?
CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
NETANYAHU ȚINE UN DISCURS ÎN CONGRESUL SUA

Evoluţia creditării private pe parcursul acestui an

Ritmul de creştere anual rămâne modest, sub 7% până în luna iulie, şi 7,7% în august. În ultimii ani, România a coborât la coada Uniunii Europene din perspectiva intermedierii financiare, cu cele mai scăzute niveluri ale creditelor şi activelor în PIB.

„Intermedierea financiară este la un nivel scăzut, sub 30% din PIB (ponderea creditului privat în PIB – n.red.), din cauza faptului că firmele multinaţionale se împrumută din străinătate pentru a avea o accesibilitate mai bună la creditare şi dobânzi mai mici. Totodată, multe din companiile româneşti nu au nivel de capital suficient pentru a se putea credita. Nu putem să forţăm băncile să dea credite, acest lucru ar cauza o criză financiară“, spune Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

Inflaţia s-a mai domolit în acest an, oscilează în jurul a 5%.