- Banca de Investiții și Dezvoltare (BID) se lansează oficial și are ca scop facilitarea accesului la finanțare pentru IMM-uri, UAT-uri și operatori de servicii comunitare, prin acordarea de garanții și credite.
- BID este înființată în 2023 și este administrată de un consiliu de supraveghere și un directorat, cu Dan Sandu în funcția de director general, scrie ZF.
- Banca sprijină băncile comerciale și instituțiile publice prin garantarea creditelor pentru IMM-uri și proiecte de infrastructură locală.
Banca de Investiții și Dezvoltare (BID) se lansează oficial și este complet deținută de statul român prin Ministerul Finanțelor. Primele produse ale băncii, care sunt deja gata și intră în etapa de consultare cu băncile comerciale, sunt garanția de portofoliu pentru IMM-uri, garanțiile individuale și creditele, scrie ZF.
Advertisment
Care este structura de conducere a BID?
BID se înființează în 2023 printr-o hotărâre de Guvern, după aproape un deceniu de discuții și multiple Guverne. Banca este administrată printr-un sistem dualist, care include un consiliu de supraveghere și un directorat. Dan Sandu ocupă poziția de director general și președinte al directoratului.
Care este rolul băncii?
BID sprijină dezvoltarea economică a României, cu rolul de a corecta disfuncționalitățile pieței bancare. Principalele sale scopuri includ facilitarea accesului la finanțare pentru IMM-uri, autoritățile administrației publice locale (UAT-uri) și operatorii de servicii comunitare (apă, transport, educație, sănătate). În etapa a doua, finanțările se extind și către entitățile implicate în cercetare-dezvoltare și la implementarea strategiei economice a Guvernului.
Titlurile zilei
Clienții săi direcți sunt băncile comerciale, UAT-urile și companiile de utilități. Rolul BID este să faciliteze accesul la finanțare prin acordarea de garanții, care permit instituțiilor de credit să relaxeze termenii finanțării pentru IMM-uri sau proiecte de infrastructură locală/regională.
Care este mecanismul de susținere a băncii?
BID intervine prin acordarea de garanții care reduc riscul pentru băncile comerciale, ce le permite astfel să ofere condiții mai favorabile de credit. Aceste garanții permit instituțiilor de credit să aloce mai puțin capital propriu pentru acordarea de credite IMM-urilor, ceea ce duce la costuri mai mici sau termene mai favorabile pentru clienții finali.