- Banca Japoniei menține ratele dobânzilor la 0,5%.
- CATL investește 346 mil.$ în Nio Power pentru cea mai mare rețea de baterii.
- BYD dezvoltă cel mai rapid sistem de încărcare EV din lume.
Banca Japoniei menține ratele dobânzilor constante la 0,5%, iar BOJ consideră că economia Japoniei se redresează moderat. Decizia vine în contextul temerilor cu privire la o încetinire globală cauzată de politica tarifară a președintelui american Donald Trump, care eclipsează salariile și prețurile. Ce declară Bogdan Maioreanu, analist eToro, pentru Aleph Business?
Advertisment
Banca Japoniei menține ratele la 0,5%. Ce i-a motivat să stea pe rate negative până acum?
„Banca Japoniei a realizat una dintre cele mai semnificative schimbări de politică monetară din istoria sa recentă. În 2024 a crescut rata dobânzii pentru prima dată din 2007, stabilind un interval țintă între 0 și 0,1%, abandonând astfel politica dobânzilor negative menținută din 2016. Ulterior am văzut că Banca Japoniei a continuat normalizarea politicii monetare, a majorat dobânda de referință până la aproximativ 0,5%, unde a menținut-o și în prezent. Măsura pe care a luat-o a venit ca urmare a creșterii inflației, care la un moment dat, a depășit nivelul record pentru Japonia de 4%, o țară care din 2016 a avut chiar deflație, iar când a crescut, inflația nu a depășit 1%.
Motivele pentru dobânda 0 sau chiar dobânzi negative au fost multiple. La momentul acela, Banca Japoniei lupta împotriva deflației, care afecta creșterea economică a țării, dorea să stimuleze creditarea bancară prin taxarea depozitelor băncilor comerciale la banca centrală, pentru că banii, în loc să se ducă în economie se duceau în depozite, și a dorit să încurajeze băncile să împrumute mai mult sectorului privat, stimulând astfel cheltuielile și investițiile.
Titlurile zilei
Un alt motiv a fost limitarea aprecierii yenului, pentru că yenul era văzut la momentul acela ca o monedă de refugiu, iar ratele negative au contribuit la menținerea unei valute competitive, care era esențială pentru economia orientată spre export a Japoniei. Dacă ne uităm, o perioadă lungă de timp yenul a fost stabil, cu un dolar fiind cotat în jurul valorii de 110 yeni. Revenirea la o politică de dobânzi negativă este puțin probabilă pe termen scurt, dar nu e imposibilă.
Câteva scenarii ar putea să determine Banca Japoniei să reconsidere această opțiune. Reapariția deflației persistente, dar deocamdată avem o inflație de bază încă în creștere, situată undeva la 3,2% pe an. Pe partea de salarii, dacă creșterile salariale recente nu se mențin și nu generează inflația stabilă pe care și-o dorește Banca Centrală, aceasta ar putea să reconsidere abordarea. O apreciere excesivă a yenului ar putea să afecteze grav competitivitatea exporturilor japoneze, dar, deocamdată, nu e cazul.
Un dolar este cotat în jurul valorii de 150 de yeni, iar, un alt motiv menționat și de voi, poate veni dintr-o recesiune globală severă, care ar putea să afecteze exporturile și activitatea economică din Japonia, iar aici tarifele președintelui Trump, dacă vor fi scăpate de sub control și se transformă într-un război comercial global, pot să conducă în acel punct.
Nu în ultimul rând, criza datoriei publice, care este undeva, în acest moment, la 263% din PIB-ul Japoniei, o creștere semnificativă a costurilor de finanțare, ar putea să forțeze Banca Japoniei să revină la rate mai scăzute pentru a menține sustenabilitatea fiscală. Dar, deocamdată, analiștii văd doar o continuare a ciclului de majorare a dobânzilor, chiar dacă acum, temporar, Banca Japoniei a luat o pauză.”, afirmă Maioreanu.
Cine domină acum industria EV și care zonă geografică va performa pe viitor?
„În mod cert, acum, piața de vehicule electrice este dominată de China. Am văzut mai mulți analiști care văd că și pe termen lung China va continua să domine această piață globală a vehiculelor electrice. Există prognoze că această dominare va reprezenta 65% din toate vehicule electrice vândute la nivel global, iar Asia, în ansamblu, va rămâne epicentrul inovației și creșterii în domeniul mobilității electrice.
Vedem toate aceste avansuri tehnologice ale industriei de vehicule electrice din Asia. Europa, că m-ați întrebat de Europa, va continua să progreseze, deși într-un ritm mai lent, iar America de Nord o să vadă cel mai probabil o creștere stabilă, dar există incertitudini legate de posibila eliminare a stimulentelor fiscale de către administrația Trump și vedem că există alte challenge-uri în Statele Unite.
Dacă vă aduceți aminte, până acum ceva vreme Tesla era considerată standardul de aur în zona mașinilor electrice, dar în acest moment, compania are niște probleme care vin din mai multe zone, scăderea vânzărilor, mai multe rechemări ale vehiculelor, boicotul pe care îl vedem în știri asupra acestui brand din cauza pozițiilor politice ale CEO-ului companiei Elon Musk și asta nu o face decât pe termen scurt să slăbească piața de vehicule din Statele Unite.
În plus, în opinia mea, Tesla, dacă o comparăm acum cu concurenții chinezi, are o problemă de inovație și până când nu va rezolva această problemă de inovație va fi foarte greu să ajungă din nou standardul de aur în zona vehiculelor electrice.”, adaugă Maioreanu.
Vor apela liderii europeni la piața asiatică?
„E greu de spus. Deocamdată, cred că liderii europeni se uită cu foarte mare atenție la industria auto din Europa care trece prin niște probleme. Pe partea de vehicule electrice există niște provocări semnificative. De exemplu, consumatorii, am văzut mai multe sondaje, rămân preocupați de timpul de încărcare, de autonomie, de prețurile mașinilor și potențialele costuri cu înlocuirea bateriilor.
La fel, lipsa unei infrastructuri de încărcare adecvate reprezintă o barieră majoră pentru adoptarea pe scară largă a vehiculelor electrice. Am văzut o creștere, de curând, în zona vehiculelor hibride și mai mică în zona vehiculelor plug-in hybrid. Deci, acest domeniu al vehiculelor electrice se va dezvolta în continuare. În ce măsură Europa va deveni o piață deschisă pentru toate vehiculele importate din China, rămâne de văzut, este în mâna legislatorilor europeni.
Dar, în mod cert, piața se mută spre aceste vehicule electrice și vedem că soluțiile găsite de chinezi, fie prin schimbarea bateriilor, cum e la NIO, fie prin majorarea rapidității ciclului de încărcare, cum e la BYD, pot să întărească încrederea consumatorilor că aceste vehicule electrice se vor apropia mult mai mult de contrapartiderele lor termice, unde să te duci să umplii rezervorul cu benzină este mult mai simplu decât să găsești un încărcător pentru mașina electrică.”, încheie Maioreanu.